Stortinget - Møte onsdag den 8. november 2006 kl. 10

Dato: 08.11.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Kari Lise Holmberg til arbeids- og inkluderingsministeren, er overført til kommunal- og regionalministeren som rette vedkommende.

Kari Lise Holmberg (H) [11:45:02]: Jeg vil få stille følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren, men det blir vel besvart av kommunal- og regionalministeren:

«Det fremkommer av Aftenposten den 26. oktober i år at det hersker stor uklarhet om kostnadene med å gjøre offentlige bygninger tilgjengelige for alle. I en offentlig utredning (NOU 2005:8) er kostnadene på 80 mrd. kr. Nå har en gjennomgang av sivilingeniør Finn Aslaksen vist at det vil koste ned mot 10 mrd. kr å gjøre landets offentlige bygg tilgjengelige for funksjonshemmede.

Hva vil Regjeringen gjøre for å komme frem til et reelt og sikkert tallmateriale?»

Statsråd Åslaug Haga [11:45:55]: Som ledd i arbeidet med revisjon av plan- og bygningsloven har jeg bestilt en utredning for å beregne kostnadene ved å kreve universell utforming i eksisterende bygg, anlegg og utearealer rettet mot allmennheten. Universell utforming betyr at produkter, byggverk og uteområder skal utformes slik at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt det er mulig, uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler. Norsk institutt for by- og regionforskning, NIBR, utfører arbeidet, og vi regner med at rapporten er ferdig i mars 2007. Utredningen skal finne et mer presist anslag på kostnadene ved oppgradering av bygninger rettet mot allmennheten.

Regjeringa er sjølsagt positiv til å følge opp Syse-utvalgets forslag om å kreve universell utforming for nye bygg rettet mot allmennheten. Vi kommer ikke unna at prislappen NIBR kommer fram til, vil være avgjørende for hvor raskt vi kan følge utvalgets forslag om å kreve universell utforming også for eksisterende bygg. Men la det ikke være noen tvil om våre målsettinger og ambisjoner knyttet til tilgjengelighet.

NIBR er i tillegg til det jeg har nevnt, bedt om å peke ut bygningstyper hvor en oppgradering vil ha størst effekt i forhold til utgifter. Videre er de bedt om å gi råd om prioritering av type bygg i forhold til nytteeffekt og viktighet.

I tillegg har departementet bedt Statens bygningstekniske etat om å utrede hvilke konkrete krav de mener bør stilles i forskriftene, dvs. hva som konkret skal legges i kravet om universell utforming, herunder hvilke elementer av bygg, anlegg og uteområder som må følge krav om universell utforming.

Kari Lise Holmberg (H) [11:48:17]: Statsråden nevnte selv Syse-utvalgets gjennomgang og kravet der. Dette er politisk sett en gammel sak, for å si det sånn. Det er ikke noe nytt som har kommet på bordet i denne omgang.

Jeg kikket litt på budsjettet for 2007. Der står det at universell utforming av boliger og andre bygg skal gis høy prioritet, og at byggenæringen oppfordres til å følge opp, som statsråden sa. Videre skal det være en vurdering av teknisk forskrift til plan- og bygningsloven, slik statsråden også orienterte om. Men det står altså lite eller ingenting om konkrete tiltak eller tildeling av ressurser fra Regjeringens side. Jeg ønsker derfor å være ganske konkret og rett på sak: Når og hvordan vil Regjeringen bedre forholdene for de funksjonshemmede? Når kan de funksjonshemmede vente å se konkrete resultater?

Statsråd Åslaug Haga [11:49:26]: Representanten Holmberg har helt rett i at dette er en gammel politisk sak, og det er blitt gjort altfor lite på feltet universell utforming i de seinere åra.

Nå har vi en gjennomgang av bygningsdelen i plan- og bygningsloven. Det er et viktig felt, hvor vi må være tydelige i forhold til universell utforming. Nå går diskusjonen på hvordan vi skal utforme kravene. I tillegg har vi Husbanken som et viktig virkemiddel. Husbanken har et klart fokus på universell utforming, og det gjøres mye godt arbeid i Husbanken på dette området.

Men jeg syns ikke det er noe vanskelig å si at vi har mange store uløste oppgaver på feltet, for det var ikke mye å ta over etter andre på dette området heller.

Kari Lise Holmberg (H) [11:50:38]: Det er vel sånn at mye står i kontrast til valgkampen som regjeringspartiene førte ved siste stortingsvalg, også på dette feltet. Når det gjaldt å bedre forholdene for ressurssvake grupper, var det nærmest ikke måte på hva man skulle gjøre, bare man kom i regjering. Nå ser vi at mange oppgaver godt kunne vært løst, for oppgavene ligger klare, men det er spørsmål om finansiering, og det er spørsmål om vilje til å få det gjennomført her og nå. Men i budsjettet for 2007 ligger det ingen tiltak. Synes ikke statsråden det er litt merkeverdig i forhold til den valgkampen som også statsrådens parti var med på å føre, og alle løftene som ble gitt overfor utsatte grupper?

Statsråd Åslaug Haga [11:51:33]: Jeg er glad for engasjementet til representanten Holmberg. Vi trenger oppmerksomhet, vi trenger «trøkk», og vi trenger fokus på disse spørsmålene. Men det er litt spesielt når hun viser til vilje til gjennomføring, for Høyre satt i regjering i fire år og viste svært liten evne til handling. Jeg mener at vi nå bør ha kommet dit at universell utforming ikke bare er et honnørord, men et ord med materielt innhold. Vi kommer ikke unna at bygningsdelen av plan- og bygningsloven blir viktig, for det er der vi vil kunne påvirke aktørene i byggebransjen for å tilrettelegge for funksjonshemmede. I tillegg skal vi gjøre en del ting, og ikke minst bruker vi Husbanken som et sentralt virkemiddel i den sammenheng.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 4.