Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2007 kl. 10

Dato: 10.01.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Hans Olav Syversen til justisministeren, blir besvart av helse- og omsorgsministeren på vegne av justisministeren.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:28:26]: Når ikke justisministeren er her, er helse- og omsorgsministeren et godt alternativ, for spørsmålet tenderer jo også mot hennes ansvarsområde:

«Det er en kjent sak at fyll og vold er et omfattende problem i Oslo sentrum i helgene, særlig knyttet til skjenkestedene i Rosenkrantz’ gate. Ifølge opplysninger gjengitt i Aftenposten 28. desember i fjor er en voldsrapport med analyser av utviklingen «lagt i en skuff». Det pekes også på at hele utelivsvolden bør analyseres nærmere for å kunne iverksette nødvendige tiltak.

Vil statsråden bidra til at rapporten aktivt blir brukt for å bekjempe voldskriminaliteten i Oslo sentrum?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:29:14]: Den sammenhengen vi ser mellom alkoholbruk og vold, er en av de best dokumenterte sammenhenger vi har på kriminalitetsområdet. Vi ser at så vel økning som nedgang i voldskriminalitet henger nært sammen med alkoholkonsum og i dette perspektivet også med den skjenkepolitikken som føres lokalt. Regjeringa er opptatt av at politiet skal videreutvikle det lokale samarbeidet om kriminalitets- og rusforebyggende tiltak.

Det påhviler imidlertid kommunene et stort ansvar når det gjelder å gjennomføre en fornuftig skjenkepolitikk. Likeledes påhviler det også regjering og storting å sette søkelyset på konsekvenser av den praktiske gjennomføringa av skjenkepolitikken og særlig legge til rette for at man i større grad ser konsekvensene av lokalpolitiske vedtak. Jeg vil i en slik forbindelse peke på arbeidet vi nå gjør for å etablere politiråd i kommunene slik at politiet kan få større muligheter til å bli hørt i diskusjonen om rus- og alkoholpolitikk, med sikte på å forebygge kriminalitet.

Når det gjelder bekjempelsen av voldskriminaliteten i Oslo, har jeg fått opplyst fra Politidirektoratet at Oslo politidistrikt arbeider kontinuerlig og målrettet med dette. Den synlige patruljeringa er, som representanten helt sikkert kjenner til, styrket, og det er utplasserte patruljer på faste plasser i de mest belastede områdene. Fra Sentrum politistasjons side gjøres det en aktiv oppfølging av skjenkesteder som er plaget med vold og uorden i Oslo sentrum, spesielt med vekt på forholdene i Rosenkrantz’ gate.

Problemorientert politiarbeid som overordnet og kunnskapsdrevet arbeidsmetode inngår i stasjonens arbeid med vold og uro. Som et ledd i denne innsatsen ble det utarbeidet en rapport om volden i Rosenkrantz’ gate i Oslo. Rapporten er, slik jeg er blitt kjent med det, et internt arbeidsdokument som brukes aktivt så vel internt som i dialogen med politiets samarbeidspartnere. Det medfører derfor ikke riktighet at rapporten er «lagt i en skuff».

Det går klart fram av rapporten at samarbeid med andre aktører er en forutsetning for å bekjempe forholdene som fører til vold. Rapporten er også drøftet med påtalemyndigheten for å vurdere best egnede påtaleavgjørelser i voldssaker.

Rapporten vil bli videreutviklet og inngå som en del av en større rapport om politiets arbeid med voldskriminalitet i Oslo politidistrikt, bl.a. i voldsundersøkelsen for 2007 som distriktet skal utarbeide, der også utelivsvold i hele Oslo sentrum vil bli kartlagt og analysert.

Jeg er tilfreds med at Oslo politidistrikt understreker behovet for gode analyser av situasjonen i Oslo sentrum, og at man legger opp til en trygghetsskapende innsats mot voldskriminalitet, særlig på kveldstid, i tråd med behovet man avdekker. På bakgrunn av Politidirektoratets understreking av en videreutvikling av rapporten og et kunnskapsbasert politiarbeid mot voldskriminaliteten kjenner jeg meg trygg på at politiets analyser av voldssituasjonen i Oslo sentrum vil bli brukt i det framtidige politiarbeidet her.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:32:24]: Det statsråden nå sier om hvordan rapporten har blitt og vil bli brukt, høres jo tilforlatelig ut. Samtidig står det noe i kontrast til det stasjonssjefen på Sentrum politistasjon selv sier, nemlig: «Sannheten er nok at vi ikke har gjort 100 prosent av det vi kan med analysen (...) Vi har beholdt den internt fordi den ikke er noe forskningsprosjekt.» Og videre: «Etter å ha fått analysen vet vi mer om voldsbildet, selv om vi ikke har brukt rapporten helt ut.»

Så sier statsråden at denne rapporten vil bli brukt som ledd i et større arbeid, som skal, håper jeg, presenteres. Jeg vil gjerne ha en bekreftelse på at denne større rapporten blir gjort kjent for alle de samarbeidspartnerne som politiet er avhengig av for å få en tryggere by, et samarbeid som også statsråden selv presiserte var nødvendig. Det gjelder kommunen, og det gjelder andre offentlige etater som man har kontakt med. Så mitt spørsmål er om man kan bekrefte at så vil skje.

Statsråd Sylvia Brustad [12:33:38]: Slik jeg kjenner justisministeren og de utmerkede medarbeidere han har ansvaret for, tror jeg alle er interessert i at flest mulig får tilgang til hva som er utfordringene, og hva vi i fellesskap bør bidra med fra hvert vårt ståsted for å gjøre noe med det. Jeg skal ta med de synspunkter representanten Syversen har, tilbake til justisministeren, med ønsket om at dette skal bli offentlig så langt det er mulig. Jeg har ingen innvendinger mot det, for i forbindelse med det store arbeidet som nå er i gang for inneværende år, er det veldig viktig at både lokalpolitikere, politiet og ikke minst de som jobber med rusarbeid – som er mitt hovedansvarsområde – vet om hverandre, og at en iverksetter tiltak som fungerer. Det er ingen tvil om at det i deler av denne byen, slik representanten påpeker, er betydelige utfordringer.

Hans Olav Syversen (KrF) [12:34:29]: Jeg er glad for det svaret, som jeg tar som et positivt tilsvar til mitt spørsmål. Så er det slik som statsråden sier, at det er mange andre aktører enn politiet som er viktige for å få til en trygg by. Statsråden har jo selv ansvaret for alkoholloven, og det har vært reist spørsmål om hvorvidt politiets innsigelsesrett i forhold til bevillingssaker bør styrkes. Er det noe statsråden kunne tenke seg å se på?

Statsråd Sylvia Brustad [12:35:02]: Jeg vil ikke ta det på strak arm her, men vi vurderer ulike løsninger. Jeg er i likhet med representanten Syversen meget bekymret for den utviklinga vi ser når det gjelder skjenkepolitikk, vold og uro, ikke minst i denne byen, men også i en del av våre andre større byer, og dette må vi ta på alvor. I den forbindelse mener jeg at politiet selvfølgelig spiller en svært viktig rolle i den jobben de gjør, men de spiller også en viktig rolle når det gjelder å fortelle hvordan virkeligheten egentlig er, og det tror jeg vi gjør lurt i alle sammen å prøve å få innsyn i for å kunne iverksette de rette tiltak. Så vi ønsker å ha et godt samarbeid med politiet også fra helsemyndighetenes side for å kunne bidra sammen med lokalpolitikerne, som må fatte endelig vedtak, f.eks. når det gjelder hvor mange skjenkesteder det er fornuftig å ha i denne byen.