Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:55:55]: Jeg ønsker å stille et spørsmål til landbruks- og matministeren:

«Jordbruket står for 9 pst. av klimagassutslippene i Norge. Klimagassen metan fra husdyrgjødsel er en del av dette. Dette er en utslippskilde som kan brukes i energiproduksjon gjennom biogassanlegg. Særlig ved større gårder og i samarbeid med avfallssektoren for øvrig, kan slike anlegg bidra til både økt kraft- og varmeproduksjon, reduserte klimagassutslipp og bedre kvalitet på gjødselen.

Hva gjør statsråden for å stimulere til biogassanlegg ved gårdene i Norge?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:56:32]: Biogass, bl.a. fra husdyrgjødsel, er, som representanten Holten Hjemdal påpeker, en høyverdig energiform som kan utnyttes til produksjon av strøm, drivstoff og varme. Uttak av energien i husdyrgjødselen kan også øke gjødslingsverdien av restproduktet gjennom kompostert gjødsel. Biogassanlegg vil også forhindre tap av metan fra lagring og håndtering av husdyrgjødsla, og vil dermed være ett viktig bidrag til å redusere klimagassutslippene fra landbruket. Det er viktig. Samtidig løser vi et avfallsproblem. Slik jeg ser det, er derfor utnyttelse av husdyrgjødsel til energiformål både fornuftig og framtidsrettet.

Statens forurensningstilsyn har vurdert biogassanlegg til å være et samfunnsøkonomisk lønnsomt tiltak i sin tiltaksanalyse for å redusere klimagassutslipp. Denne konklusjonen avhenger av at man i tillegg til husdyrgjødsel blander inn matavfall. Husdyrgjødsel alene inneholder for lite energi til å gjøre en slik investering lønnsom. Dette innebærer et behov for nært samarbeid mellom landbruket og avfallssektoren. Dette er et samarbeid som vi er i ferd med å etablere nå.

Gårdsbiogassanlegg er utbredt i mange land, bl.a. innenfor EU. I Norge er det fortsatt et stort uutnyttet potensial for produksjon av biogass fra husdyrgjødsel. Jeg er derfor i første omgang opptatt av å legge til rette for etablering av pilotanlegg for biogass i Norge. Landbruks- og matdepartementets bioenergiprogram er et virkemiddel i denne sammenheng, og gjennom programmet er det allerede gitt støtte til noen biogassprosjekter. Det er viktig å bygge videre på kunnskap og erfaring i andre land og tilpasse dette til norske forhold. I den sammenheng vil Regjeringa også vurdere rammebetingelsene for slike anlegg i tida framover, og se på hva som er nødvendig for å sikre at samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter blir realisert.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:58:31]: Jeg takker statsråden for svaret.

Gjødsel er nesten som et kinderegg – det er god klimapolitikk, det er god energisparing, og gjødselen blir bedre. Ja, ressursene på gården blir brukt. Derfor ønsker jeg å utfordre statsråden her.

Du snakket om rammebetingelser. Du snakket om at det nå er viktig å få etablert noen pilotprosjekter. Du skal også komme med en strategiplan for at landbruket skal bli mer miljøvennlig. Kan et energifond, etter modell av skogfondet, være en modell som statsråden kan tenke seg, være ett av tiltakene for å gi bonden, som den gode næringsutvikleren han er, de investeringene han trenger for å kunne ta det taket, ta, sammen med oss andre, klimautfordringene på alvor og finne løsningene?

Presidenten: Presidenten vil minne om at all tale skal gå via presidenten.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [13:59:33]: Jeg beklager, president!

Statsråd Terje Riis-Johansen [13:59:36]: Jeg deler selvsagt representantens bekymringer – og i og for seg også det å se mulighetene – når det gjelder det området vi her diskuterer. Det er jo ikke verst at vi i 2007 har kommet dit at vi definerer husdyrgjødsel som et kinderegg. Det betyr vel at det er gjort enkelte framskritt. Realiteten er vel at det på flere områder fins muligheter for å realisere biogassproduksjon basert på biogasstenkning.

Når det så gjelder jobbinga i Landbruks- og matdepartementet rundt miljøspørsmål, er det helt riktig som representanten sier, at jeg nå jobber med en konkret plan i forhold til miljøspørsmål i landbruket, og presenterte en del tanker rundt det i representantens hjemfylke i forrige uke. Min ambisjon er at vi skal utvikle landbruket betydelig på miljøsiden. Slik sett vil jeg verken konkludere for eller mot enkeltforslag i den sammenheng nå, men jeg er selvsagt mer enn mottakelig for gode forslag med hensyn til hva vi konkret kan og bør gjøre for nettopp å sørge for at vi har et landbruk som hvert år tar skritt i miljømessig riktig retning.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [14:00:53]: Jeg takker igjen for svaret og også for at statsråden er villig til å ta på alvor innspill for at vi sammen kan løse de klimautfordringene vi står overfor. Men statsråden skal jo også gjennom miljøvernministeren levere sin sektorvise klimahandlingsplan til Stortinget i løpet av våren.

Et tiltak som kan være med og spare energi, som et slikt biogassanlegg er, gjennom en fondsordning, mener jeg er en god ting, ut fra at de støtteordninger vi pr. i dag har på dette området, er for store i forhold til Enova, som har for høy grense til at en bonde kan få støtte også til avfallsbehandling. Så her må det skreddersys noe for landbrukssektoren, og jeg håper ministeren kan ta med seg og vurdere om ikke et fond à la skogfondet er en vei å gå.

Statsråd Terje Riis-Johansen [14:02:00]: Ja, jeg tar med meg gode innspill. Jeg er glad for alle som er opptatt av miljø og landbruk og det å se mulighetene på dette området framover. Vi skal jobbe mye med det, og jeg er overbevist om at vi skal komme fram til konkrete forslag som bidrar nettopp til det som representanten her etterlyser, en endring og en tydelig retning som handler om miljø, og som handler om å ta vare på ressursene som er i landbruket, og bruke dem til – i dette tilfellet – energi og til samtidig å løse miljøproblemer.