Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Sonja Mandt-Bartholsen (A) [13:10:57]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Sivilforsvaret har gjennomgått en betydelig omstilling. Det har i media siste tida framkommet påstander om sviktende kontrollrutiner i sivilforsvarssystemet.

Kan statsråden forsikre oss om at rutiner gjennomgås og at nødvendige tiltak treffes?»

Statsråd Knut Storberget [13:11:17]: Ja, det kan jeg forsikre om.

Sivilforsvaret har, som representanten Sonja Mandt-Bartholsen sier, vært igjennom en betydelig omstilling i løpet av de siste årene. Sivilforsvarets omorganisering ble iverksatt 1. januar 2004. Det innebar at 40 sivilforsvarskretser underlagt politimestrene og tre skoler underlagt det tidligere Direktoratet for sivilt beredskap ble omgjort til en sjølstendig regional etat med 20 sivilforsvarsdistrikter, alle underlagt det nye Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, etablert 1. september 2003. Omstillingen medførte tilsetting av 20 nye distriktssjefer, hvorav 14 ble rekruttert utenfor virksomheten. I forbindelse med omorganiseringen ble det pålagt en bemanningsreduksjon i Sivilforsvaret på 55 årsverk. De pålagte endringene både for sivilforsvar og for direktorat er gjennomført innenfor budsjettrammer, i henhold til angitte tidsplaner og med vellykket resultat. Omorganiseringen av Sivilforsvaret blir evaluert i år.

Jeg ønsker å legge til at sivilforsvarsstyrkene stadig hyppigere blir benyttet for å forsterke nødetatene og andre myndigheters innsats ved større ulykker og andre hendelser. Det gjøres en kjempejobb. I 2006 var nærmere 3 000 tjenestepliktige i innsats ved 400 ulike hendelser. Sivilforsvarets innsats under f.eks. skogbrannen i Hedmark i juni 2006, da ca. 700 mannskap og befal utgjorde den desidert tyngste brannressursen, kan stå som et godt eksempel på dette. Jeg vil også nevne Sivilforsvarets betydelige innsats under snøfallet på Sørlandet nylig og under strømutfallet i Steigen for noen uker siden. Værsituasjonen og de klimatiske utfordringer gjør det jo ikke mindre aktuelt å ha et vel rustet sivilforsvar framover. Det er et stort politisk ansvar.

I 2002 og 2003 ble det foretatt oppussing av Sivilforsvarets skole på Starum, og Riksrevisjonen påpekte i sin antegnelse for regnskapsåret 2003 at bygg- og anleggskontrakter ble tildelt uten forutgående konkurranse. Som en følge av dette besluttet DSB å iverksette en ekstern gransking. Undersøkelsene ble gjennomført av Deloitte i 2004–2005. Rapporten avdekket en rekke alvorlige brudd på lov om offentlige anskaffelser og mangelfull/manglende styring av prosjekter. For å sikre at framtidige innkjøp skulle skje i overensstemmelse med gjeldende regelverk, ble det gjennomført en sentralisering og samordning av anskaffelsesfunksjonen i virksomheten. Innkjøpene ivaretas i dag av jurister med praktisk erfaring fra arbeid med offentlige anskaffelser. Det er iverksatt nye rutiner for innkjøp og inngått rammeavtaler, og det har de siste årene vært rettet stor oppmerksomhet mot innkjøp i virksomheten gjennom bl.a. opplæring og fokusering på etisk atferd. Riksrevisjonen har altså vært inne i denne saken, og det har foranlediget mange av de endringer som er gjort når det gjelder disse rutinene.

Så har det vært en prosess etter at rapporten fra 2004–2005 kom, og som innebærer helt konkrete endringer i innkjøpsrutiner, bl.a. fra DSBs side.

I tillegg har det vært en prosess med hensyn til offentliggjøring av denne rapporten. Det er bestemt fra Justisdepartementets side at rapporten skal være offentlig. Det syns jeg er et viktig prinsipp – dog offentlig i anonymisert form. Det som er viktig i rapporten, er offentlig, slik at alle aktører som måtte ønske det, får innsyn. Det har resultert i at det i løpet av januar måned i kontakt med direktoratet har blitt iverksatt ytterligere gransking av de forhold som påpekes i rapporten, og også av andre forhold som er kommet fram. Det var i januar, før det kom fram i media, dette ble iverksatt, i god dialog med direktoratet. Jeg mener at direktøren for direktoratet har hatt en god hånd om den granskningen som nå skal foretas, for å komme ytterligere til bunns i disse sakene.

Jeg er også glad for at de ansatte og de tillitsvalgte, sammen med ledelsen i direktoratet, har klart å samle seg om et mandat for denne granskningen. Så vidt jeg vet og erfarer nå, er det ute på anbud hvem som skal få granskningsoppdraget. Det skal ikke herske noen tvil om at det som har kommet fram i påstandene vedrørende forvaltningen av fellesskapets ressurser, skal vi sikre oss mot, slik at ressursene blir forvaltet til det beste for oss alle.

Sonja Mandt-Bartholsen (A) [13:15:40]: Jeg takker statsråden for svaret.

Som statsråden påpeker, er Sivilforsvaret en viktig bit av vernet både for folk og fe i mange situasjoner. Slike saker som blir tatt opp i media, er bestandig vanskelige både for de ansatte og for Sivilforsvarets egen del i forhold til rykter.

Jeg er veldig glad for at justisministeren har tatt fatt i saken, og at han følger den opp på den måten som han her skisserer. Jeg håper at vi framover ikke vil møte denne saken på nytt i media, slik at vi skader Sivilforsvarets renommé enda mer. Så jeg er fornøyd med det svaret statsråden har gitt, og takker for det.

Statsråd Knut Storberget [13:16:26]: Bare kort: Jeg takker for tilliten. Jeg føler at direktoratet har lagt veldig godt til rette nå for at vi ikke skal få flere slike episoder, hvor det i realiteten kjøpes inn på feil premisser.

Jeg mener at den granskningen som nå skal foretas, er den eneste måten vi kan fjerne enhver tvil på rundt de rutiner som faktisk er nå, og som også har vært tidligere. Så får vi være varsomme med å felle noen som helst dom, noe jeg heller ikke oppfatter at spørreren gjør, når det gjelder hva som har skjedd, og overlate det til granskerne.