Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Tord Lien (FrP) [12:07:34]: Mitt spørsmål er som følger:

«I svar på mitt skriftlige spørsmål av 16. november 2006 slo statsråden fast at hun ville stå fast ved å fjerne den såkalte Snøheimvegen, som leder inn til Snøheimhytta, på Hjerkinn. Dette slo statsråden fast at hun gjorde til tross for et stort lokalt engasjement for bevaring av veien fra både befolkningen og lokalpolitikere i fire fylker rundt Dovrefjell.

På hvilken måte og til hvilken kostnad vil Regjeringen fysisk fjerne Snøheimvegen?»

Statsråd Helen Bjørnøy [12:08:19]: Snøheimvegen, mellom Hjerkinn og den tidligere turisthytta på Snøheim, er på i alt 14 km. Gjennom tilbakeføring av Hjerkinn skytefelt til sivile formål – det som kalles Hjerkinn PRO – er veien vedtatt fjernet. Det berørte terrenget skal restaureres til naturlig formasjon, og vegetasjonsdekket gjenopprettes gjennom aktive tiltak for å tilrettelegge for naturlige prosesser over lang tid.

Fysisk gjennomføring av prosjekt Hjerkinn PRO er inndelt i to faser: fase 1 som er fra og med 2006 til og med 2012, og fase 2 som er fra og med 2013 til og med 2020. Forsvarets bruk av Hjerkinn skytefelt trappes nå ned i takt med at det nye Regionfelt Østlandet i Åmot tas i bruk. Pågående fysiske arbeider i tilbakeføringsprosjektet i 2006 og 2007 er rydding av eksplosivrester på arealer der Forsvaret nå har avsluttet sin bruk. Første fjerning av anlegg i skytefeltet er planlagt startet i 2008.

Snøheimvegen er nødvendig for fysisk gjennomføring knyttet til opprydding av Forsvarets skytefelt på Hjerkinn. De indre 4 km av veien, fra Stridåbrua til Snøheim, skal frigis i løpet av fase 1 og er planlagt fjernet innen utgangen av 2012. Resterende 10 km av Snøheimvegen er planlagt fjernet innen 2020.

Opplysninger som er innhentet fra Forsvaret, viser at de totale kostnadene knyttet til fjerning av Snøheimvegen er beregnet til om lag 20 mill. kr. Dette omfatter kostnader til forhåndsklarering av veien med hensyn til eksplosivrester, fjerning av veimasser, landskapsforming og sikring av gruvemasser brukt til oppbygging av veien. Disse massene har ganske mye kobber i seg og har som følge av dette et forurensningspotensial.

Jeg vil understreke at dette naturrestaureringsprosjektet er ganske enestående i internasjonal sammenheng og vil kunne bli et utstillingsvindu både for norsk naturvernpolitikk og for Forsvarets ønske om og evne til å rydde opp etter seg når de forlater et område. For meg er det viktig å få gjennomført et prosjekt som på en god måte bidrar til å reetablere skytefeltområdet som vinter- og vårbeite for villreinen i Dovrefjellområdet, samtidig som det også i framtiden skal kunne brukes til friluftsliv og som grunnlag for næringsutvikling og verdiskaping i tilgrensende bygdelag.

Tord Lien (FrP) [12:11:59]: Jeg takker for så vidt for svaret, selv om jeg er veldig skuffet over at statsråden ikke benyttet anledningen til å si at regjeringen Bondevik og statsråd Hareide tok feil, og at Regjeringen nå har funnet at denne veien kan bestå.

Statsråden svarte derimot at hun vil bruke 20 mill. kr på å fjerne denne veien, til tross for massivt press fra lokalmiljøet, fra lokalpolitikere og fra befolkningen i fjellområdene i grensetraktene mellom Trøndelag og Oppland og Hedmark. Det synes jeg er skuffende.

Da ønsker jeg å stille følgende spørsmål til statsråden: Frykter ikke statsråden at denne framferden overfor lokalmiljøet i området vil føre til et økt konfliktnivå i framtidige verneprosesser?

Statsråd Helen Bjørnøy [12:12:53]: Jeg synes det er viktig å understreke at det vedtaket som den forrige regjeringen foretok, nettopp var et kompromiss mellom ulike interesser, og jeg slutter meg til den avveiningen som den forrige regjeringen gjorde i denne saken.

Det at vi får fjernet denne veien, handler om hensynet til villreinen, som Norge har et særskilt ansvar for internasjonalt, og som det er viktig å sørge for har gode beiter og gode områder både sommer og vinter. I tillegg har jeg lyst til å understreke at den oppryddingen som nå gjøres, også har et annet viktig aspekt, nemlig at man får ryddet opp i de eksplosivene og den forurensningskilden som ligger her fordi dette har vært et skytefelt og har vært brukt av Forsvaret. Derfor er det totalt sett en riktig løsning vi nå har funnet.

Tord Lien (FrP) [12:14:02]: Jeg er jo ikke enig i riktig alle konklusjonene statsråd Bjørnøy trekker, men man kan jo f.eks. si at hadde det vært slik at det var villreinen som var argumentet i denne saken, kunne man jo ha stengt veien i de månedene av året som det er villrein i dette området av Dovrefjell, og så kunne man holde åpent i de deler av året da det er turister i området, nemlig på sommeren. Jeg ser ikke helt at dette henger veldig i hop. Jeg ser at man har et ønske om å følge opp Naturvernforbundets sterke ønske om å fjerne veien fysisk av prinsipielle årsaker.

En av de få fornuftige tingene Bondevik-regjeringen, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet var enige om forrige periode, var fjellteksten, som ble vedtatt i revidert budsjett i 2003, hvor det bl.a. slås fast:

«Men det er plass til flere i fjellet, og det er ønskelig at flere får anledning til å oppleve fjellnaturen, både av hensyn til helse og velferd hos den enkelte, av hensyn til næringsutvikling i fjellbygdene og for å skape økt legitimitet for tiltak som er nødvendige for å ta vare på disse verdiene.»

Mitt spørsmål er da: Betyr denne stadige vernepolitikken (presidenten klubber) som statsråd Bjørnøy ønsker å føre til tross for lokale myndigheters ønske (presidenten klubber), at fjellteksten nå er lagt død?

Presidenten: Man må overholde taletiden!

Statsråd Helen Bjørnøy [12:15:23]: Jeg forsøkte å si at det er flere grunner til at jeg mener at den vurderingen som den forrige regjeringen gjorde, var god. Det handlet om hensynet til villreinen, vi skal her fjerne gruvegrus, som er en mulig forurensningsrisiko, og gi muligheter til å øke antallet verneområder og utvide verneareal. Så det er flere grunner til at jeg mener at den avveiningen som den forrige regjeringen gjorde, er riktig. Slik som jeg ser det, er det ingen grunner til at det skal bli tatt en ny vurdering av det i denne saken.