Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Øyvind Korsberg (FrP) [12:24:45]: Jeg vil stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«I Regjeringens Soria Moria-erklæring står det: «Regjeringen vil fortsette arbeidet med å redusere antall skjemaer (...).» Nylig ble det avslørt at antall skjemaer for næringslivet har økt det siste året.

Hvorfor har ikke statsråden fulgt opp Soria Moria-erklæringen med en reduksjon av antall skjemaer for næringslivet?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:25:16]: Regjeringen satser på arbeidet med forenkling og tilrettelegging for næringslivet. Norge skal være et godt land å drive næringsvirksomhet i. Våre ambisjoner er å gi næringslivet en betydelig reduksjon i administrative byrder. Derfor satser vi på tre områder:

  • gjennom Orakel-arbeidet som skal gi oss et bedre beslutningsgrunnlag og bedre konsekvensutredninger

  • gjennom etablering av stort kartleggings- og forenklingsprosjekt som skal gi oss en oversikt over de administrative byrdene og legge grunnlaget for en forenklingsplan neste år

  • gjennom utvikling av elektroniske tjenester og Altinn som næringslivets portal til det offentlige

Vi har gode resultater å vise til i forenklingsarbeidet. Næringslivet har det siste året fått redusert sin skjemabe-lastning med 98 årsverk. Dette er arbeidstid man kan benytte til mer verdiskapende arbeid. De siste to årene har nedgangen vært på 679 årsverk. Den store nedgangen i 2005 var i hovedsak et resultat av skatteetatens flerårige innsats for elektronisk utfylling og innsending av skjema.

For et års tid siden diskuterte Stortinget Riksrevisjonens rapport om regelverksforenkling. Riksrevisjonen pekte da på at reduksjonen i skjemabelastningen var på bare 2,9 pst. fra 1998. Jeg kan i dag meddele at nedgangen ved utløpet av 2006 var på 12,3 pst.

Hoveddelen av reduksjonen de siste årene kommer fra overgang til elektronisk rapportering. Dette viser at Regjeringens satsing på Altinn som næringslivets portal til det offentlige både er riktig og viktig. Jeg vil her vise til Regjeringens handlingsplan for elektroniske tjenester til næringslivet som vi la fram i januar i år, for øvrig en oppfølging av stortingsmeldingen om IKT som er til behandling i Stortinget.

Det er næringslivet som brukere og deres behov som skal stå i fokus når kampen mot skjemaveldet føres videre. Vi har et godt samarbeid med næringsorganisasjonene, som deler denne tilnærmingsmåten. Forenklingsarbeid er krevende, og det må angripes bredt.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:27:31]: Jeg takker statsråden for svaret og er glad for de reduksjonene som næringslivet opplever fordi man forenkler. Det er helt klart at Altinn og den elektroniske rapporteringen gjør det mye enklere, og det er nok også der besparelsen i antall årsverk ligger.

Det som er et faktum, er at det står i Soria Moria-erklæringen at skjemaveldet overfor næringslivet skal reduseres. I et intervju med næringsministeren i Aftenposten går det fram at det faktisk har økt det siste året. I den samme artikkelen sier statsråden at næringslivet faktisk ønsker seg flere skjemaer. Det er jo stikk i strid med det vi opplever bl.a. i næringskomiteen. Jeg vil gjerne få statsråden til å bekrefte eller avkrefte om næringslivet ønsker seg flere skjemaer.

Statsråd Dag Terje Andersen [12:28:37]: Den generelle kommentaren fra næringslivet er selvfølgelig at de ønsker seg færre skjemaer. Og vi ønsker oss færre skjemaer. Men noen ganger spør næringslivet om tiltak som vil føre til flere skjemaer, og det var det som var poenget med den uttalelsen. For eksempel kan vi noen ganger sørge for at et skjema som ikke alle behøver å utfylle, men som alle er pålagt å utfylle, f.eks. splittes opp i to skjemaer, som er mer målrettet mot de få som behøver å svare på de spørsmålene. På den måten slipper mange å bruke det skjemaet i det hele tatt. Men det kan hende at det er to skjemaer i stedet for ett, selv om det altså i praksis jo er forenkling.

I fjor ble det fjernet seks skjemaer, og det kom til 27 nye skjemaer. De nye skjemaene var knyttet til IKT-utfordringer som ikke har vært relevante tidligere, og implementering av EØS-regelverk. Men når det gjaldt arbeidsbelastning, førte de 27 nye skjemaene til to årsverk mer, mens de seks som ble fjernet, førte til en reduksjon på fire årsverk – altså en redusert skjemabelastning.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:29:46]: Jeg takker statsråden for svaret. Man kan nesten være litt forundret over at man klarte seg i tidligere tider uten så mange skjemaer. En kan også stille seg spørsmålet om nødvendigheten av alle disse skjemaene. Vil statsråden ta en kritisk gjennomgang av det totale skjemaveldet som næringslivet nå opplever? Seks ble fjernet i fjor, 27 nye kom til. Det viser at det bare er en økning, stikk i strid med det som står i Soria Moria-erklæringen. Også næringslivet har uttalt at man ønsker seg en reduksjon på 25 pst. av antall skjemaer innen 2012. Vil statsråden imøtekomme næringslivets ønsker? Eller vil man fortsette den linjen med å øke antall skjemaer som man ser nå?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:30:41]: Regjeringen vil fortsette arbeidet med å redusere belastningen med skjemaer. Det er det som er det viktigste. For eksempel var det i forbindelse med skattereformen og behovet det avfødte for aksjonærregister, en betydelig økning under den borgerlige regjeringen, som var imot skjemaveldet. Men som et resultat av Stortingets vedtak ble det veldig mange flere skjemaer i 2004. Det er altså et resultat av politiske vedtak.

Vår ambisjon er å redusere skjemaveldet og antall skjemaer. Derfor har vi nå satt i gang en grundig undersøkelse av belastningene som skjemaene medfører. Men først og fremst satser vi på en effektiv gjennomføring av dette, sånn at det blir mindre faktisk belastning på bedriftene. Vi vet at 2 pst. av skjemaene som fins i dag, fører til 87 pst. av arbeidet. Da er det klart at vi først og fremst må sørge for at det blir brukt mindre årsverk på skjemaer. Ett av elementene i det er selvfølgelig å kikke på om alle skjemaer som fins i dag, er nødvendige. Men dette er et punkt der det ikke er veldig stor forskjell på den foregående og den nåværende regjering. Vi har som felles ambisjon å redusere skjemaveldet.