Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato: 18.04.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Trond Helleland til samferdselsministeren, vil bli svara på av arbeids- og inkluderingsministeren på vegner av samferdselsministeren.

Trond Helleland (H) [12:41:24]: Jeg vil få stille følgende spørsmål:

«I lys av den senere tids tunnelskandaler, brøytekaos på Sørlandet og andre hendelser er det vanskelig å beskrive situasjonen Statens vegvesen nå er oppe i, som noe annet enn en tillitskrise.

Mener statsråden at veidirektør Søfteland er den rette til å gjenopprette tilliten?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:41:46]: Representanten Helleland peker i sitt spørsmål på flere saker som av ulike grunner har påvirket publikums tillit til Statens vegvesen.

De konkrete eksemplene som nevnes i spørsmålet, har allerede vært gjenstand for flere spørsmål fra Stortinget til samferdselsministeren, både i spørretimen og til skriftlig besvarelse. Når det gjelder raset på E18 i Hanekleivtunnelen, skal som kjent Stortinget i en samleproposisjon som blir lagt fram i mai, få en redegjørelse om dette og sikkerheten i de øvrige av landets tunneler. I denne redegjørelsen vil det også være en gjennomgang av de forbedringstiltak som den eksterne undersøkelsesgruppen foreslo for Statens vegvesen etter raset i Hanekleiva.

I tildelingsbrevet til Statens vegvesen for 2007, datert 10. januar 2007, tok samferdselsministeren opp funksjonskontraktenes betydning for drifts- og vedlikeholdsstandarden på vegnettet. Oppfølging av kontraktene ble særlig vektlagt. Det som hendte langs E18 på Sørlandet i februar, synliggjorde behovet for dette, og hendelsene vil bli gjennomgått i sin helhet. Det gjelder beredskapsopplegg, kontraktenes krav til standard og kvalitet, gjennomføring av kontraktene, og Vegvesenets håndtering av både entreprenørene og trafikken. Departementet gav i brev datert 6. mars 2007 Vegdirektoratet i oppdrag å foreta en slik gjennomgang. Dette arbeidet vil bli gjort i nært samarbeid med entreprenørene og transportbransjen. Samferdselsministeren vil etter en slik gjennomgang komme tilbake til Stortinget med de erfaringene som er gjort.

Representanten Helleland har tidligere krevd at samferdselsministeren skal avsette både vegdirektøren og ledelsen i Statens vegvesens regionkontor.

Samferdselsministeren har tillit til at vegdirektøren er den rette personen til å gjennomføre det arbeidet som skal gjøres i oppfølgingen av raset i Hanekleivtunnelen, og når det gjelder gjennomgang og oppfølging av Statens vegvesens kontrakter med drifts- og vedlikeholdsentreprenørene.

Trond Helleland (H) [12:44:03]: Jeg merker meg at det blir slått klart fast nå at veidirektøren har statsrådens tillit. Samtidig har ikke bare opposisjonen, men også Arbeiderpartiets og Regjeringens fremste talsmann i salen her, Torstein Rudihagen, kalt saken for en skandale – det er en veipolitisk skandale.

Så sier veidirektør Søfteland – og det er litt mer prinsipielt – at han tar ansvar, men samtidig er det ikke opp til ham om han skal gå av. Er statsråden enig i det? Eller er det slik at lederen av statsetater har et selvstendig ansvar for å vurdere om de bør bli sittende i stillingen?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:44:51]: Jeg opplever de uttalelsene i retning av at vegdirektøren mener at han er rette person til å gjøre det arbeidet som Vegvesenet nå står foran, men han er selvfølgelig avhengig av statsrådens tillit. Så lenge han har statsrådens tillit, mener vegdirektøren at han er rette person til å ta fatt i det arbeidet, og han er klar til å gjøre det. Samferdselsministeren har tillit til at det vil skje på en tilfredsstillende måte.

Trond Helleland (H) [12:45:27]: Da har jeg lyst til å stille et siste oppfølgingsspørsmål, for nå ble det veldig klart slått fast av statsråd Bjarne Håkon Hanssen at samferdselsministeren, eller for så vidt Regjeringen, har tillit til veidirektøren. Det svarte også statsråd Navarsete tidlig om morgenen den dagen det ble kjent at de sju tunnelene måtte stenges, at hun hadde tillit. Men så kom det en nyanse litt senere på dagen, da hun sa at veidirektøren har tillit så lenge han sitter i stillingen. Jeg synes det var en litt kryptisk uttalelse, og lurer på om dette er Regjeringens måte å uttrykke tillit til veidirektøren på, eller om uttalelsen må tolkes som at hans tid i direktørstolen snart er over.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:46:10]: Det som er utgangspunktet for denne type saker, og som også kan generaliseres utover Vegdirektoratet, det er at så lenge en direktør i et direktorat er direktør, har vedkommende tillit. Og det er vel det bildet samferdselsministeren ønsker å uttrykke, at når vegdirektøren er vegdirektør, så har vedkommende tillit. Så lenge man sitter i den stolen, har man tillit. Så enkelt er det. Så kan man diskutere om det er riktig at han har tillit eller ikke. Regjeringen og samferdselsministerens vurdering av det spørsmålet er at vegdirektøren har tillit.

Presidenten: Spørsmål 16 vil bli svara på av arbeids- og inkluderingsministeren på vegner av samferdselsministeren.