Stortinget - Møte mandag den 8. oktober 2007 kl. 12

Dato: 05.10.2007
President: Eirin Faldet

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten André N. Skjelstad til arbeids- og inkluderingsministeren:
    «I den senere tid har vi sett en rekke saker hvor det er knyttet alvorlige mangler til håndtering av kjemikalier på arbeidsplasser. Det har vært en lang rekke tilfeller av yrkesskader knyttet til kjemikalier, og det avdekkes stadig nye områder hvor det er sannsynlighet for at kjemikaliebruk på arbeidsplassen har medført varige helseskader. Helseskader knyttet til kjemikaliebruk kan derfor være undervurdert. Trolig er en del arbeidsplasser preget av en arbeidskultur som i for liten grad tar hensyn til helsefarene knyttet til stoffene som håndteres. Alvorlig miljøskade kan også oppstå dersom kjemikalier ikke håndteres på riktig måte. Bedre informasjon om skadevirkninger knyttet til bruk av kjemikalier kan være en måte å forbedre håndteringen på arbeidsplassene på.
    Hva vil statsråden gjøre for å sikre at norske arbeidsplasser bedre håndterer kjemikalier og i større grad forhindrer helseskader?»

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Dagfinn Sundsbø til arbeids- og inkluderingsministeren:
    «Regjeringen ønsker et arbeidsliv med plass til alle. Personer med nedsatt funksjonsevne skal ha samme mulighet som andre til å delta i yrkeslivet og forsørge seg selv. Likevel viser arbeidskraftundersøkelser at sysselsettingen blant personer med nedsatt funksjonsevne ikke øker i et arbeidsmarked som er i generell vekst og etterspør ny arbeidskraft. Funksjonshemmedes organisasjoner hevder at det offentlige hjelpeapparatet ikke fungerer tilfredsstillende. De som skal hjelpe blinde og svaksynte ut i jobb, motiverer ofte til uføretrygd isteden, viser bl.a. en undersøkelse gjort for Norges Blindeforbund. NAVs ledelse understreker at dette er i strid med målsettingene for deres arbeid og IA-avtalen.
    Hvordan vil statsråden bidra til at forutsetningene i IA-avtalen og målsettingene i NAV om yrkesrettet bistand blir sterkere vektlagt i tiltakene rettet mot funksjonshemmede?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.05.