Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10

Dato: 07.11.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Per Roar Bredvold (FrP) [11:34:01]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Krigsinvalidehjemmet på Bæreia i Kongsvinger fungerte i mange år som et godt sted å komme til når man hadde behov for det etter innsats, ofte med store påkjenninger, ute i verden. I dag har ikke Forsvaret noe tilsvarende egnet sted, men det har blitt lovet at det skal bli ordnet.

Hvor langt har Forsvaret kommet i dette arbeidet, og hva har statsråden gjort?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:34:34]: Å delta i internasjonale operasjoner er krevende. De siste dagers hendelser for våre styrker i Afghanistan understreker vel nettopp dette. Det personellet som deltar for Norge i operasjoner utenlands, skal derfor føle seg trygge på at de får den oppfølgingen de trenger. I de siste årene har vi gjort mye for å styrke oppfølgingen av dette personellet. Det er opprettet en egen enhet for veteranadministrasjon og en poliklinikk som kontaktpunkt for medisinsk oppfølging. Våre veteraner skal ha tilbud om rådgivning om trygdemessige og sosiale rettigheter, de skal ha tilgang til profesjonelle helsetjenester, og de bør også ha et tilbud om rekreasjons- og velferdsopphold.

Regjeringen vil legge til rette for at veteraner etter internasjonal tjeneste får et slikt tilbud. Jeg var selv på Bæreia den 8. mai i år, og fikk i møte med veteranene oppleve hvor viktig det er å kunne møtes for å samtale om opplevelser og å bearbeide inntrykk fra tjenesten. Et velferds- og rekreasjonstilbud betyr mye for mange, og da må også Forsvaret som en ansvarlig arbeidsgiver kunne legge til rette for dette.

Et velferds- og rekreasjonssenter vil kunne bidra til en helhetlig oppfølging av veteranene. Senteret skal ikke være en helseinstitusjon, men et velferdstilbud for veteraner for at de skal kunne møtes for gjensidig støtte og vennskap.

Ulike alternativer for lokalisering og drift av et slikt tilbud er vurdert av både interne og eksterne arbeidsgrupper. Forsvarsdepartementet har nå gitt Forsvarsbygg i oppdrag å utarbeide et fullstendig forprosjekt for et velferds- og rekreasjonssenter, med frist innen utgangen av inneværende måned.

Vi ser altså på flere ulike alternativer for at vi skal få den beste løsningen for et slikt senter. Forsvarsbygg vurderer eiendommer som i dag tilhører Forsvaret, og mulige private løsninger. Departementet har spesielt bedt om at Bæreia blir sett på som et mulig sted for lokalisering av et rekreasjons- og velferdssenter.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:36:41]: Jeg takker statsråden for et informativt og godt svar, som jeg tolker det, hvor jeg ser et håp for at det blir en løsning. Nå er dette dessverre ikke første gang jeg stiller dette spørsmålet i spørretimen. Jeg hadde dette oppe den 14. mai 2003 og den 13. oktober 2004, og fortsatt er det til utredning, dessverre.

Det er ikke tvil om, slik som statsråden sier, at det er behov for et slikt sted. Det er derfor jeg nå tar opp spørsmålet for tredje gang. Jeg håper virkelig at det blir en løsning innen snarlig tid – jeg la merke til at statsråden nevnte innen utgangen av den måneden vi er i nå, november.

Jeg tolker det også dit hen at Bæreia kan være et godt sted å være for veteraner. Stedet ble etablert i 1959, og statsråden har vært der. Kan statsråden love at det skjer noe?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:37:46]: Jeg vil si at vi, og jeg, faktisk har jobbet med denne saken nettopp for å få den inn i et godt spor. Samtidig vil jeg si at det er viktig – selv om Bæreia har en spesiell stilling hos veldig mange veteraner – at vi gjør en total analyse. Forsvaret eier tross alt selv svært mange eiendommer. Vi må vurdere om disse kan være et alternativ. Vi må også, hvis vi skal overta Bæreia, ha en skikkelig tilstandsrapport om hvilke utfordringer som ligger der, både for drift og for investering.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:38:26]: Jeg takker statsråden nok en gang.

Jeg bare nevner at i 2003 og i 2004 stod jeg også her og spurte om det samme. Jeg tolker svaret fra statsråden dit hen at nå kommer det til å skje noe, i respekt for dem som ofrer alt de kan ofre, i arbeidet for freden ute i verden.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:38:48]: Ja, som sagt er det et forprosjekt på dette på gang. Der er fristen satt til ut november måned for å avgi en innstilling til meg.