Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2007 kl. 10

Dato: 21.11.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [12:55:21]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Statsråden hevder i brev til undertegnede at trafikken på tognettet i Oslo-området nå er så tett at det ikke er mulig å gjennomføre selv de minste endringer i rutetabellen. Da rutetabellen ble endret i juni, førte dette til en forverret situasjon for reisende fra enkelte stasjoner. Den samferdselsmessige situasjonen i Oslo-området er kaotisk. I en slik situasjon må lokaltog ha forrang på tognettet.

Vil statsråden bidra til et godt rutetilbud på tognettet i Oslo-området ved at lokaltrafikken får forrang?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:55:58]: Reglane for prioritering mellom ulike typar tog i ruteplanlegginga er fastsette i den såkalla fordelingsforskrifta. Det går m.a. fram av forskrifta at dersom det ikkje er plass til alle toga, skal Jernbaneverket fordele kapasiteten på ein slik måte at det i størst mogleg grad vert teke omsyn til den betydninga transporten har for samfunnet i forhold til annan transport, som dermed vert utelukka eller fortrengd. Det er også fastsett retningsliner som gir forrang til offentleg kjøpt lokal persontrafikk og andre persontog som staten kjøper. Det einaste unntaket frå dette prinsippet er på strekninga Asker–Gardermoen, der tilbringartenesta til Oslo Lufthamn – i regi av Flytoget – har same prioritet som den offentleg kjøpte persontrafikken. Desse reglane vil difor medverke til at den lokale persontrafikken med tog i Oslo-området vert best mogleg vareteken ut frå den gitte kapasiteten på jernbanenettet.

Store delar av det norske jernbanenettet er hardt belasta, då store delar av trafikken skjer på enkeltspor. Jernbaneverkets ruteplanleggjarar arbeider kontinuerleg med å utvikle best moglege ruter både for gods- og persontog. Dersom Jernbaneverket vert pålagt å endre sin praksis, slik at persontog vert gitt ytterlegare fortrinn, kan det føre til at jernbanen ikkje kan ta imot større delar av tungtrafikken frå veg, noko som vil bryte med målsetjinga om overføring av gods frå veg til bane.

Auka satsing på jernbaneinfrastruktur er den einaste varige måten å løyse kapasitetssituasjonen i Oslo-området på, og dette er Regjeringa godt i gang med gjennom dobbeltsporutbygginga i intercity-triangelet.

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [12:58:00]: Jeg er på ingen måte fornøyd med svaret fra statsråden.

Som det står i spørsmålet, har Jernbaneverket og NSB gjort endringer som har gitt passasjerer på Eidsvollsbanen et betydelig dårligere tilbud i det siste halve året. Det synes jeg er beklagelig, fordi dette er det området i landet som vokser sterkest. Det er flere kommuner i det området som har over 3 pst. vekst i året, og det betyr at kapasiteten på jernbanen nå ikke henger med i det hele tatt.

Jeg har også tidligere tatt opp med statsråden muligheten for at pendlere kan få benytte seg av Flytogets tilbud, noe som er etterspurt hos pendlerne. Derfor synes jeg at statsråden bør svare klarere på om hun vil bidra til et bedre tilbud.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:59:08]: Det er slik at den konkrete situasjonen som eg trur er bakgrunnen for representanten sitt spørsmål, har lite med prioritering av togslag å gjere. Det handlar om at spor 2 ved Frogner stasjon vart stengt av omsyn til tryggleiken på denne stasjonen, ved ruteendringa i juni 2007. Dette førte til at alle tog som skulle stoppe, måtte køyre i spor 1. Og som ein konsekvens av det allereie stramme ruteopplegget på pendlarstrekninga Kongsberg–Eidsvoll vart det ikkje mogleg å halde oppe stoppa på Leirsund og Lindeberg. I staden fekk ein stopp på strekninga Drammen–Dal på Leirsund og Lindeberg. Så konsekvensen for dei reisande er at dei mistar direkteruta til Gardermoen, men dei har elles fått halde oppe eit godt tilbod.

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [13:00:09]: I brev til undertegnede har statsråden påpekt at det er kapasitetshensyn som gjør det umulig for tog som allerede går på denne strekningen i dag, å stanse. Det har lite med endringen på Frogner stasjon å gjøre, selv om det nok har noe betydning. Men dette vil bare kreve noen ekstra minutters stopp for disse togene. Da mener jeg at toget fra Lillehammer, eller f.eks. godstrafikken som går på denne strekningen, heller bør kunne bruke noen minutter mer, slik at pendlerne i dette området får et tilbud som er tilstrekkelig i forhold til hva befolkningen forventer.

Dette har også medført at Jernbaneverket ikke er i stand til å følge opp med tilstrekkelig med parkeringsplasser på stasjonene, noe som gjør at kapasiteten er helt sprengt og det er fullstendig kaos.

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:01:16]: Det er feil det som representanten seier, at dette ikkje har samanheng med situasjonen etter stenginga av spor 2 på Frogner stasjon. Det har det. Dersom alle toga som køyrer på spor 1, skulle stoppe, ville det i praksis bety forseinkingar på opptil eitt minutt, som forplantar seg vidare, og det ville bety at ein ikkje ville nå fram til Kløfta stasjon i tide til togkryssinga som skal skje der.

Dette er eit veldig komplisert system, der eitt minutt kan verke som veldig kort tid. Men i dette systemet er det veldig lang tid, og det får store konsekvensar. Den langsiktige målsetjinga er sjølvsagt at me skal få tilbake eit så godt tilbod som dei reisande på Lindeberg og Leirsund ynskjer, men me er nøydde til å få bygd ut kapasiteten før me greier det.