Stortinget - Møte onsdag den 19. desember 2007 kl. 10

Dato: 19.12.2007

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

André Oktay Dahl (H) [12:56:16]: «Ifølge media står flere lokale fritidsklubber i fare for å måtte legge ned pga. den nye arbeidsmiljøloven, jf. artikler i Romerikes Blad 14. november i år. Dette er en uholdbar situasjon og oppfattes forhåpentligvis også av Regjeringen som uholdbar.

Vil statsråden sørge for en endring av arbeidsmiljøloven, subsidiært» – så skal jeg endre litt på ordlyden i spørsmålet, da det var skrevet litt i førjulsmodus – «bidra til at det gis dispensasjon for å avhjelpe den situasjonen Skedsmo kommune nå har kommet i?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:56:55]: Slik som saken er blitt framstilt i media, dreier dette seg om kommunalt ansatte som i tillegg til sitt ordinære arbeid i kommunen arbeider tre–fire timer ekstra i uken i lokale fritidsklubber. Tidligere hadde Arbeidstilsynet adgang til å gi dispensasjon til å fravike lovens grenser for alminnelig arbeidstid for slikt arbeid av sosial karakter som arbeidstakeren hadde i tillegg til sitt ordinære arbeid for samme arbeidsgiver. Denne dispensasjonsadgangen er ikke videreført i den nye arbeidsmiljøloven. Jeg kan imidlertid ikke se at konsekvensene av denne endringen er at fritidsklubber må nedlegges.

Det vil særlig være innenfor kommunal sektor det vil være aktuelt å påta seg slikt arbeid av sosial karakter i tillegg til sitt ordinære arbeid for samme arbeidsgiver. Innenfor denne sektoren vil normalt arbeidstakerne være organisert i fagforeninger som har kompetanse til å inngå tariffavtaler etter arbeidsmiljøloven, som åpner opp for slikt ekstra arbeid.

Også i tilfeller hvor det ikke inngås slik tariffavtale, vil det imidlertid være mulig å arbeide frivillig utover ordinær arbeidstid. Jeg viser til at de fleste har en ordinær arbeidsuke på 37 1/2 time, mens loven opererer med en alminnelig arbeidstid på 40 timer som kan gjennomsnittsberegnes over en periode på ett år. Selv uten tariffavtale vil det derfor være mulig å avtale to og en halv time ekstra arbeid hver eneste uke, eller fire timer ekstra i om lag 30 av årets uker.

Jeg mener derfor at arbeidsmiljøloven samlet sett gir tilstrekkelige muligheter for at kommunalt ansatte fortsatt kan bidra med arbeid av sosial karakter dersom partene selv tar initiativ til å få etablert de nødvendige avtaler, og ser på denne bakgrunn ikke noe behov for å endre loven.

André Oktay Dahl (H) [12:59:06]: Jeg kjenner igjen noen formuleringer fra et svarbrev til representanten Dagfinn Sundsbø. Statsråden sier også her at man kan ikke se at konsekvensen vil være nedleggelse. Fagforbundets leder i Skedsmo sier at dette er et svært uheldig utslag av endringer i arbeidsmiljøloven, at mye er bra med endringene, men slett ikke dette. Da blir jo spørsmålet: Er det sånn at fagforbund og andre som har tatt kontakt, både med meg og med andre, har misforstått loven? Og i så fall, hvis det beror på en misforståelse, hva vil statsråden gjøre for å informere om det rommet som finnes innenfor loven, da dette er noe som ikke bare gjelder Skedsmo kommune?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:59:44]: Som det går fram av mitt svar, har man i denne type saker to alternativer.

Det ene er at Fagforbundet inngår en tariffavtale som avtaler det som berøres her. Fagforbundet har muligheten til selv å være aktiv part i å sørge for at denne type situasjoner kan løses, rett og slett ved en avtale mellom f.eks. Fagforbundet og den aktuelle arbeidsgiveren dersom den arbeidstakeren det gjelder, er organisert i Fagforbundet. Fagforbundet har som sagt alle muligheter til å bidra til at arbeidsmiljøloven fungerer smidig.

I tillegg er det et faktum at man selv, uten tariffavtale, kan avtale fire timer ekstra arbeid hver uke hvis det dreier seg om 30 uker i året – og det er vel ikke en uaktuell tidsperiode for en fritidsklubb. Så jeg mener at dette er fullt ut mulig å håndtere innenfor arbeidsmiljøloven.

André Oktay Dahl (H) [13:00:48]: Fagforbundet peker på loven som problemet, mens statsråden peker på at dette er fullt ut mulig å løse innenfor loven. Da er spørsmålet: Hvis det er sånn at Fagforbundet også lokalt ser at det er behov for større rom i forhold til å avtale seg ut av dette – hvilke initiativ vil statsråden da eventuelt ta i forhold til å se på loven, som de mener er for snever i forhold til å avtale denne type tariffbestemmelser?

Sigvald Oppebøen Hansen hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:01:25]: I så fall tror jeg jeg vil si at jeg er uenig med Fagforbundet lokalt i det. Jeg kan vel ikke akkurat si at jeg opplever det som noe press fra verken Fagforbundet eller LO sentralt i hvert fall, å endre arbeidsmiljøloven på disse områdene.

Som sagt mener jeg at det er fullt ut mulig å finne løsninger her. Ikke minst hvis Fagforbundet er interessert i å finne løsninger, er det mange muligheter til det.

Nå tror jeg at jeg skal være litt forsiktig med å innta den holdningen at det er statsrådens ansvar å informere fagbevegelsen om arbeidsmiljøloven, men det er klart at ved henvendelser til departementet fra Fagforbundet om disse spørsmålene skal jeg selvfølgelig med glede gå inn i en dialog for å svare dem på de spørsmålene de har.