Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål5

Kåre Fostervold (FrP) [11:14:56]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Regjeringen har lagt frem sin strategi for reiselivsnæringen i dokumentet «Verdifulle opplevelser». Regjeringen presenterer her forskjellige innsatsområder for å gjøre Norge mer attraktivt som turistland, deriblant markedsføring.

Har det i arbeidet med strategien vært vurdert en lansering av en egen satellittkanal som kun skal drive med markedsføring av Norge som turistdestinasjon til våre nærmeste forbrukermarkeder?»

Statsråd Dag Terje Andersen [11:15:27]: Svaret er nei.

Kåre Fostervold (FrP) [11:15:35]: Det var ikke noe særlig oppløftende svar.

Det finnes allerede i dag tre-fire kanaler i Europa som gjør dette. Jeg har faktisk klart å få inn en av dem selv på min egen satellitt-tv. Det som går på de kanalene, er programmer uten programledere, og det er ikke noen vertinner. Det er altså tydeligvis lave lønnskostnader, men det kan selvfølgelig være noen produksjonskostnader.

Jeg skulle ønske at Regjeringen i arbeidet hadde vurdert dette, fordi det finnes allerede i dag en god del stoff som blir utarbeidet av kommuner, fylkeskommuner, reiselivsdestinasjoner osv. som man kunne vist på en slik type kanal for å fremme Norge som turistdestinasjon. Statsråden har selv i dokumentet «Verdifulle opplevelser» vært inne på at vi er for lite kjent i utlandet i forhold til all den gode responsen en del av våre turistdestinasjoner får. Vi har kommet ganske høyt opp på en del kåringer. Så jeg skulle ønske at Regjeringen hadde vurdert det. Men for å spørre: Har det vært noen innspill fra aktørene i næringslivet når det gjelder ønske om en slik type kanal?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:16:52]: Det samme spørsmålet som vi utdyper nå, har blitt besvart av tidligere statsråd Odd Eriksen på grunnlag av spørsmål i 2006. Det er en rekke kanaler, som representanten selv sa, som har reiseliv som et av sine hovedområder. Innovasjon Norge, som står for den faglige delen av markedsføring av Norge i utlandet, og vi, vurderer det sånn at det er mye mer attraktivt å få gjennomslag i de flatene som folk bruker, enn eventuelt å skulle bruke veldig mye ressurser på å etablere en kanal som vil være vanskelig å få inn i forskjellige kabelselskaper osv. rundt omkring i verden. Derfor har det ikke vært en del av vurderingen av alternativene i siste runde.

Innovasjon Norge har heller ikke vurdert dette som et alternativ. Det er bedre å få gjennomslag i de kanalene publikum bruker. Jeg har hatt møte med utrolig mange i reiselivsbransjen i forbindelse med utformingen av reiselivsstrategien og har heller ikke fra noen av dem fått ønske om at det skulle være den valgte kommunikasjonsformen.

Kåre Fostervold (FrP) [11:18:05]: Nå er det ikke sånn at denne representanten er bombastisk på at dette er det rette. Jeg vet at det jobbes via mange forskjellige kanaler for å markedsføre Norge. Men jeg vil rette oppmerksomheten mot at da vi hadde et Dokument nr. 8-forslag fra Fremskrittpartiet om utarbeidelse av en reiselivsmelding til behandling i Stortinget, fikk vi beskjed fra posisjonens representanter, flertallet i komiteen - og jeg kan vise til merknadene i innstillingen - om at de ikke fant det tilrådelig å støtte Dokument nr. 8-forslaget fra Fremskrittspartiet, fordi Regjeringen jobbet med noe som ville bli lagt fram for Stortinget. Statsråden skrev den gangen også i brev til komiteen: «Jeg tar sikte på at Stortinget vil få anledning til å drøfte saken og vil komme tilbake med forslag om dette.»

Spørsmålet mitt til statsråden vil derfor være: Har statsråden planer om å legge frem for Stortinget et dokument om reiseliv som Stortinget kan være med på å behandle? Og når kan vi eventuelt forvente å få en sak om reiseliv til behandling i Stortinget?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:19:11]: Det har Stortinget nylig hatt i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. De tiltakene som er omtalt i reiselivsstrategien, er alle sammen omtalt i statsbudsjettet. Det vil også være sånn at vi ved de årlige budsjetter og i den type generelle overordnede dokumenter har mulighet til å diskutere de enkelte tiltakene, og de mange tiltak, som ligger inne i reiselivsstrategien. Men de som altså ligger i strategien slik den ble framlagt rett før jul, er punkt for punkt omhandlet, elementer som det var grunnlag for å diskutere i forbindelse med statsbudsjettet.

: