Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Øyvind Korsberg (FrP) [11:20:00]: Jeg håper på klare svar fra statsråden.

«Viser til skriftlig spørsmål nr. 1046 datert 15. juni 2006 og svar fra statsråden 22. juni 2006. I svaret skriver statsråden bl.a. følgende: «Jeg forventer imidlertid at Cermaq behandler enkeltulykker med det største alvor, og at selskapet har interne retningslinjer som sikrer at gransking gjennomføres når det er grunnlag for det. Jeg vil følge opp dette i dialog med selskapet.»

Hvordan har statsråden fulgt dette opp overfor Cermaq?»

Statsråd Dag Terje Andersen [11:20:41]: Svaret fra min forgjenger ble gitt med utgangspunkt i et spørsmål fra representanten Korsberg om sikkerhetssituasjonen i norske oppdrettsselskap i Chile. Representanten stilte da også spørsmål om statsråden ville innføre krav om intern granskning ved ulykker innenfor denne næringen.

I forbindelse med at denne saken kom opp, fikk Nærings- og handelsdepartementet en redegjørelse fra Cermaq. Det gikk der fram at myndighetene i Chile har laget en ulykkesrapport, og det ble ikke rettet søkelys mot Cermaq i den sammenhengen.

Som med øvrige selskaper hvor Nærings- og handelsdepartementet forvalter statens eierskap, har departementet jevnlige kontaktmøter med selskapet for å diskutere økonomiske resultater og utviklingen av driften. Forholdene i Chile har vært tatt opp i flere av disse møtene.

Fra januar 2007 har det skjedd en forandring i lovgivningen i Chile når det gjelder bruk av underleverandører. Selskapene har etter det nye regelverket ansvar for å følge opp HMS-reglene når de bruker underleverandører, eksempelvis tilknyttet mer spesialiserte dykkeroppdrag. Videre er det nå krav om at selskapene skal ha egne ansatte for dykkeroppdrag ned til 20 meter. Det nye regelverket har som hensikt å redusere antall ulykker i næringen. Cermaq har så sent som i et møte forrige onsdag forsikret meg om at de følger opp de nye lovreglene.

Det hører inn under styrets ansvarsområde å sørge for at selskapene har tilstrekkelig gode rutiner for å ivareta alle aspekter i forvaltningen av et selskap, herunder HMS. Cermaq har rutiner for rapportering av større ulykker og dødsfall. Rutinene skal sikre at konsernledelsen får de opplysningene som er nødvendige for å kunne håndtere slike saker, eventuelt beslutte granskning.

I eierskapsmeldingen framgår det bl.a. at Regjeringen forventer at de selskapene hvor staten er eier, er i fremste rekke når det gjelder HMS-arbeid. Dette budskapet ble formidlet direkte av meg til styrelederne i et eget møte i forbindelse med lanseringen av eierskapsmeldingen. Videre oversendte vi sist sommer dokumentet «Regjeringens eierpolitikk» til selskapene. Der er disse forventningene tatt inn. Vi har pekt på forventningene i forbindelse med de ordinære oppfølgingsmøtene med selskapene. Jeg har forsikret meg om at ledelsen i Cermaq er vel kjent med det.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:22:54]: Jeg takker statsråden for svaret.

Som kjent har jo et fiskeriutvalg fra LO vært i Chile og sett på forholdene. Det de har avdekket, viser at man langt på vei ikke har den samme standarden som man har i Norge når det gjelder helse, miljø og sikkerhet.

Nå er ikke jeg så opptatt av at Cermaq skal ha særbestemmelser i Chile. Det jeg er mer opptatt av, er at oppdrettsnæringen i Chile får et regelverk som er mer likt det norske regelverket, rett og slett for å hindre konkurransevridning - men det aller viktigste er å ivareta sikkerheten for dem som jobber innenfor oppdrettsnæringen i Chile. Nå vet jeg at statsråden skal på besøk til Chile. Vil statsråden ta dette opp med chilenske myndigheter?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:23:53]: For det første er jeg opptatt av å snakke med de norske selskapene som er aktive i Chile, om dette spørsmålet. Jeg er glad for at den rapporten det vises til, viser at når det gjelder helse, miljø og sikkerhet, og for så vidt også lønns- og arbeidsforhold, er de norskeide bedriftene i Chile ledende. Det skal vi være glad for, ikke minst er det forventning til selskaper der staten er eier. Så kommer havbruk - i tillegg til energi og andre vesentlige samarbeidsspørsmål - til å være tema for de møter vi skal ha på politisk nivå i Chile, naturlig nok, fordi det er et område der Norge og Chile har stort fellesskap. Jeg kommer ikke til å dra til Chile og gi inntrykk av at jeg ikke tror at de har et regulert arbeidsmarked. Jeg nevnte i mitt hovedsvar ett eksempel på en helse-, miljø- og sikkerhetslovgivning som faktisk er blitt strammet inn og forbedret, og som jeg tror vi er enige om at det er en selvfølge at norske selskaper skal overholde - og helst skal de være bedre.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:25:00]: Jeg takker statsråden for svaret.

Vi er nok helt enige om at sikkerheten går foran alt, og at det bør være en lik internasjonal standard når det gjelder sikkerheten. Men en av de tingene som bekymrer meg også når det gjelder den rapporten som LO la fram, er jo bruken av antibiotika i Chile, som er 842 ganger høyere enn bruken av antibiotika i Norge når det gjelder oppdrettslaks.

Noe enkelte aktører tar til orde for, og som jeg også er bekymret for, er rett og slett at dette kan være med og svekke omdømmet til oppdrettsnæringen internasjonalt. For hvis man husker tilbake, var det for noen år siden et stort problem i Norge, og næringen hadde et dårlig rykte. Vil statsråden foreslå for chilenske myndigheter at de endrer regelverket, slik at man får ned bruken av antibiotika i Chile og dermed unngår å ramme en hel næring internasjonalt?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:26:05]: Jeg tror kanskje det er litt lite presist at jeg skal foreslå hva chilenske myndigheter skal vedta.

Når det gjelder helsesituasjonen, er det kjent at det i Chile har vært eksempler av ILA. Og når marin sektor er en del av temaene, vil selvfølgelig også denne delen av temaene bli drøftet i de møtene vi har der borte - det kan være ett av de positive elementene ved at norske eiere med norsk erfaring faktisk engasjerer seg i oppdrettssektoren i Chile. Det er jo en kjent sak at i Norge har oppdrettsselskapene sammen med forskningsmiljøene klart å redusere antibiotikabruken med 97 pst. i løpet av ganske få år. Den erfaringsutvekslingen vil selvfølgelig være betydningsfull for den videre utviklingen i Chile, ikke minst i de selskapene der vi har norske eiere, med den kunnskapen de tar med seg.

Presidenten: Stortinget står nå overfor den problemstilling at samferdselsministeren, som skal besvare det neste spørsmålet, fra representanten Arne Sortevik, ikke er til stede.

Presidenten er noe usikker på om det er noen transport- eller trafikkproblemer mellom regjeringskvartalet og stortingsbygningen, eller om det er noen kommunikasjonsproblemer mellom Stortinget og Regjeringen.

Presidenten har fått klar forsikring om at det er gitt beskjed til statsrådenes forværelser om de endringer som skjer i Stortingets spørretime, slik at statsrådene skulle være klar over at de sannsynligvis skal være her noe tidligere. Presidenten kan ikke se at vi har noen annen mulighet enn å vente, for vi har fått beskjed om at statsråden er på vei til stortingsbygningen. I og med at den neste statsråden som skal svare på spørsmål, heller ikke er til stede, og ei heller representanten som skal stille spørsmålet til neste statsråd, står vi overfor to muligheter: enten å heve møtet eller å vente til samferdselsministeren er på plass.

Presidenten vil foreslå at vi følger den siste metoden - og venter til statsråden er på plass.

- Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag. - Det anses vedtatt.

Statsråd Dag Terje Andersen (fra salen): Det er vel da rimelig at Regjeringen er representert, i tilfelle det skulle falle ytterligere kommentarer om Regjeringens tilstedeværelse.

Presidenten: Presidenten setter pris på at Regjeringen er representert.

Anders Anundsen overtok her presidentplassen.

Etter noen minutters venting uttalte

Presidenten: Presidenten vil ønske statsråden velkommen til stortingssalen og uttrykke forståelse for at hun kan ha vanskeligheter med å se at ting går raskere enn planlagt - siden presidenten er fra Vestfold.

Vi fortsetter da behandlingen av sak nr. 1 på dagens kart - den ordinære spørretimen hvor vi er kommet til spørsmål 7.

: