Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Vigdis Giltun (FrP) [13:04:25]: Jeg har et spørsmål til statsråd Brustad:

«Regjeringen ønsket aktive politikere inn i helseforetaksstyrene for å representere folket. Da Helse Øst og Helse Sør ble slått sammen, ble det oppnevnt nytt styre, uten politisk representasjon fra Østfold og Akershus. I forrige uke ble 3 politikere byttet ut.

Var det tilfeldig at statsråden byttet ut disse med nye representanter fra de samme fylkene, og finnes det forklaring på hvorfor politikere som ville representert over 800 000 innbyggere i Østfold og Akershus, holdes utenfor styret de neste 2 årene?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:05:13]: Utnevnelse av styremedlemmer til styrene for de regionale helseforetakene er en viktig, men også veldig krevende oppgave. Regionene har sine særskilte utfordringer som det sjølsagt skal tas hensyn til, og en rekke eksterne interessenter ønsker at deres hensyn blir ivaretatt, og det er forståelig.

Ved utnevnelse av styremedlemmer til styrene for de regionale helseforetakene er det mange hensyn som skal veies opp mot hverandre. Jeg har lagt vekt på følgende kriterier: Kompetanse - det er f.eks. styreerfaring, ledererfaring, økonomikompetanse, medisinsk kompetanse, politisk erfaring m.m. - geografisk representasjon, partipolitisk representasjon og kjønnsmessig balanse. Med utgangspunkt i innspill fra fylkeskommuner, Oslo kommune og Sametinget har jeg satt sammen styrer jeg mener er godt i stand til å ivareta regionenes utfordringer, samtidig som jeg har forsøkt å ivareta interessentenes behov og ønsker. Jeg har også lagt vekt på at vi skal ha en balanse mellom kontinuitet og fornyelse.

Styremedlemmer valgt av og blant de folkevalgte skal utgjøre flertallet av de eieroppnevnte styremedlemmene. Dette utgjør seks i tallet for Helse Sør-Øst RHF. Som kjent er det i dette opptaksområdet ti fylkeskommuner, inkludert Oslo kommune. Det å sikre politisk representasjon fra alle fylkeskommuner lar seg derfor vanskelig gjennomføre. Ved utnevnelse av styremedlemmer har jeg derfor også tatt med i vurderingen den geografiske tilhørigheten for de fem øvrige eieroppnevnte styremedlemmene. Dette gir et litt mer nyansert bilde, og jeg kan nevne at ett av de ordinært eieroppnevnte styremedlemmene kommer fra Østfold.

Jeg vil få understreke at medlemmene i styrene for det regionale helseforetaket ikke skal ivareta lokale særinteresser, men må evne å se hele regionen som en helhet og sikre at overordnede nasjonale helsepolitiske målsettinger blir ivaretatt som en følge av hele regionens «sørge for»-ansvar.

Jeg er glad for at utnevnelsen av styrene for de regionale helseforetakene engasjerer mange. De ivaretar store samfunnsmessige verdier, og det er derfor viktig at vi har kompetente styrer som er i stand til å ivareta det ansvaret og den myndigheten de er tillagt.

Jeg er av den oppfatning at vi har gjennomført en grundig og involverende prosess for å sikre gode og kompetente styrer, og mener at de som nå sitter der, har gode forutsetninger for å ivareta de føringer som blir gitt dem, for å sikre at overordnede nasjonale helsepolitiske mål blir ivaretatt.

Vigdis Giltun (FrP) [13:08:02]: Jeg vil takke for svaret.

Jeg vil begynne med å si at Fremskrittspartiet i utgangspunktet var imot politikere i styret. Vi vet jo også at et av kriteriene er at de politiske representantene skal være aktive i kommunestyrer og fylkesting. De blir foreslått av egne fylker, som har forventninger til at de vil belyse og ivareta fylkets interesser i foretaksstyret.

I de neste to årene skal viktige avgjørelser tas om den framtidige organiseringen i hovedstadsområdet, som vil berøre Akershus og Sykehuset Østfold, hvor Kalnes-utbyggingen kanskje er den viktigste. Er det ikke nettopp når slike store saker skal til behandling, at de politiske innspillene burde være viktige i et styre? Hva er da årsaken til at tidligere Helse Øst, som var den største regionen, nå kun har to politiske representanter, mens Helse Sør nå er representert med fire?

Statsråd Sylvia Brustad [13:08:52]: Jeg vil bare gjenta at det å sette sammen disse viktige styrene er en krevende oppgave. Jeg har forsøkt å balansere alle hensyn opp mot hverandre. Men det er veldig viktig for meg å understreke at det er ikke hvor man bor, og hvor man kommer fra, som er det som skal være førende når man sitter i disse styrene. Det som er oppgaven for dem som sitter i disse styrene, er å sørge for at pasientene, i denne sammenheng i hele Helse Sør-Øst-regionen, får gode helsetjenester av god kvalitet og rask hjelp.

Jeg skjønner at representanten er opptatt av sjukehuset i Østfold. Jeg vil bare gjenta at det sjukehuset kommer, og at det da ikke vil være avgjørende hvor mange representanter i det styret som er fra Østfold. Jeg gjør ellers oppmerksom på at Randi Talseth, som sitter der som eieroppnevnt, kommer fra Østfold. Men alle har altså ansvaret for å se helheten for hele regionen, ikke bare for det fylket de kommer fra.

Vigdis Giltun (FrP) [13:09:51]: Jeg har litt vanskelig for å fange opp hva som egentlig var Regjeringens mening med å ha politikere i styrene, hvis ikke det var for at de skulle representere de forskjellige distriktene. Men jeg hører jo at statsråden er fornøyd med sin fordeling.

Vi ser at det er veldig store protester i avisene, både når det gjelder den geografiske fordelingen rundt i hele landet, og når det gjelder politiske skjevheter. Det er grunn til å ha bekymring når det også antydes at de kanskje mest engasjerte - les: brysomme - blir byttet ut ved første anledning. Mer distriktspolitikk, mer støy og mer engasjement var det som ble skrevet i avisene etter ett år. Statssekretær Arvid Libak uttalte da at ledelsen i departementet hadde inntrykk av at ordningen fungerte godt, og at de hadde vært veldig nøye med at alle partier var representert etter styrkeforholdene i fylkene.

Fremskrittspartiet har hatt stor oppslutning ved de siste valgene og har hatt mange dyktige politikere med spesielt engasjement innenfor helse. Hvorfor har ikke statsråden sørget for at også Fremskrittspartiet er representert etter styrkeforholdene i disse helseforetaksstyrene?

Statsråd Sylvia Brustad [13:10:55]: Engasjement er bra. Det er ikke riktig at de som er byttet ut i noen styrer, er byttet ut fordi de skulle være «brysomme». At det er diskusjon, er helt lovlig og helt i orden. Det er demokrati. Men når Regjeringa mener at det er viktig å ha politisk folkevalgte med i disse styrene, er det fordi vi mener at politikere har mye kompetanse av ulik art som er viktig å tilføre disse styrene. Men disse styrene er ikke en arena for å drive politikk. Man skal fremme sine meninger og stå for det, men jobben for dem som sitter i styrene, er å gjennomføre nasjonale mål og føringer for å tilby alle pasienter i alle regioner en god helsepolitikk. Det er det som er jobben, ikke å representere ett spesielt fylke.

: