Stortinget - Møte torsdag den 7. februar 2008 kl. 10

Dato: 07.02.2008
President: Thorbjørn Jagland

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Svein Flåtten til nærings- og handelsministeren:
    «Regjeringen har lovet nasjonale strategier for fem næringsområder hvor Norge har kompetanse eller særlige fortrinn. Maritim sektor er et av områdene. Regjeringen skrev i Soria Moria-erklæringen at den vil gi stabile, forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser. Statsråden la 3. oktober frem et strategidokument for maritimt næringsliv med tittel «Stø kurs». Regjeringen foreslår i budsjettet for 2008 en skatteøkning for skipsfartsnæringen på 14 milliarder kroner. Skatteforslaget har elleve års tilbakevirkning og vil redusere bedrifters egenkapital og investeringsevne langs Kyst-Norge med et beløp som er mange ganger større. NOx-avgiften er en annen skatteskjerpelse som rammer maritim sektor.
    Hva vil statsråden gjøre på det maritime området for å skape bedre samsvar mellom Regjeringens politikk og løftene om forutsigbarhet, stabilitet og næringspolitisk satsing?»

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Per Rune Henriksen til arbeids- og inkluderingsministeren:
    «NAV-reformen er nå inne i gjennomføringsfasen over hele landet. Målet med reformen er å forenkle brukernes hverdag ved at tre etater samles i én, og å bidra til at brukerne får bedre oppfølging ved at det etableres én førstelinjetjeneste for hele tjenestespekteret i arbeids- og velferdsforvaltningen. I Bergens Tidende har det gjennom de siste månedene blitt avdekket en rekke negative brukererfaringer med NAV. Det klages på at saksbehandlingstid for saker som tidligere har vært kurant, nå har blitt lang. Det klages på at dokumentasjon som bruker og helsepersonell sender til NAV, forsvinner, og aller mest klages det på at saksbehandlere har blitt utilgjengelige ved at man blir henvist til en felles telefontjeneste for etaten. Mange føler avmakt og frustrasjon i møtet med vår velferdsforvaltning.
    Hvordan ser statsråden på situasjonen i NAV og på de brukererfaringer som jeg refererer til her?»

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Finn Martin Vallersnes til utenriksministeren:
    «Etter 11. september 2001 er kampen mot terrorisme blitt et dominerende tema i internasjonal politikk. Betydelige ressurser medgår til å bekjempe terrorister, forebygge nye terrorhandlinger, lokalisere nettverk og tette finansielle kilder. Skal terrorismen bekjempes, må imidlertid også årsaksforholdene avdekkes. En analyse av Vestens fremferd i Midtøsten gjennom de siste 100 år kan si mye om grunnlaget for de dypere antivestlige holdningene, som bidrar til å forklare grobunnen for terrorisme.
    Er vi og våre allierte i Europa og USA villige til å gjøre slike analyser, erkjenne resultatene og legge dem til grunn ved utformingen av ny politikk?»

  • Sak nr. 4

    Innstilling fra justiskomiteen om samtykke til godtakelse av forordning (EF) nr. 863/2007 om opprettelse av beredskapsteam for grensekontroll (videreutvikling av Schengen-regelverket) ((Innst. S. nr. 124 (2007-2008), jf. St.prp. nr. 25 (2007-2008)))

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 13.35.