Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato: 05.03.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Odd Einar Dørum (V) [11:25:52]: Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til finansministeren:

«SSBs evaluering av SkatteFUNN-ordningen ble lagt fram 17. januar 2008, og evalueringsrapporten bekrefter at ordningen har vært svært vellykket mht. å stimulere til økt FoU i næringslivet. En krone i SkatteFUNN-subsidier har utløst to kroner i FoU-innsats fra bedriftene.

Vil statsråden bidra til at SkatteFUNN-ordningen videreføres og utvides, bl.a. i tråd med anbefalingene fra næringslivet?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:26:37]: I Soria Moria-erklæringen har Regjeringen forpliktet seg til å videreføre og evaluere SkatteFUNN. Som representanten Dørum påpeker, ble SSBs evalueringsarbeid nylig sluttført.

SSBs evaluering viser at SkatteFUNN i hovedsak virker etter hensikten. Den utløser mer FoU i næringslivet. Likevel har økningen i næringslivets samlede FoU-utgifter vært beskjeden fra 2002, og næringslivets FoU-utgifter som andel av BNP har faktisk falt. SkatteFUNN ser heller ikke ut til å bidra til innovasjoner i form av patentering eller nye produkter for markedet.

SSB mener at hovedtrekkene i SkatteFUNN bør videreføres, men foreslår likevel enkelte endringer, herunder at ordningen legges om til en tilskuddsordning.

SSBs evaluering av SkatteFUNN består av en rekke delrapporter. Nå skal vi ta oss tid til å gå skikkelig gjennom dette materialet før det eventuelt foreslås endringer i ordningen. I oppfølgingsarbeidet vil vi også vurdere næringslivets innspill. Jeg tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med denne saken i forbindelse med budsjettet for 2009.

Odd Einar Dørum (V) [11:27:55]: Jeg takker statsråden for svaret.

Vi er enige om at det er viktig å få til økt forsknings- og utviklingsinnsats i næringslivet. SkatteFUNN-ordningen retter seg jo ikke mot de store industrilokomotivene, den retter seg mot de mange små og mellomstore virksomhetene i Norge. Venstre tror at det er slik at det ikke er ett virkemiddel som vil føre til at næringslivet øker sin innsats når det gjelder forsknings- og utviklingsarbeid, men mange virkemidler. Vi er også av den oppfatning at det er svært viktig at virkemidlene er gode for dem det gjelder.

Er statsråden åpen for i den evalueringen hun skal gjøre, at SkatteFUNN-ordningen som til nå er bygd på skatteincentiv og ikke er en ren tilskuddsordning, fortsatt kan være det, bl.a. for at den skal fungere så lite byråkratisk som overhodet mulig for denne type bedrifter som man nettopp når med denne ordningen?

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:28:51]: Jeg er selvsagt åpen for at SkatteFUNN-ordningen, som det står i Soria Moria-erklæringen, skal videreføres og evalueres. Men det kommer interessante opplysninger rundt de rapportene som SSB nå har levert, som det er viktig å ta med seg. For målsettingen vår - og det regner jeg med er Dørums og min felles målsetting - er at vi får størst mulig forsknings- og utviklingseffekt ut av de offentlige kronene vi bruker. Da er vår diskusjon på hvilken måte vi skal rette inn dette gjennom SkatteFUNN-ordningen, eventuelt andre ordninger, og eventuelt gjennom forbedringer eller endringer i SkatteFUNN-ordningen, sånn at den totale innsatsen blir så god som mulig.

Odd Einar Dørum (V) [11:29:41]: Statsråden og jeg er selvfølgelig enige om at vi skal prøve å få mer ut av næringslivet, og her er det en forskjell mellom f.eks. de sentrene vi har for forskningsbasert innovasjon, og f.eks. det vi har sett i Oslo på møteplassen mellom avansert vitenskapelig forskning og næringsliv, som vi har sett bl.a. i Oslo Cancer Cluster, som er toppforskning, grunnforskning, anvendt forskning, og som slår ut i avansert næringsliv. Det er selvfølgelig også viktig det som skjer i de store lokomotivene i Norge, enten det er StatoilHydro eller hvilken virksomhet det er. Men den store underskogen i det norske næringslivet er en serie av små og mellomstore bedrifter, og de er ikke på de vanlige møteplassene hvor de andre er. Det vil de ikke ha kapasitet til, men de kan nettopp få ut energien ved at ordningene er så gode som mulig. Og siden jeg har en statsrådbakgrunn, slik finansministeren nå solid skaffer seg sin, kjenner vi jo veldig godt Finansdepartementets aversjon mot alle skatteincentiv. Men jeg vil sterkt oppfordre statsråden til å tenke på det nettopp for å nå de mange små og mellomstore bedriftene, for deres virkelighet tegnes ikke på den måten som de store kan tegne sin, og som kan nås gjennom de andre virkemidlene. Det er grunnen til at jeg argumenterer for det. Så regner jeg med at finansministeren passer på provenyet til slutt.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:30:52]: Jeg er fullt klar over at virkeligheten når det gjelder FoU, ser annerledes ut for små bedrifter enn for store bedrifter. Det er heller ikke slik at jeg har noen spesiell aversjon mot noen virkemidler. Min troskap går først og fremst til målet, nemlig at vi skal ha virkemidler som oppfordrer næringslivet, enten bedriftene er små eller store, til å satse på forskning og utvikling. Dersom en skatteordning er best egnet til å få til det, er det et godt virkemiddel. Dersom tilskuddsordninger isteden - som et supplement, eller som kanskje den viktigste delen, men hvor en skatteordning også kan inngå - er de viktigste virkemidlene, er det en fornuftig miks. Men jeg tror det er veldig klokt i politikken at en ikke gifter seg med virkemidlene, men med målsettingene, og derfor har jeg et pragmatisk forhold til hvordan disse best skal utformes.