Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 2008 kl. 10

Dato: 12.03.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Øyvind Korsberg (FrP) [11:54:19]: Spørsmålet går til miljø- og utviklingsministeren:

«I en artikkel i avisa Nordlys 5. mars fremkommer det at bruk av veisalt medfører gift i drikkevann der drikkevannskilde og vei er nær hverandre. Det fremkommer også i saken at det heller ikke er nasjonale forskrifter som begrenser eller hindrer utslipp av veisalt.

Ser statsråden behov for å få et regelverk for bruk av veisalt som forhindrer forurensning av drikkevannskilder?»

Statsråd Erik Solheim [11:54:49]: Først vil jeg takke representanten Korsberg for spørsmålet. Det er selvfølgelig svært viktig at vi sikrer en god miljøtilstand i vassdrag, innsjøer og grunnvann.

Drikkevannskilder er beskyttet gjennom drikkevannsforskriften. Denne forskriften setter forbud mot forurensning av vannforsyningssystemer som kan medføre fare for forurensning av drikkevann. Det lokale mattilsynet kan forby eller sette vilkår for aktiviteter som forurenser eller kan medføre fare for forurensning av drikkevann. Forurensning av vannmiljøer generelt er i utgangspunktet forbudt etter forurensningsloven, med mindre det er gitt særskilt tillatelse. Det er imidlertid unntak for forurensning som ikke medfører nevneverdige skader og ulemper. Forurensningsloven gjelder også for forurensning som følge av veisalting.

Vegdirektoratet la i fjor fram en rapport med resultater fra en undersøkelse av miljøeffekter i veinære innsjøer. Undersøkelsen viste negative miljøeffekter av saltingen i en del innsjøer. Statens forurensningstilsyn fikk i kontakt med Vegdirektoratet opplyst at Vegdirektoratet på bakgrunn av rapporten ville sette inn tiltak på de aktuelle veistrekningene. Dette innebærer først og fremst omlegging av saltingsrutinene. Vegdirektoratet trapper også opp forsknings- og utviklingsvirksomheten som bl.a. er rettet mot å finne fram til miljøvennlige alternativer.

Statens forurensningstilsyn har anbefalt at miljøeffekter knyttet til veisalting følges aktivt opp gjennom vannforvaltningsarbeidet, den såkalte vannforvaltningsforskriften. Det skal utarbeides helhetlige forvaltningsplaner for vannregionene, som bl.a. skal inneholde tiltaksprogram for hvordan målet om bedre miljøtilstand skal nås. Alle relevante sektorer skal samarbeide om tiltak. Samferdselsdepartementet har bedt Vegdirektoratet å følge opp miljøeffektene av veisalting gjennom dette arbeidet.

Jeg forventer at veimyndighetene fortsetter sitt arbeid mot å bedre kunnskapen om metoder og alternativ til veisalting og gjennomfører hensiktsmessige tiltak.

Som en følge av dette er det allerede i dag en rekke regler som omhandler forurensning som følge av veisalt. I tillegg følger veimyndigheten opp miljøeffekter som er påvist. Jeg ser derfor ikke at det pr. i dag er behov for å utarbeide et eget regelverk for bruk av veisalt. Jeg vil imidlertid følge med på resultatene av vannforvaltningsarbeidet og vurdere eventuelt de særskilte restriksjonene på veisalting senere, hvis det skulle bli behov for det.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:57:20]: Jeg takker statsråden for svaret. Det var for så vidt et ganske krevende svar å følge med på; det var mange forskrifter å forholde seg til. Ut fra det statsråden sa, kan det se ut til at en del av lovverket er på plass, men at det kanskje ikke blir så mye brukt.

Ut fra artikkelen i avisen Nordlys - den viser også til en del andre saker - er det tydelig at dette er et problem. Ser statsråden behov for å informere kommunene på en, kanskje, bedre måte når det gjelder kontrollen av den forurensningen som bruken av veisalt medfører?

Statsråd Erik Solheim [11:58:11]: La meg først si meg enig med representanten Korsberg i at det var et krevende svar å følge med på. Det var et krevende svar å lese opp også. Jeg leser vanligvis ikke opp svar, men siden det var så mange ting å følge med på her, holdt jeg meg i dag til manuset til punkt og prikke.

Som det framgår av svaret, er det en rekke forskjellige instanser som er involvert i dette arbeidet, men at det er et reelt problem som Korsberg tar opp, er det heller ikke fnugg av tvil om.

Det viktigste ansvaret ligger hos ulike forurensningsmyndigheter for å vurdere farene og hos veimyndighetene for i praksis å iverksette tiltak. Det vil selvsagt alltid være avveininger. Salting er et virkemiddel for bl.a. å få ned ulykker i trafikken, noe som er et viktig tema for oss alle, og det må veies opp mot forurensningen.

Når det gjelder det konkrete spørsmålet om å orientere kommunene, skal vi selvsagt se på det. Spesielt hvis det er kommuner som selv opplever at dette er et reelt problem i deres område, må de ta kontakt, så skal vi sørge for å bidra til den nødvendige informasjonen.

Øyvind Korsberg (FrP) [11:59:16]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg ser at bl.a. Norges Naturvernforbund også har bedt om en innstramming i regelverket, og de viser til føre-var-prinsippet. Det har vi jo diskutert i en rekke andre sammenhenger her, så vi skal kanskje ikke ta opp det.

Ut fra at dette er et problem som berører en rekke lover og forskrifter og for så vidt også flere departementer: Ser statsråden behov for at SFT, som skal - holdt jeg på å si - kontrollere det som har med forurensning å gjøre, kanskje får et klarere fokus på bruken av veisalt?

Statsråd Erik Solheim [12:00:04]: SFTs oppfatning er at dette best reguleres gjennom de såkalte vannforvaltningsforskriftene. Statens forurensningstilsyn er inne i dette arbeidet, men jeg tar gjerne en ekstra kontakt med dem for å forsikre meg om at dette arbeidet følges opp. Det bidrar også i seg selv til økt fokusering på problemet at Korsberg tar saken opp i Stortinget. Dette må følges nøye framover.

Jeg er også glad for det som ligger i papirene her, som jeg er sikker på at samferdselsministeren vil følge opp, nemlig at veimyndighetene også kontinuerlig vil vurdere sin bruk av det, om det kan reduseres, og om man kan ha en overgang til saltingsformer eller annet vedlikehold som reduserer dette problemet.