Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 22. oktober 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Per Roar Bredvold (FrP) [11:41:13]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Bæreia i Kongsvinger er igjen overtatt av Forsvaret som et velferds‑ og rekreasjonssenter for Forsvarets veteraner. Dette er bra og noe undertegnede har jobbet for i flere år. I statsbudsjettet er det ikke nevnt noen sum for driften, men den inngår i den felles posten som går til forsvarsstaben.

Kan statsråden bekrefte at det vil komme nok penger til en forsvarlig drift av Bæreia?»

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:41:44]: Jeg er svært opptatt av at Forsvarets veteraner blir ivaretatt på en best mulig måte, og at de får den oppfølging de har behov for. Forsvaret kjøpte derfor Bæreia 1. juni i år for å kunne gi veteranene et godt velferds‑ og rekreasjonstilbud. Fra overtakelsen har veteransenteret vært i tilnærmet full drift. Senteret benyttes nå både av krigsveteraner og deres samlivspartnere, i tillegg til FN‑ og NATO‑veteraner.

For inneværende år er det totalt avsatt 18,2 mill. kr til Forsvarets veteransenter. Av dette utgjør 6 mill. kr kjøpesummen, 2 mill. kr er avsatt til strakstiltak for nødvendige byggtekniske utbedringer, samt 10,2 mill. kr til den ordinære driften av senteret.

I budsjettet for 2009 er dette videreført, og det er, innenfor forslaget til bevilgning på kap. 1720 Felles ledelse og kommandoapparat, avsatt ca. 16 mill. kr til ordinær drift. Dette vil ivareta en forsvarlig drift av Bæreia. I tillegg er det avsatt ytterligere 2,9 mill. kr knyttet til nødvendige byggtekniske utbedringer.

Fredag 17. oktober i år ble Forsvarets veteransenter ved Bæreia offisielt åpnet. Jeg er glad for at Forsvaret har fått sitt eget veteransenter, og vi har nå tatt et viktig skritt i riktig retning for å bedre tilbudet til veteranene. Jeg vil ellers vise til Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009, der arbeidet med å styrke veteranenes rettigheter er nærmere omtalt.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:43:30]: Jeg takker statsråden for svaret, som jeg tolker som et greit og bra svar. Nå skal ikke jeg diskutere om tallene er store eller for små. Jeg går ut fra at dette er det som trengs for at man skal ha en forsvarlig drift, og støtter meg til det.

Ellers nevnte statsråden statsbudsjettet, og når det gjelder Bæreia, står det: «(…) og det utarbeides en plan for fremtidig utnyttelse av stedet». Da kan det være betimelig å spørre hvor langt man har kommet i arbeidet med «en plan for fremtidig utnyttelse av stedet». Jeg går ut fra at forsvarsministeren og forsvarssjefen og de som jobber med denne saken, har en plan allerede – altså at det ikke bare jobbes med en plan, men at planen er der allerede.

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:44:20]: Det er ulike planer her. På den ene siden dreier det seg om den rehabilitering og oppjustering som må gjøres både av strakstiltak og tiltak på litt lengre sikt. Det er én type plan. Og så er det planen for driften av selve stedet.

Nå har det vært, som jeg også sa i innlegget mitt, tilnærmet full drift siden stedet åpnet 1. juni. Dette er noe som vi også kommer til å jobbe videre med. Når det eventuelt kommer endelige, fremtidige planer for stedet, er det ikke noe i veien for at man skal gjøre spørreren kjent med disse.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:45:08]: Da er spørsmålet mitt: Tror og mener statsråden at alle de som trenger hjelp, og som har kapasitet til å søke om hjelpen, får den hjelpen på Bæreia? Er Bæreia stort nok til å ivareta alle dem som har behov for et slikt behandlingssted, et besøk eller hva det nå måtte være? Eller kan det være at vi trenger flere tilsvarende steder som Bæreia?

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:45:37]: Det var en svært viktig beslutning som ble tatt da vi besluttet å kjøpe tilbake Bæreia og lage et veteransenter der, noe som var i tråd med veldig mange veteraners ønske. Vi er opptatt av at dette stedet skal drives på en måte som ivaretar våre veteraners rettigheter og behov. Det er vår målsetting. Vi har store planer for det, og det er ingen grunn til å tro at ikke Bæreia skal kunne møte de behovene. Dette er et av veldig mange tiltak, som Stortinget er kjent med, som Forsvarsdepartementet nå har iverksatt for å ivareta veteranene på en langt bedre måte enn tidligere.

: