Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 22. oktober 2008 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Gunnar Gundersen (H) [11:46:39]: Jeg har et spørsmål til forsvarsministeren:

«Da Regionfelt Østlandet ble etablert, var en av betingelsene virksomhetsfrie perioder av hensyn til befolkning, friluftsliv, jaktinteresser og annen utmarksbasert aktivitet. Samtidig ble alle restriksjoner på Rødsmoen skytefelt opphevet. Det er en potensiell kime til konflikt, og forutsigbarheten med hensyn til om det er aktivitet eller ikke, er borte.

Vil statsråden ta initiativ til en gjennomgang av utfordringene som forskjellige bruksbestemmelser i de to skytefeltene skaper, med henblikk på å avverge unødvendige konflikter?»

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:47:17]: Gjeldende utslippstillatelse for Regionfelt Østlandet, Rødsmoen og Rena leir setter vilkår om virksomhetsfrie perioder. Utslippstillatelsen gir også forholdsvis strenge grenseverdier for støy. Vilkårene omfatter høytider, helligdager og nattforbud for spesielle aktiviteter. Dette samsvarer på flere områder med den gamle utslippstillatelsen for Rødsmoen. Det er således ikke riktig at alle tidligere restriksjoner på Rødsmoen er opphevet.

For regionfeltet skal det hvert år til sammen være tre måneder – 13 uker – med virksomhetsfrie perioder fra St. Hans til 1. november. Syv av ukene skal legges i forbindelse med sommerferien. Dette utgjør en betydelig restriksjon på militær aktivitet. Erfaringen viser at restriksjonene er utfordrende i forhold til de øvingsbehovene som Forsvaret har.

Dagens og fremtidens operasjonsmønster og krav til offiserer og soldater medfører behov for systematisk trening med høy kvalitet gjennom hele året. Dette forsterkes ytterligere av endret innrykksmønster for menige mannskaper. I denne situasjonen er det viktig å ha tilgang til både Rødsmoen, Terningmoen og andre skyte‑ og øvingsfelt i de virksomhetsfrie periodene for regionfeltet.

Forsvarets virksomhetsplanlegging i Østerdal Garnison innebærer utarbeidelse av års‑, kvartals‑ og ukeplaner. Planlagt virksomhet og fastlegging av virksomhetsfrie uker i regionfeltet diskuteres rutinemessig i det lokale samarbeidsrådet. Dette består av Forsvaret, Forsvarsbygg, berørte kommuner, lokale lag og organisasjoner. Øvingsaktivitet bekjentgjøres også i lokalpresse, på nettsteder og pr. e‑post. I tillegg er det opprettet en miljøvakttelefon der befolkningen kan få informasjon om virksomheten. Denne praksisen bidrar til økt forutsigbarhet om militær aktivitet i Åmot kommune og i nabokommuner.

Jeg viser til Stortingets behandling av Regjeringens nylig fremlagte langtidsproposisjon for Forsvaret. Behov for fremtidens skyte‑ og øvingsfelt ble i den sammenheng utredet av forsvarssjefen og gjennomgått av Forsvarsdepartementet i forkant av fremleggelsen av proposisjonen.

Da Forsvarets bruk av skytefeltene er i samsvar med gjeldende konsesjonsvilkår, ser jeg i dag ikke behov for en ny gjennomgang av bruksbestemmelsene i de to skytefeltene.

Gunnar Gundersen (H) [11:49:53]: Jeg takker for svaret, men er litt skuffet over at forsvarsministeren ikke ser behovet, for intensjonen da Stortinget vedtok dette, var at det skulle være virksomhetsfrie perioder. Nå får vi ganske kraftige signaler fra mange hold, også fra hold som jeg oppfatter skjønner Forsvarets behov for øvelser og at det her er vanskelige avveininger som må gjøres, noe i og for seg svaret til forsvarsministeren illustrerte. Men det var en rimelig klar forutsetning da Stortinget behandlet dette i 1999, at det skulle være virksomhetsfrie perioder, og det er her problemet for lokalbefolkningen ligger. Om et helikopter letter fra Rødsmoen eller fra det nye skytefeltet, spiller i grunnen ingen rolle – støyen er den samme. Så jeg vil egentlig bare oppfordre forsvarsministeren til i hvert fall å gå litt inn i problemstillingen og se om det her finnes andre mulige løsninger som kan tilfredsstille begge parter.

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:50:58]: Jeg har veldig stor forståelse for at man kan oppleve aktivitet fra et skyte‑ og øvingsfelt som problematisk i perioder. Men samtidig vil jeg understreke det som jeg også sa, at slik skytefeltene drives i dag, er det jo i tråd med konsesjonen. Her er det Regionfelt Østlandet som har fått de lange virksomhetsfrie periodene, mens de andre skytefeltene har mindre begrensninger, og det er helt i tråd med den konsesjonen som er gitt. Så vil jeg henvise til det samarbeidsrådet som er i kommunene i forbindelse med Østerdal Garnison. Det er i det forumet man eventuelt kan ta opp de behov man har. Men jeg har også lyst til å understreke at det behovet man har for øvingsaktivitet i Forsvaret, og det kravet som egentlig også settes av Stortinget til øvingsaktivitet for våre mannskaper, gjør at vi er nødt til å ha tilgjengelige skytefelt.

Gunnar Gundersen (H) [11:52:04]: Det har jeg veldig stor forståelse for, og jeg vil også poengtere at Forsvaret jo ikke gjør noe galt. Det opererer i tråd med konsesjonen, og det er også mye kontakt mellom Forsvaret og lokalbefolkningen. Men jeg tror forsvarsministeren skal innse at det blir en vanskelig situasjon. På NRK Hedmarks hjemmesider i dag står det: Føler seg lurt av Forsvaret.

Jeg synes det er viktig å understreke at man er ikke lurt av Forsvaret, for Forsvaret opererer etter de konsesjoner som er. Men allikevel blir det en vanskelig situasjon, og det kan skape unødvendige konflikter lokalt. Jeg kan i grunnen bare gjenta henstillingen om at her tror jeg forsvarsministeren skal være klar over at det fort kan bli mer bråk og unødvendig støy hvis man ikke går inn i problemstillingen.

Jeg innser som sagt veldig klart at Forsvaret har behov for øvelser, og det tror jeg egentlig også de aller fleste berørte ser, men det er også behov for visse virksomhetsfrie perioder.

Statsråd Anne‑Grete Strøm‑Erichsen [11:53:08]: Jeg er glad for at representanten Gundersen sier at man ikke er lurt av Forsvaret. Jeg opplever at det er stor forståelse for de behovene Forsvaret har, for vi driver tross alt i henhold til konsesjonen. Samtidig vil jeg si at det må være viktig å ta disse problemstillingene opp i samarbeidsrådet. Jeg har jevnlige møter med de lokale myndighetene i området når jeg besøker Forsvarets baser der, og jeg skal ta det med meg videre for å høre hvordan kontakten er.

: