Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2008 kl. 10

Dato:
President: Carl I. Hagen
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Kari Lise Holmberg til finansministeren, vil bli teke opp av representanten Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner (H) [11:33:34]: På vegne av representanten Kari Lise Holmberg vil jeg stille følgende spørsmål:

«Skatteetaten i Telemark har nylig vedtatt at en privat omsorgsbedrift ikke lenger skal være fritatt for moms på sin avgiftsfrie sosialtjeneste, dette til tross for at kommunen fatter enkeltvedtak på dem som får tjenestene. Vedtaket, som også kan få tilbakevirkende kraft, vil medføre bedriftens nedleggelse. 1. januar 2004 innførte Finansdepartementet en ordning for å forhindre forskjellsbehandling mellom offentlige og private tjenesteprodusenter.

Vil statsråden nå rydde opp i denne saken og sørge for lik praksis i hele landet?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:34:27]: Som jeg redegjorde for i mitt svar til representanten Kari Lise Holmberg på skriftlig spørsmål nr. 1491 av 5. september 2008, er det gjort et unntak fra merverdiavgift for sosiale tjenester. Kommunen, som etter sosialtjenesteloven har plikt til å sørge for slike tjenester, kan velge å yte tjenestene selv eller kjøpe dem fra private tjenesteytere.

Hvis en sosial tjenesteyting er overlatt til en privat virksomhet, må omsetningen finne sted på bakgrunn av et tildelingsvedtak fra kommunen for at tjenesten skal være unntatt merverdiavgift. Kommunen må i tillegg faktisk velge å kjøpe de aktuelle tjenestene fra en privat sektor istedenfor å utføre dem selv. Det vil i disse tilfellene følge av avtalen med kommunen hvem den private virksomheten kan yte unntatte sosiale tjenester til, og hvilke tjenester det dreier seg om. I noen tilfeller vil det på forhånd kunne være definert i avtalen til hvem og under hvilke forutsetninger den private virksomheten kan yte tjenester på vegne av kommunen. Da vil kommunens beslutning i hvert enkelt tilfelle ikke være påkrevd. Men det er altså kommunen, og ikke omsorgsmottakeren, som må inngå avtale med den private virksomheten for at tjenesten skal unntas merverdiavgift.

Etter det jeg har fått opplyst, har den aktuelle virksomheten som representanten viser til, fått varsel fra skattekontoret om etterberegning av merverdiavgift. Dette skyldes at den aktuelle virksomheten ikke har dokumentert at den har inngått en slik avtale med kommunen. Det er imidlertid ikke truffet endelig vedtak i denne saken. Jeg ber derfor om forståelse for at jeg ikke kan gå inn i en konkret sak som fortsatt er under forvaltningsmessig behandling. Jeg vil imidlertid få bemerke at det i denne saken er et spørsmål om det skal beregnes merverdiavgift av de tjenester som en privat virksomhet omsetter, og ikke om den generelle merverdiavgiftskompensasjonsordningen for kommunesektoren som ble innført 1. januar 2004, kommer til anvendelse.

Som nevnt i mitt svar på representantens spørsmål av 5. september 2008 har regelverket på dette området ikke blitt endret siden innføringen av generell avgiftsplikt på tjenester i 2001. Da det er viktig at regelverket praktiseres likt, ble Skattedirektoratet 23. oktober 2008 bedt om å presisere rettstilstanden for å sikre likebehandling.

Jan Tore Sanner (H) [11:37:11]: Jeg har selvfølgelig forståelse for at finansministeren har problemer med å gå inn i en sak som fortsatt ligger til behandling. Det er allikevel mulig for finansministeren å gjøre noe med dette regelverket, hvis det er uklart og kan tolkes på en måte som gjør at en privat omsorgsbedrift som burde vært løftet frem, faktisk må legge ned sin virksomhet på grunn av dette. Det er noen ganger slik at det offentlige ikke klarer å løse alle utfordringer på omsorgssektoren alene. Vi trenger private aktører, som omsorgsbedriften i Telemark fylke.

Jeg vil understreke at her er det oppgaver i forbindelse med at kommunen har fattet enkeltvedtak knyttet til personer, men det er selvfølgelig et tolkingsspørsmål om man må ha et eget tildelingsbrev fra kommunen.

Mitt spørsmål er: Ønsker finansministeren at vi skal ha private omsorgsbedrifter som på lik linje med kommunale bedrifter kan yte den type tjenester?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:38:20]: Det regelverket som ligger til grunn for hvordan skatteetaten skal tolke spørsmålet om moms knyttet til private tjenester på dette området, har ligget fast siden 2001. Det er altså akkurat det samme regelverket som gjaldt da Høyre selv satt i regjering, og da Høyre selv hadde finansministeren. Det regelverket går ut på at det inngås en avtale mellom kommunen og den private yteren, og ikke mellom enkeltpersoner og den private yteren.

Jeg har ikke hatt noen planer om å endre eller lage noen innstramminger i det regelverket som gjelder for moms, slik at det er en åpning for at kommunene kan benytte seg av private tilbydere i tillegg til det tilbudet de selv vanligvis yter. Men jeg vil ikke gripe inn i tolkningen av hvordan dette regelverket ligger nå, og jeg har ingen ytterligere signaler å komme med på dette feltet.

Jan Tore Sanner (H) [11:39:24]: La meg bare gjøre oppmerksom på at denne saken ble ryddet opp i av den forrige finansministeren, Per‑Kristian Foss, noe som medførte at den omsorgsbedriften som vi nå snakker om, fikk tilbakebetalt moms som var innbetalt. Så her er det skatteetaten som nå stikker kjepper i hjulene og gjør det vanskeligere for denne bedriften å drive videre.

Det som jeg oppfatter som det sentrale spørsmålet her, er ikke om det skal være likebehandling av private og kommunale, eller om det skal være fattet enkeltvedtak, men om den private bedriften trenger et eget tildelingsbrev fra kommunen for å kunne være fritatt for moms.

Da er mitt spørsmål: Vil finansministeren åpne for at man kan likebehandle private og kommunale på en slik måte at man ikke trenger dette egne tildelingsbrevet fra kommunen, men rett og slett at det bygger på enkeltvedtak knyttet til personer, at den personen selv kan velge å kjøpe tjenesten enten av kommunale eller av private, og at disse kan likebehandles?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:40:31]: Jeg har ingen planer om å gjøre noen endringer i dette regelverket. Nå ligger denne saken, som er en sak om hvordan dagens regelverk er å forstå, til behandling i en underliggende etat. Så avventer jeg hvordan utfallet av den behandlingen blir, og så kommer vi eventuelt tilbake til det spørsmålet.

: