Stortinget - Møte onsdag den 25. november 2009 kl. 10

Dato: 25.11.2009

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Henning Skumsvoll (FrP) [12:00:32]: Mitt spørsmål går til olje- og energiministeren:

«Sentrale rød-grønne politikere har uttrykt seg svært kritisk overfor Statoil. Sosialistisk Venstrepartis Inga Marte Thorkildsen uttalte på NRK Dagsnytt 18 at «Statoil driver en massiv lobbykampanje på bakgrunn av svært tvilsomme tall og fakta, for å presse fram oljeboring i noen av våre mest sårbare og verdifulle naturområder (...)». Senterpartiets Liv Signe Navarsete mener Statoil ikke bør mene noe om oljeboring ved Lofoten og Vesterålen.

Reflekterer disse utsagnene Regjeringens politiske linje?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:01:18]: Det er mitt og hele Regjeringas syn at ytringsfriheten er en av de viktigste verdiene i vårt samfunn. Det er derfor slik at Statoil, som alle andre selskaper, organisasjoner og enkeltpersoner i Norge, er i sin demokratiske rett til å uttale seg om de spørsmål som de sjøl ønsker.

Det følger selvfølgelig av dette at politikere og andre på sin side kan gi uttrykk for synspunkter som ikke er sammenfallende med Statoils, eller kan mene at Statoil vier enkelte spørsmål for stor oppmerksomhet. Det er et kvalitetstegn for et åpent demokratisk samfunn.

Jeg har ved ulike anledninger gitt uttrykk for – også i forbindelse med den konkrete saken som det her henvises til – at det er mitt syn rundt dette.

Henning Skumsvoll (FrP) [12:02:13]: Jeg takker statsråden for svaret og vil stille et tilleggsspørsmål:

På grunnlag av representanten Thorkildsens sterke tvil om Statoils tall og fakta når det gjelder oljeforekomstene i Lofoten og Vesterålen, vil jeg spørre statsråden om Regjeringen besitter annen informasjon om størrelsen på olje- og gassforekomstene i disse områdene enn det Statoil i dag besitter.

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:02:41]: Jeg sitter ikke med noen fullstendig oversikt over hvilke estimater, tall og data som Statoil sitter med, og kan derfor ikke gi noe svar på i hvilken grad det er ulike opplysninger og ulike fakta som besittes på ulike steder. Det som er situasjonen knyttet til disse områdene for min og Regjeringas del, er at det så langt er begrenset hva slags fullstendig oversikt en har. Vi har nå vært igjennom noen sesonger med seismikkinnsamling, som vil gi et bedre grunnlag for å kunne ha en formening om ressursgrunnlaget i disse områdene.

Henning Skumsvoll (FrP) [12:03:35]: Jeg synes at uttalelser som den representanten Thorkildsen kom med, sår litt tvil om Statoil i det hele tatt. Jeg synes det virker litt uheldig at man får slike utsagn, så mitt spørsmål til statsråden er: Vil statsråden gjøre noe for å sikre at Regjeringens syn på Statoil blir presentert på en mer enhetlig og forutsigbar måte enn ved slike utsagn som spesielt har kommet fra Thorkildsen, og som jeg refererte i mitt første spørsmål?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:04:10]: Nå refererer vel representanten her til et medlem av Stortinget som har uttalt seg. Jeg mener sjøl at jeg i mitt første svar gav klart uttrykk for hva som er Regjeringas syn rundt dette. Det er et syn som jeg også har uttrykt i det offentlige rom, og et syn som jeg fortsatt kommer til å ha. Regjeringas syn rundt dette spørsmålet mener jeg derfor er klart.