Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2010 kl. 10

Dato: 17.02.2010

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Per Roar Bredvold (FrP) [12:12:37]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Det kan synes som om Statens vegvesens handlingsplan for 2010–2019 når det gjelder firefelts E6 fra Kolomoen i Stange til Lillehammer, vil stoppe i Hamar – dette på grunn av at det ikke er avsatt nok penger.

Hva vil statsråden bidra med til at det blir en sammenhengende utbygging på denne strekningen som tidligere planlagt?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:13:04]: I St.meld. nr. 16 for 2008–2009 Nasjonal transportplan 2010–2019 er det varsla statlege midlar til oppstart av vidare utbygging av E6 på strekninga Kolomoen–Lillehammer i siste seksårsperiode. Prioriteringa er avhengig av at det blir tilslutning til eit opplegg for delvis bompengefinansiering av utbygginga. Denne prioriteringa er følgd opp i Statens vegvesen sitt handlingsprogram for perioden 2010–2013.

I St.meld. nr. 16 for 2008–2009 er det altså lagt til grunn oppstart på utbygginga i siste seksårsperiode, ikkje fullføring. Dei endelege prioriteringane etter 2013 vil likevel skje gjennom arbeidet med Nasjonal transportplan for perioden 2014–2023. I tida fram til denne planen blir lagd fram tidleg i 2013, vil Statens vegvesen arbeida med planavklaring for dei ulike delstrekningane på E6 mellom Kolomoen og Lillehammer. I tillegg må det arbeidast med opplegg for vidare bompengefinansiering av utbygginga.

I samband med behandlinga av finansieringsopplegget for E6 Dal–Minnesund og Skaberudkrysset gjekk transport- og kommunikasjonskomiteen inn for at bompengeselskapet òg kunne forskottera midlar til planlegging, prosjektering og grunnerverv på E6 frå Kolomoen til Lillehammer. Ei slik forskottering vil bidra til å sikra kontinuitet i den vidare utbygginga. Bompengeselskapet har søkt om løyve til å forskottera 130 mill. kr til desse formåla på strekninga Kolomoen–Moelv. Dette har Samferdselsdepartementet slutta seg til, under føresetnad av at eigarane av bompengeselskapet godkjenner forskotteringa. I tillegg vil det bli sett av statlege midlar, og eg kan forsikra om at eg vil arbeida for kontinuitet i den vidare utbygginga av E6 nordover frå Kolomoen, under føresetnad av at nødvendige avklaringar ligg føre.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:15:16]: Jeg takker statsråden for svaret, som forteller litt om historien og kanskje også om framtidsplaner. E6 er jo en veldig spesiell vei, på den måten at det er stor belastning på veien. Det kjører mange biler her – mange av dem er tunge biler – og slik jeg har oppfattet det, er denne veien dødsvei nr. én i Norge.

For eksempel på veien mellom Kolomoen og Mjøsbrua har 45 mennesker mistet livet i løpet av de siste 15 årene – det ble fra 1994–1995 foretatt en telling, og strekningen er altså 43 km. Det vil da si én person pr. km. Det forteller jo litt om behovet for at det gjøres noe med denne veien helt fram til Lillehammer. Derfor ønsker jeg at statsråden understreker enda sterkere hvor raskt det kan skje noe med denne veien. Ikke minst: Hvor stor sjanse er det for at det skjer noe?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:16:21]: I arbeidet med St.meld. nr. 16 for 2008–2009, Nasjonal transportplan 2010–2019, var prosjektet lenge avgrensa til strekninga Kolomoen–Biri. Då prosjektet vart forlenga til Lillehammer, skjedde det utan at kostnadsoverslaget på prosjektlista vart endra. I handlingsprogrammet er det lagt til grunn eit kostnadsoverslag på 5 milliardar 2010-kroner, som er føresett finansiert med 1,7 milliardar kr i statlege midlar og 3,3 milliardar kr i annan finansiering. Så må òg kostnader og utbyggingsstrategi vurderast noko nærmare fram til rulleringa av Nasjonal transportplan, dvs. våren 2013. Men det er altså dialog mellom departementet og Vegdirektoratet og andre instansar om standardval for E6 på strekninga Biri–Vingrom, som oppfølging av KVU/KS1, for transportsystemet i Mjøsregionen og Gudbrandsdalen.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:17:24]: Jeg takker statsråden for svaret.

Mitt avsluttende spørsmål blir da: Statsråden er vel ikke fornøyd med at E6-utbyggingen slutter ved Hamar – hvis vi kommer så langt som det, da? Målet må jo være at den går til Lillehammer, og helst enda lenger også, selvfølgelig.

Det er satt opp midtrekkverk langsetter deler av denne strekningen, og det er vel og bra. Men mange er redd for at det kan være med på å utsette den videre utbyggingen av firefelts motorvei. Jeg ønsker at statsråden skal helst bekrefte, selvfølgelig, at det ikke er tilfellet, at det bare er midlertidig, og at kostnadene til midtrekkverk – 29 mill. kr, hvis jeg husker riktig – ikke har noe med den videre utbyggingen å gjøre, altså at det er midlertidig, at utbyggingen vil skje videre til Lillehammer, og at det blir fire felt.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:18:23]: Eg er jo i den heldige situasjonen at eg har ein ambisiøs Nasjonal transportplan å halda meg til, som sjølvsagt òg er avhengig av nødvendige midlar kvart år framover.

Så er det slik at sjølv om veldig mykje er på plass i Nasjonal transportplan, så er der òg uløyste oppgåver. Eg kjenner jo bokstaveleg talt trykket på denne vegen. Senterpartiet sin parlamentariske leiar, Trygve Slagsvold Vedum, minner meg ofte på det. Eg veit at det òg er andre, både frå Hedmark og dei som køyrer lengre strekningar, som er opptekne av denne vegen. Det er viktig å følgja dette opp. Det er difor eg seier at eg vil arbeida for kontinuitet i den vidare utbygginga under føresetnad av at nødvendige avklaringar ligg føre. Det er viktig òg for meg.