Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2010 kl. 10

Dato: 17.02.2010

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Jan Tore Sanner (H) [12:05:26]: Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Det borgerlige flertallet i Akershus fylke har vedtatt å innføre et nytt takst- og sonesystem for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. Det innebærer at antall soner reduseres fra 88 til 3. Det innebærer en forenkling, og vil gjøre reiser billigere for mange. Dette er ett av flere tiltak for å øke antall reiser med kollektivtransport.

Vil Samferdselsdepartementet legge til rette for at det nye sonesystemet kan innføres raskt og i tråd med vedtak i Akershus fylke?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:06:05]: Eg ser positivt på det initiativet som Ruter AS, Akershus fylkeskommune og Oslo kommune har teke for å få på plass eit takst- og sonesystem som er enklare å halda seg til for dei kollektivreisande. Eit enklare takstsystem vil gje eit betre kollektivtilbod.

Så er det framleis fleire uavklarte spørsmål knytte til rett prissamansetjing, forholdet mellom såkalla Ruter-takst og NSB-takst og konsekvensane for finansieringa av kollektivtilbodet i regionen. Ruter AS og NSB arbeider no i lag for å få fram eit felles faktagrunnlag.

Eg opplever at det er ein god dialog både på politisk nivå mellom Oslo kommune, Akershus fylkeskommune og Samferdselsdepartementet og på administrativt nivå mellom Ruter og NSB. Når vi har fått svar på dei uavklarte spørsmåla, vil vi ta stilling til kva for ei løysing som er best. Om konsekvensen av nytt takstsystem blir ein stor reduksjon i billettinntektene og dermed ein auka statleg kostnad, må vi gjera ei avveging mellom det å redusera takstane opp mot bruken av statlege midlar til å betra driftssituasjonen innanfor jernbanen, auka investeringar i linja og/eller auka togtilboda. Så dette er eit viktig spørsmål, men det er eit spørsmål der eg ikkje kan forskottera noko svar i dag. Det er ei sak som eg må få lov til å koma tilbake til.

Jan Tore Sanner (H) [12:08:03]: Når jeg tar opp saken, er det selvfølgelig ikke tilfeldig. Det skyldes at Akershus fylke og Oslo føler at de møter mye motstand i departementet når det gjelder dette forslaget, som ikke er nytt, men som har vært kjent helt siden fylkestingsvalget i 2007 da det borgerlige flertallet bestemte seg for at dette skulle gjennomføres.

Så er det klart at det alltid vil være en del problemstillinger som må utredes, og som man må finne løsninger på. Men da er spørsmålet om man går inn i dette arbeidet for å finne de løsningene, eller om man i utgangspunktet er skeptisk og motvillig til å gjennomføre dette. Jeg hadde kanskje håpet at en statsråd fra Senterpartiet hadde noe større tillit til de lokale folkevalgte og deres prioritering og vilje til å finne løsning. Så la meg stille spørsmålet litt annerledes: Er statsråden inne i dette for å finne en løsning, slik at dette kan gjennomføres i tråd med vedtak i Akershus fylke?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:09:09]: Eg ser positivt på dei initiativa som er tekne. Det er jo slik at ei forenkling av takstsystemet i Oslo og Akershus har vore eit tema i fleire tiår. Særleg er takstsystemet for reiser i Akershus og for reiser mellom Akershus og Oslo komplekst. Det er jo òg slik at dei siste rapportane om kollektivtrafikk no viser at talet kollektivreiser går opp, og at det nettopp er dette samarbeidet med Akershus, den tilrettelegginga som skjer der, som gjer at biltrafikken går ned i Oslo.

Eg skal ta med meg dei signala som representanten Sanner her kjem med. Så håper eg han òg har forståing for at det kan bli ei avveging på eit tidspunkt viss det blir snakk om statlege midlar, av kor vi skal setja dei inn. Eg trur ikkje det er ukjent, ei heller for Sanner, at det òg trengst auka midlar til jernbane. Men eg skal gå inn i dette med eit konstruktivt … (presidenten klubbar).

Jan Tore Sanner (H) [12:10:18]: La meg takke for det siste, nemlig at statsråden sier hun vil gå inn i dette med et konstruktivt utgangspunkt. Det er viktig, for her har Oslo og Akershus pekt på denne løsningen både fordi det innebærer en forenkling, og fordi man ønsker at flere skal reise kollektivt. Det er jo ikke slik at man gjennomfører dette fordi man skal sende en regning til staten. Man gjør det fordi man ønsker at flere skal reise kollektivt. Da er det, som jeg pekte på i spørsmålet, ett av flere tiltak: Vi må ha et bedre tilbud, men her er også pris og forenkling en del av den pakken. Oslo og Akershus har jo også betydelige midler, i Oslopakke 3, som er ment å kunne gå til drift av kollektivtransport, og så er det statens midler, som settes til disposisjon for å øke kollektivandelen. Dette er tiltak som er ment å øke kollektivandelen, fordi det blir billigere og enklere for mange.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [12:11:18]: Det er nettopp dette felles engasjementet for å få fleire til å reisa kollektivt som no er så viktig, og som betyr at vi må – alle partar her – gjera det vi kan både for å snakka godt saman og for å finna dei beste løysingane. Eg er veldig glad for dei signala som no har kome, som gjeld kollektivtrafikken og utviklinga der. Så gjentek eg berre for ordens skuld ein gong til: Det vil for meg på eit tidspunkt noko seinare i denne løypa bli eit spørsmål: Kvar skal vi setja inn statlege midlar? På dette tidspunktet er eg ikkje låst i dette, og eg skal ta med meg Sanner sine synspunkt inn i dette arbeidet.