Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2010 kl. 10

Dato: 17.02.2010

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Linda C. Hofstad Helleland (H) [12:35:57]: «Gjennomsnittlig forskjell mellom Midt-Norge og Sør-Norge i spotpris på elkraft har vært på 2 øre i 2009 og 10 øre i 2008. Hvis hele kraftproduksjonen hadde vært solgt til spotpris, ville det tilsvare 2,4 mrd. kr i merpris for årene 2008 og 2009. Like fullt svarte statsråden i Stortinget 13. januar 2010: «For øvrig er ikke situasjonen den at Midt-Norge er i en spesiell situasjon i forhold til Norge for øvrig.»

Hva skal til for at Regjeringen iverksetter tiltak som forbedrer situasjonen, eller som kompenserer for de ulempene som oppleves?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:36:38]: Representanten Hofstad Helleland siterer en uttalelse fra meg i Stortinget 13. januar i år. Setningen er for det første tatt noe ut av sin sammenheng. Den var en del av et svar på et konkret oppfølgingsspørsmål fra representanten Solvik-Olsen der han viste til at strømprisen i Midt-Norge har vært svært høy i enkelte timer denne vinteren, og også noe utover det. Det som er referert som «Norge» i dette sitatet, er en referanse til Norden. Det har jeg også kommentert i Stortinget tidligere. Det er en vesentlig nyanse.

Hovedpoenget i min replikk var at Norge er en integrert del av det nordiske kraftsystemet og det nordiske kraftmarkedet. Det jeg sa etter den refererte setningen, var:

«Midt-Norge er i utgangspunktet er del av det store, nordiske kraftmarkedet, hvor prisen er relativt lik. Det som har vært spesielt så langt i år, er at prisen i Sør-Norge har vært lavere enn i Norden for øvrig – som følge av at overføringsforbindelsene har vært mindre enn det representanten og undertegnede er enige om at de burde være.»

I Midt-Norge har prisene i de årene representanten Hofstad Helleland viser til, vært om lag på nivå med resten av Norden, mens Sør-Norge og Jylland har skilt seg ut med lavere priser på grunn av begrensninger i overføringskapasiteten. I januar og februar i år har det også vært situasjonen.

Statnett har fått ansvar for å etablere prisområder for å håndtere store og langvarige flaskehalser i regional- og sentralnettet. Det er et virkemiddel som sikrer kraftimport til underskuddsområdene inntil varige løsninger for økt produksjons- og overføringskapasitet er etablert.

Min ambisjon er imidlertid lik pris på strøm i Norge – regionale prisforskjeller er uønsket. Strategien for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge er basert på et bredt spekter av tiltak. Det gjelder utbygging av fornybar energi, det gjelder energiomlegging, og det gjelder ikke minst bedre overføringskapasitet inn til regionen. Statnett har de siste årene foretatt store utbedringer i overføringsnettet innad og inn til Midt-Norge. Jeg nevner spesielt overføringsforbindelsen Nea–Järpstrømmen, som har styrket kapasiteten til Sverige. De siste årene har Statnett investert for 5 milliarder kr i regionen, og i tillegg planlegges ytterligere investeringer på 2½ milliard kr i Midt-Norge. Det viktigste tiltaket framover er å få på plass en ny forbindelse mellom Sogn og Møre. Det vil bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge betydelig. Samtidig fortsetter arbeidet med energiomlegging og økt produksjon av fornybar energi.

For å konkludere i spørsmålet: Regjeringas arbeid retter seg ikke først og fremst mot å kompensere for hva som oppleves bare nå, men snarere å kompensere for unnlatelsessynder som tidligere faktisk er begått – herunder en tilstrekkelig utbygging av strømnettet til at forsyningssikkerheten er ivaretatt, og ny fornybar energi-produksjon som bør realiseres, og gjennom det å bidra til at prisvariasjonene ikke er sånn som vi ser dem i dag.

Linda C. Hofstad Helleland (H) [12:39:52]: Jeg takker for svaret. Det er lov for alle – selv for en statsråd – å si feil av og til, så da har vi rettet opp i den misforståelsen.

Like fullt er situasjonen i Midt-Norge alvorlig. I går hadde jeg et møte med Washington Mills på Orkanger, som forteller hvor utfordrende kraftsituasjonen er, og jeg har hatt møte med en melkebonde fra Orkdal, som forteller at bøndene i Midt-Norge nå går og frykter for neste strømregning som skal komme i postkassen – de tør nesten ikke å gå ut til postkassen og se på strømregningen, for den er så høy, og de er redd for at de ikke får betalt den.

Jeg føler dessverre på mange måter at ministeren ikke tar inn over seg situasjonen i Midt-Norge, og at det fremstilles som at vi fra Midt-Norge hausser opp en situasjon som ikke er reell. Det gjør vi ikke! Problemet er at Regjeringen ikke tar virkeligheten inn over seg.

Mitt spørsmål er: Når vil statsråden reise til Midt-Norge for å møte industrien, næringslivet og interesseorganisasjonene? Statsråden er herved invitert. Når vil statsråden komme til Midt-Norge?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:40:59]: Hvis det spørsmålet representanten Helleland nå tok opp, konkluderte med et spørsmål om hvorvidt statsråden kommer til Midt-Norge eller ikke, så blir jeg litt forundret over bakgrunnen for spørsmålet.

Jeg kan bekrefte at jeg skal til Midt-Norge relativt snart. Jeg har vært i Midt-Norge, og jeg har særdeles god kontakt med Midt-Norge, ikke minst gjennom svært aktive partiorganisasjoner i Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Hvis det hadde vært sånn at Regjeringa og statsråden ikke hadde tatt Midt-Norge-situasjonen på alvor, hadde representantene for disse organisasjonene sørget for at det ble endret på.

Realiteten er at det jobbes under høytrykk når det gjelder Midt-Norge. Jeg har nå referert til overfor representanten – og også i en tidligere debatt – de 7½ milliard kr som blir investert for å bedre situasjonen i Midt-Norge for å rette opp unnlatelsessynder som tidligere er begått. Jeg konstaterer at det ikke gjør særlig inntrykk, men det er realiteten – det blir gjort mye!

Linda C. Hofstad Helleland (H) [12:42:14]: Det gjør ikke inntrykk på meg at en statsråd står og skylder på tidligere kollegaer. Det gjør overhodet ikke inntrykk, og det gjør det heller ikke på dem i Midt-Norge.

Til statsrådens orientering går hans egne, hvis man kaller dem det i Arbeiderpartiet, nå ut og krever pristak og krever at Regjeringen handler overfor Midt-Norge. Så det er en veldig annen historie jeg her får fortalt fra statsråden enn det regjeringspartienes representanter i Midt-Norge opplever. Det er kanskje også derfor LO i Trøndelag og NHO forrige mandag måtte sette seg ned i møte med Fremskrittspartiet og Høyre, for de føler at de ikke når igjennom hos Regjeringen, og at ikke statsråden tar inn over seg den virkeligheten de opplever, og at statsråden heller ikke er åpen for dialog.

Dette er ikke noe som bare vi oppfatter – jeg ser også at Olav Versto skriver i VG på lørdag:

«Midt-Norge har kronisk kraftkrise fordi strømproduksjonen i landsdelen er for liten og fordi overføringskapasiteten utenfra er utilstrekkelig. I en iskald vinter blir krisen akutt.»

Mitt spørsmål er: Hva konkret gjør Regjeringen på kort sikt for å rette opp kraftbalansen?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:43:27]: Vi bygger nett, vi bruker penger på fornybar energi, og vi bruker penger på energiomlegging i Midt-Norge. Det er de tiltakene som faktisk gir resultater. Og vi ser også nå at kraftflyten mellom Midt-Norge og det nordiske markedet for øvrig fungerer på en helt annen måte enn det som har vært tidligere. Så synes jeg det er relativt spesielt at ikke representanten tar inn over seg at kraftmarkedet faktisk fungerer over noe tid, og at de beslutninger som ble tatt for noen år siden, faktisk er noe som må håndteres i 2010. Det er ikke noe som plutselig dukket opp i 2010, det er en sammenheng mellom beslutninger tatt noen år tilbake i tid og den situasjonen vi nå opplever.

Linda C. Hofstad Helleland (H) [12:44:14]: Jeg er dessverre bekymret over at ikke de signalene som kommer fra Midt-Norge, når frem hos Regjeringen. Det er ganske alvorlig. For å si det sånn: Det er ikke ofte at LO må sette seg ned med høyresiden i norsk politikk fordi de føler at de ikke når frem til de rød-grønne. Nå så vi jo nettopp at også Arbeiderpartiet gikk ut på en dobbeltside i Adresseavisen og krevde handlekraft fra Regjeringen. Da imponeres jeg ikke av at statsråden her forteller at det er så god dialog med aktører i Midt-Norge.

Hva vil statsråden gjøre for å komme oss i møte? Jeg registrerer at statsråden sier at han har en god dialog med de rød-grønne. Men hva gjør statsråden for at også andre i Midt-Norge får mulighet til å komme i dialog?

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:45:18]: Jeg tror jeg svarte på det spørsmålet tidligere i denne replikkordvekslinga.

Vi har for det første en reisevirksomhet som omfatter Midt-Norge. Vi har kanaler inn som er åpne for mange, mange flere enn rød-grønne politikere. Den situasjonen som er i Norge nå, med en ulik strømpris, er en situasjon som jeg fra Stortingets talerstol ved gjentatte anledninger har sagt ikke er en holdbar situasjon. Den beste måten å håndtere det på er å få bygd ut mer nett i Norge og sørge for at kraftflyten går bedre. Det er innspill som jeg får fra Midt-Norge, som følges opp. Jeg har også fått innspill fra Midt-Norge når det gjelder å bygge ut mer kraftproduksjon. Det gjør vi nå gjennom Enova-tilskudd. Jeg har fått innspill fra Midt-Norge om mer energieffektivisering. Det gjør vi nå.

Jeg hørte ikke representanten Hofstad Helleland komme opp med andre forslag enn dem jeg nå har nevnt.