Stortinget - Møte tirsdag den 14. februar 2012 kl. 10

Dato: 14.02.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Ambjørg Sælthun

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Ambjørg Sælthun døde 2. januar – 89 år gammel.

Ambjørg Sælthun kom fra Ål i Hallingdal, men bosatte seg i Lærdal i Sogn og Fjordane etter at hun giftet seg med gårdbruker Olaf Sælthun i 1945. Før dette hadde hun tatt husmorskolen og var sjukepleierelev ved Ullevål sykehus i krigsårene.

I politikken ble Ambjørg Sælthun en foregangskvinne på mange vis, både lokalt og rikspolitisk. Hun ble med i lokalpolitikken i 1959, og da var det kampen mot sentraliseringen av skolene som var viktigste sak.

Sælthun var historisk fordi hun var den første kvinnen fra Sogn og Fjordane på Stortinget. I 1969–1973 kom hun inn som vararepresentant da John Austrheim ble samferdselsminister i Korvald-regjeringen. I årene 1973–1985 var hun fast representant og medlem av kirke- og undervisningskomiteen, sosialkomiteen og forsvarskomiteen.

På Stortinget var hun aktiv i mange debatter. Hun var en varm tilhenger av folkehøgskolene, opptatt av sjukepleiernes vilkår og var blant de første som tok til orde for omsorgslønn. I Senterpartiet var hun med i landsstyret i Senterkvinnene i en årrekke og leder for organisasjonen i seks år. På slutten av 1970-tallet tok hun initiativet til en av de største politiske aksjonene her til lands, den store, tverrpolitiske kvinneaksjonen mot pornografi.

Ved siden av vervet som stortingsrepresentant var hun aktiv på mange felt i hjemfylket. Bondelaget, Bondekvinnelaget og Norges Vel var blant dem hun gjorde en aktiv tjeneste for. Innsatsen resulterte i æresmedlemskap i Sogn og Fjordane Bondekvinnelag og Norges Bondekvinnelag.

Ambjørg Sælthun var en tydelig stemme i mannsbastioner. Hun var eneste kvinne i Senterpartiets stortingsgruppe i 1973–1977 og en av to kvinner i forsvarskomiteen. Gjennom hele sitt virke var hun opptatt av å få med kvinner i styre og stell og var av mange regnet for å være en «kvinnesakskvinne», også for kvinner på bygda. For sitt engasjement ble hun også tildelt Senterkvinnenes høyeste utmerkelse, «Såkvinna», i 1988.

I takknemlighet lyser vi fred over Ambjørg Sælthuns minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Arne Sortevik, Harald T. Nesvik, Øyvind Vaksdal og Svein Roald Hansen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

De innkalte vararepresentantene, for Oslo Khalid Mahmood og for Vestfold fylke Lars Egeland, har tatt sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Stine Renate Håheim fra og med 14. februar og inntil videre

  • fra representanten Anders B. Werp om omsorgspermisjon fra og med 14. februar til og med 27. februar

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknadene behandles straks og innvilges.

  • Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Buskerud fylke: Elizabeth Skogrand 14.–16. februar

    For Oppland fylke: Espen Granberg Johnsen 14. februar og inntil videre

Presidenten: Elizabeth Skogrand er til stede og vil ta sete.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).