Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2012 kl. 10

Dato: 07.03.2012

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Per Roar Bredvold (FrP) [11:52:36]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«I avisen Østlendingen 18. februar 2012 kunne vi lese om en vålermann på 64 år med behov for ny lunge, men på grunn av at han er over 60 år, får han ikke mulighet til dette.

Mener statsråden det er riktig å ha aldersgrenser for når man er for gammel til å få denne type behandling, og dermed fjerne alle muligheter til å få tilbake et verdig liv?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:53:06]: Jeg er opptatt av at spørsmål om medisinsk behandling fattes på medisinsk grunnlag. Når spørsmål om transplantasjon er aktuelt, vurderes hver enkelt søknad på basis av medisinske opplysninger, og pasienten kalles inn til konsultasjon. Dersom det foreligger en tvilssituasjon, blir søknaden vurdert av transplantasjonskyndige lungemedisinere og thoraxkirurger. Legene vurder bl.a.:

  • pasientens biologiske alder

  • hvordan lungesykdommen som har ført til respirasjonssvikt, vil påvirke forventet levetid

  • om pasienten har andre sykdommer som vil påvirke leveutsiktene etter transplantasjonen

  • om det har skjedd kliniske forandringer etter første henvisning som vil påvirke resultatet

  • om det er behov for en eller to lunger, og om pasienten også trenger et nytt hjerte

  • tidligere kirurgiske inngrep i brystet

  • rehabiliteringspotensialet ved en vellykket transplantasjon

Det er noen pasienter over 60 år som blir utredet med tanke på transplantasjon etter en slik vurdering, men internasjonale erfaringer tilsier at man skal være ytterst varsom med å tilby transplantasjon til pasienter over 65 år. Fagmiljøet vurderer nå alderskriteriet og hva som taler imot en transplantasjon, strengere enn før. Dette skyldes erfaringer som er gjort når det gjelder komplikasjoner og risiko ved transplantasjon hos eldre pasienter.

Stortinget har vedtatt at fylkesmannen er klageinstans for enkeltpasienter. Som helseminister har jeg ansvaret for at transplantasjonstilbudet som helhet er best mulig innenfor de rammene som Stortinget har vedtatt. Jeg er stolt over at Oslo universitetssykehus nå er blant verdens beste både i antall transplantasjoner og når det gjelder resultatet av transplantasjoner generelt.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:55:01]: Jeg takker statsråden for svaret.

Dette er en vanskelig sak – det er både spørreren og statsråden enige om, vil jeg tro. Men det dette handler om, er å sette aldersbegrensninger, og i dette tilfellet er det 60 år. Det er klart at når en person som har behov for en lunge, er passert 60 år og får avslag på grunn av alder – i hvert fall er det det som står i artikkelen, og jeg har selv vært og besøkt denne mannen, som bekrefter at det er på grunn av alder han har fått nei – betyr det at da er livet slutt. Så brutalt må man nesten få lov til å si det. Når man får nei i en sak som dette, vil det si at livet er slutt om forholdsvis kort tid. Det er det jeg synes er ille. Man burde i hvert fall hatt et håp om at man skulle få transplantasjon en eller annen gang.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:56:01]: Som jeg prøvde å referere til i svaret mitt, er det slik at det er mange vurderinger som gjøres når man står overfor å vurdere om en person skal få transplantasjon. Så vidt jeg har forstått, er det slik, i hvert fall for en god del transplantasjoner, f.eks. av nyrer, at man går lenger opp i alder, men det er vanskelig når det gjelder lungetransplantasjon. Så er det dette med at når lungene svikter, ifølge medisinere, svikter ofte også andre organer, f.eks. hjertet.

Det er jo hele tiden slik at dette må være en medisinsk-faglig vurdering. Det er heller ikke slik at man har veldig stor tilgang på organer. I hvert fall må vi glede oss over at dette er et felt som stadig går fremover.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:57:09]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg tror jeg konkretiserer det siste spørsmålet og henviser til denne artikkelen, hvor en person står fram med bilde og navn. Han heter Johan Ringdahl og er 64 år. Da er mitt konkrete spørsmål: Hvilket håp kan statsråden gi til Johan Ringdahl?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:57:31]: Det er ikke mulig i Stortinget å gå inn i en enkeltsak, selv om jeg har fått den referert fra representanten Bredvold. Jeg må svare på generelt grunnlag, og det har jeg prøvd å gjøre så omfattende som jeg kan.

Det er mange faktorer man må ta hensyn til når det gjelder transplantasjon. Det er komplisert. Det er komplisert med hensyn til alder, men det er også andre forhold som blir vurdert. Jeg mener at de som selv mener at de ikke får det tilbudet de skal ha, skal ta dette opp med fylkesmannen, slik at klagen eventuelt blir vurdert en gang til.