Stortinget - Møte tirsdag den 15. mai 2012 kl. 10

Dato: 15.05.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Kristian Lund

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Kristian Lund, er død – vel 80 år gammel. Han ble født 12. februar 1932 i Furnes i Hedmark. Etter avlagt examen artium begynte han på Befalsskolen for Hærens samband og på ingeniørstudier. Han ble ingeniør i teleteknikk i 1958. Sine kunnskaper i teleteknikk supplerte han gjennom spesialutdannelse i EDB – den gang et nokså nytt fagområde – både i USA og i Norge. Senere tok han Pedagogisk seminar.

Kristian Lund tjenestegjorde som offiser i Hærens samband. Han var lærer i elektronikk og datateknikk ved Hærens tekniske fagskole. For sin innsats fikk han Hærens tjenestemedalje og forsvarsmedaljen med stjerne.

Kristian Lund var medlem av Lillehammer kommunestyre i perioden I971–1975 og medlem av Oppland fylkesting fra 1971 til 1983. Fram til 198l var han Høyres gruppeleder og også medlem av fylkesutvalget.

I stortingsperioden 1973–1977 var Kristian Lund annen vararepresentant for Høyre. Han ble innvalgt som fast representant for Oppland i perioden 1981–1985. Han var medlem av sosialkomiteen i sin stortingsperiode.

Kristian Lund ble valgt som medlem og nestleder i Riksrevisjonen i årene 1986–1994. Han var lT-spesialrådgiver og ble senere salgssjef i IBM. Samtidig fortsatte han sitt politiske og samfunnsmessige engasjement på en rekke områder. Han var bl.a. medlem av Lillehammer kommunestyre, leder av Oppland Høyre og derved medlem av Høyres sentralstyre. Han ble også leder av det regionale høyskolestyret for Oppland. Kristian Lund hadde verv i Sparebanken Østlandet og i Sparebanken NOR.

Kristian Lund var ikke blant dem som skapte oppstyr rundt egen person. De mange og varierte tillitsverv viser allikevel at hans stillferdige vesen ikke var til hinder for at folk oppdaget hans mange kvaliteter. Også hans arbeid på Stortinget var preget av grundighet, sakkunnskap og ikke minst vennlighet. Mange i Stortinget har gode minner om Kristian Lund.

Vi minnes Kristian Lund for hans virke på Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Kenneth Svendsen vil framsette et representantforslag.

Kenneth Svendsen (FrP) [10:04:09]: På vegne av meg selv, Ketil Solvik-Olsen, Christian Tybring-Gjedde, Jørund Rytman og Per Arne Olsen har jeg gleden av å foreslå å fjerne avgiften på båtmotorer.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.