Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2016 kl. 10

Dato: 16.03.2016

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ola Elvestuen til klima- og miljøministeren, besvares av olje- og energiminister Tord Lien som rette vedkommende.

Ola Elvestuen (V) [11:47:06]: Ja, det var et spørsmål til klima- og miljøministeren, jeg må si det er litt forunderlig at det er olje- og energiministeren som svarer. Spørsmålet er uansett:

«I Dagsrevyen 9. mars foreslo stortingsrepresentant Henrik Asheim fra Høyre å oppheve varig vern av enkelte vassdrag. I fjor sa statsråd Sundtoft til Adresseavisen: «Vernede vassdrag utgjør både enkeltvis og i sum store natur- og miljøverdier. Regjeringen satser på å øke produksjonen av regulerbar kraft i Norge på andre måter enn ved å bygge kraftverk i vassdrag som omfattes av verneplanen.»

Deler statsråden dette synet, og kan han forsikre om at varig vern betyr at vassdragene er vernet mot kraftutbygging i all framtid?»

Statsråd Tord Lien [11:47:51]: Til hvorfor jeg svarer på spørsmålet på vegne av regjeringen: Som representanten Ola Elvestuen er godt kjent med, er verneplanene en del av Olje- og energidepartementets ansvarsområde.

Jeg har også lyst til å si til representanten Elvestuen at jeg er veldig glad for den betydelige støtten og den betydelige enigheten det er i veldig mange spørsmål om fornybar energi, både hva gjelder produksjon og bruk, mellom Venstre og regjeringen og regjeringspartiene.

Som statsråd har man jo mye makt og innflytelse, og det er mange prosesser man bør involvere seg i. Høyres programprosess er nok en prosess som jeg tror går mest smertefritt uten at jeg er for engasjert i den. Jeg oppfatter at utspillet fra representanten Asheim var en del av nettopp Høyres programprosess, og han sa vel det han sa, i egenskap av å være leder av Høyres utvalg for det grønne skiftet. Selv om vi nå sitter i regjering sammen, tror jeg det er et fornuftig utgangspunkt for meg at vi har respekt for hverandres programprosesser.

Venstre er heller ikke ukjent med å drive politikkutvikling. På landsmøtet i fjor mener jeg å erindre at Venstre vedtok å legge til rette for at vi i de nesten 15 årene skulle eksportere like mye fornybar energi som vi i dag eksporterer olje og gass. Skal vi realisere det, må vi i løpet av de neste åtte årene få på plass like mye fornybar kraftproduksjon som det vi har bygd opp i de 130 årene som ligger bak oss. Hvis det skulle løses med vindkraft alene, ville det representere 150 000 vindmøller. Jeg er en stor fornybar-entusiast, som representanten Elvestuen er godt kjent med, men å få plassert de ca. 150 000 vindmøllene, er jeg litt usikker på om vi hadde klart å få til med en tidshorisont på 15 år.

La meg si at Stortinget besluttet i sin visdom for mer enn 100 år siden at spørsmål både om vern og om store utbygginger er spørsmål som skal avgjøres ved plenarvedtak i Stortinget. Det er noe denne regjeringen ikke har tenkt å utfordre på noen måte. Samtidig er det sånn at både endrede værforhold og klimaforandringer bl.a. fører til mer regn over kortere tid, og vi vet at de samme klimaendringene må adresseres, bl.a. med økt produksjon av fornybar energi. Det gjør bl.a. at Stortinget, med Venstres støtte, har åpnet for endring av vernebestemmelsene f.eks. i Opo-vassdraget.

Ola Elvestuen (V) [11:50:56]: Nå var vi innom både Venstres landsmøte og andre spørsmål, men det var egentlig ikke det jeg spurte om. Det jeg spurte om, var et sitat fra Tine Sundtoft, tidligere klima- og miljøminister, og om statsråden var enig i den uttalelsen. Men jeg kan ta et nytt sitat, som er fra dagens klima- og miljøminister, om det samme utspillet. Han uttaler til NRK at

«jeg er ikke enig i at vi må skrote mantraet om de store kraftutbyggingers tid, eller at vi må revidere verneplanen. Planen ligger fast».

Da blir mitt spørsmål til olje- og energiministeren: Er olje- og energiministeren enig i at planen skal ligge fast?

Statsråd Tord Lien [11:51:40]: Jeg forsøkte innledningsvis å gjøre så godt jeg kan for å unngå å involvere meg i Høyres programdebatt. Det skal jeg forsøke å opprettholde. Det at vi har klart å bevare et representativt utvalg av norske vassdrag i urørt stand, mener jeg indikerer god kvalitet i måten mange stortingsflertall i mange generasjoner har forvaltet de norske vassdragsverdiene på, både de økonomiske verdiene og naturverdiene.

Samtidig er det sånn at i særskilte tilfeller, der man kan spore vesentlig samfunnsnytte, som f.eks. Opo var et godt eksempel på – med flomdempende effekt, men også med miljøkonsekvenser som er akseptable – bør man kunne åpne for konsesjonsbehandling. Men det er altså noe Stortinget må ta stilling til, og i tilfellet Opo konkluderte Stortinget – med Venstres støtte – med at man skulle gjøre det.

Ola Elvestuen (V) [11:52:46]: Når det gjelder akkurat Odda, er det riktig at vi trenger tiltak inn mot Opovassdraget. Det er også ulike muligheter for å ha flomdemping når man ser på hele landskapet – det burde man helt sikkert se på i mye større grad. Naturen i seg selv er med på å forebygge flom.

Som ansvarlig for de vernede vassdragene og verneplanene, blir spørsmålet likevel – og jeg gjentar: Er statsråden enig i at verneplanene ligger fast, og at de ikke skal utfordres ved å ha forslag til kraftutbygginger, og at de eksemplene han trekker opp, vil være helt unntaksvise og helt spesifikt ikke ha med kraftutbygging å gjøre, men ha med tiltak når det gjelder flom å gjøre?

Statsråd Tord Lien [11:53:46]: Det er regjeringens politikk at verneplanene for vassdrag i hovedsak skal ligge fast. Som sagt mener jeg det er og viser en god kvalitet over politikk og forvaltning i mange generasjoner at vi har klart å ta vare på et representativt utvalg av norske vassdrag, natur og topografi på den måten vi har gjort, samtidig som vi har bygd et kraftsystem som er nesten utelukkende basert på rene, fornybare kraftkilder som må være en del av klimaløsningen, også energi- og klimaløsningen i framtiden.

I det at verneplanen i hovedsak bør ligge fast, ligger det også at i de særskilte tilfellene der man kan identifisere vesentlig samfunnsnytte og akseptable miljøkonsekvenser, f.eks. i form av prosjekter hvor flomvern er et element, bør det kunne åpnes for konsesjonsbehandling.