Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 2016 kl. 10

Dato: 04.05.2016

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Jan Bøhler (A) [12:09:25]: Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«På et debattmøte mandag 25. april kom OUS-direktør Erikstein med den positive nyheten om at Oslo universitetssykehus (OUS) vil prioritere å bygge nytt lokalsykehus på Aker parallelt med at Oslo kommune bygger ny storbylegevakt der, og at forprosjektet vil kunne starte alt 1. desember i år. Statsråden har tidligere sagt at han er åpen for nytt lokalsykehus på Aker, dersom helseforetaket går inn for det.

Vil statsråden nå støtte OUS' plan om å prioritere lokalsykehus på Aker og følge opp dette på eiermøter framover?»

Statsråd Bent Høie [12:10:08]: Rapporten om kapasitetsutfordringer i Oslo og Akershus sykehusområder og tilrådingen fra styret ved Oslo universitetssykehus om idéfaseprosjektet ved Oslo universitetssykehus skal etter planen behandles i styret i Helse Sør-Øst 16. juni. På samme møte skal også økonomisk langtidsplan behandles. Jeg ønsker å avvente styrets behandling.

Jeg har, som representanten er kjent med, fulgt disse prosessene tett. Jeg har vært opptatt av at Helse Sør-Øst sørger for å se på utviklingen i hele hovedstadsregionen under ett, og da spesielt forholdet mellom Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus.

Styret ved Oslo universitetssykehus gikk i januar inn for et målbilde med et samlet og komplett regionsykehus – inkludert lokalsykehusfunksjoner – på Gaustad, et lokalsykehus på Aker og kreftbehandling på Radiumhospitalet. I den forbindelse har jeg uttrykt at det vil være naturlig å vurdere om det vil være hensiktsmessig å legge de tre bydelene som i dag får sitt tilbud på Akershus universitetssykehus, til Oslo, og eventuelt til et nytt lokalsykehus på Aker.

Jeg er kjent med at administrerende direktør ved OUS under en debatt i forrige uke uttrykte at det er ønskelig å starte med utbygging på Aker tidlig, men at utbygging av regional sikkerhetsavdeling, Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Aker må skje parallelt og i etapper. Hva som vil være mulig å gjennomføre, vil også være avhengig av den samlede økonomiske bæreevnen i Helse Sør-Øst. Jeg har også merket meg at Helse Sør-Øst har uttrykt at de er positive til forslaget om en tidlig start av utbyggingen på Aker.

Jeg mener det er viktig at vi nå får fastslått en retning for utviklingen av spesialisthelsetjenesten i hovedstaden. Jeg mener at vedtaket som styret ved Oslo universitetssykehus har gjort, er positivt, men at Helse Sør-Øst må sørge for å sette dette inn i en sammenheng som også avklarer framtiden for de tre bydelene som i dag får sitt tilbud på Ahus.

Jeg vil samtidig være helt tydelig på at alle endringer i hovedstaden må skje over tid, både for å sikre god utnyttelse av den kapasiteten vi har i dag, for å hindre oppbygging av overkapasitet og for å sikre at utviklingen skjer innenfor de rammene som hovedstadsområdet samlet har til rådighet.

Jan Bøhler (A) [12:12:18]: Jeg takker for svaret, som jeg oppfatter slik at det har en positiv innretning. Etter at man avklarte at man skulle bygge nytt lokalsykehus på Aker, som Oslo universitetssykehus for sin del gjorde i januar, har det springende punktet vært når de ville gjøre det, for kapasitetsutfordringene tårner seg jo opp i Oslo-området. Premisset med et nytt lokalsykehus der vil forandre en del av det som ligger til grunn for rapporten om kapasitetsutfordringene, fordi planleggingshorisonten da blir annerledes.

Så jeg mener at statsråden bør tenke over når Helse Sør-Øst, som han har eiermøte med, bør avklare det avgjørende premisset for den videre planleggingen. For det er klart at hvis man lar det være åpent, vil en del av de viktige faktorene her fortsette å ligge åpent. Jeg synes framgangen i det som kom forrige mandag, var så god at statsråden burde ta stafetten videre.

Statsråd Bent Høie [12:13:28]: Jeg har jo nå opplevd å ha disse jevnlige stevnemøtene med representanten Bøhler om dette temaet her i spørretimen, og mitt inntrykk er at representanten er mer og mer fornøyd for hver gang jeg møter ham, og det synes jeg er et godt utgangspunkt.

Jeg tror det er viktig at vi lar Helse Sør-Øst, den helseregionen som har ansvaret for helheten her, få gjøre sine selvstendige vurderinger før jeg som statsråd trekker mine konklusjoner. Det har noe å gjøre med å ha en ryddig ansvarsfordeling mellom de ulike nivåene og ikke minst å sikre at vi har et godt beslutningsgrunnlag for denne prosessen videre. Erfaringen tilsier at snarveier når det gjelder denne typen spørsmål, ofte blir ganske lange omveier, så jeg tror det er viktig at vi har en ryddig prosess.

Jan Bøhler (A) [12:14:25]: Jeg takker for tilleggssvaret også.

Statsråden nevnte i sitt første svar at det var viktig å hindre overkapasitet. Jeg vil bare understreke at det det er snakk om når det gjelder Oslo/Akershus-området, er faren for en stor underkapasitet og det presset som er på Ahus nå, og at befolkningen i dette området øker med rundt 25 000 i året, dvs. rundt i landet kanskje tilsvarende et nytt lokalsykehus hvert femte år. Det foreligger jo ingen planer for å møte dette hvis man ikke nå tar denne stafetten med Aker sykehus raskt videre.

Når det gjelder kritikken av Helse Sør-Østs arbeid med kapasitetsutfordringene som vi har framført i den senere tiden – etter at det var de samme som har lagd denne rapporten man nå skal behandle, som lagde rapporten i 2007–2008, som jo viste seg å bli så katastrofalt feil: Tre–fire år etter at 160 000 pasienter fra opptaksområdet til Aker sykehus ble flyttet til Ahus, meldte de pass og måtte sende en stor del av de pasientene videre til andre sykehus.

Så når et miljø har gjort så skandaløse feil i sitt analysegrunnlag to ganger på rad – eller i hvert fall én gang tidligere og nå har blitt brukt om igjen – er det etter min mening viktig at statsråden går inn i og lærer av erfaringene fra forrige runde og ikke nå undervurderer kapasitetsbehovet.

Statsråd Bent Høie [12:15:50]: Ja, og derfor har jeg også valgt, siden jeg ble statsråd, å følge denne prosessen veldig tett og ha jevnlige møter både med Helse Sør-Øst og med Oslo universitetssykehus. Og jeg synes at vi nå – og det tror jeg representanten er helt enig med meg i – er på et helt annet sted enn der vi var høsten 2013. Jeg er veldig opptatt av at vi nå snart får trukket de nødvendige konklusjonene, slik at vi har et målbilde å jobbe ut fra som gir framgang og resultater i denne saken.

Dette er ganske komplisert, det er mange faktorer som skal på plass, og det er viktig at de ulike faktorene kommer på plass på rett tidspunkt, slik at vi sikrer at vi bruker ressursene riktig. Og da er hvilke tidspunkt en faser inn de ulike utbyggingene, helt avgjørende for at dette skal gå bra, også for pasientene.