Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 2016 kl. 10

Dato: 04.05.2016

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [12:17:02]: «Islendingene er vesentlig bedre enn Norge å sikre at fiskeindustrien bruker hele fisken. Næringens fremtid er å utnytte alt råstoffet. I en tid der Norge mer enn på lenge trenger kraftfull satsing på nye arbeidsplasser og økt verdiskaping, trenger vi offensiv politikk og støtte fra myndighetene for å fremme innovasjon og nyskaping.

Hvordan vil statsråden bidra til økt sysselsetting og verdiskaping gjennom utnytting av hele fisken, og hvor fort vil arbeidet komme i gang?»

Statsråd Per Sandberg [12:17:32]: Jeg takker for spørsmålet, for det er et viktig spørsmål, ikke minst fokuseringen på at Norge nå er inne i en periode med vesentlig omstilling, og at vi i denne situasjonen mer enn noensinne viser evne til nytenking og fleksibilitet. Jeg er helt enig med spørsmålsstilleren i dette.

Regjeringen har da også gjennomført en betydelig satsing på forskning og innovasjon, men selvfølgelig er det sånn at vi ikke kan legge all vekt på forskning for å få økt lønnsomhet. Vi har i tillegg, i den situasjonen vi er i nå, gjort et betydelig løft innenfor infrastruktur for i stor grad å møte denne lavkonjunkturen og arbeidsledigheten.

Da regjeringen la fram sjømatindustrimeldingen med konkrete tiltak, var det for å styrke konkurranseevnen til sjømatindustrien i Norge. Et viktig punkt i denne meldingen, som kanskje har blitt – og er – borte i debatten, var å ta i bruk hele fisken, hele året.

Det marine råstoffet er en verdifull ressurs og vil også bli betydelig mer verdifullt framover. Vi har et enormt potensial til å utnytte det i mye større grad enn det vi gjør. Særlig innenfor hvitfisksektoren vil bedre kvalitet på råstoffet, jevnere råstofftilførsel og utnyttelse av hele fisken være et meget viktig bidrag til økt lønnsomhet.

I meldingen satte vi også et mål om at all fangst på sikt skal kunne ilandføres. Det ligger imidlertid ikke til rette for et generelt påbud om ilandføring av alt restråstoff i dag. Verken deler av fiskeflåten eller landindustrien er – i hvert fall foreløpig – i stand til å ivareta dette råstoffet på en god måte. Inntil da mener jeg at næringen bør gis betydelig fleksibilitet og handlingsrom til å utnytte råstoffet på en best mulig måte.

Jeg vil arbeide for at reguleringen av næringen, herunder regler for fartøyutforming, ikke hindrer at verdifullt biologisk materiale blir tatt vare på og utnyttet. Jeg kjenner at næringen i betydelig grad faktisk er i ferd med å forberede seg på dette gjennom å bytte ut deler av flåten sin for i framtiden å ivareta å få hele fisken på land.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [12:20:31]: Det er nok litt ulike politiske retningar som er ute og går her når det gjeld korleis vi skal få jamnare tilgang til fiskeindustrien. Det er jo dei som meiner at ein skal liberalisere i større grad, sånn at meir av fisken blir henta lenger til havs for på den måten å få jamnare tilgang – med den øydelegginga av fiskeverdet det vil føre med seg. Vi i SV har trua på ein kystbasert fiskeripolitikk, der jamn tilgang skjer gjennom ulike typar teknologiske løysingar.

Men det som eigentleg er mitt spørsmål i denne runden, er av teknologisk karakter. Når norske bedrifter skal investere i f.eks. sløyemaskinar, som er veldig viktig for å få utnytta råstoffet, men også for å få ein effektiv produksjon, så kjøper dei den teknologien frå Island. Kva er grunnen til at eit øyrike som er berre litt meir folkerikt enn Bergen by, skal vere så dominant på dette feltet? Kvifor kan ikkje Noreg ha eit større teknologisk program for dette?

Statsråd Per Sandberg [12:21:34]: Det er vel ikke noen overraskelse at jeg er uenig med representanten i innledningen. Jeg tror at framtiden vil vise at vi har like stort behov for kystfiske som vi har for andre typer fiske, for å ivareta næringen, industrien og lønnsomheten framover. Det tror jeg også vil vise seg i sterkere grad. Men jeg setter utrolig stor pris på at Stortinget er engasjert på dette feltet. Stortinget har bedt oss om å utarbeide en strategi for bruk av restråstoff og en incentivordning for ilandføring av fisken. Men jeg mener at dette også må ses i sammenheng med at jeg, sammen med andre statsråder, skal legge fram en bioøkonomistrategi i løpet av dette året – det må ses i sammenheng med det. Vi starter nå, jeg starter arbeidet med å følge opp Stortingets vedtak, selvfølgelig gjør jeg det, og jeg skal lytte til næringen. Og jeg skal ikke minst se til Island og se på hva de har fått til når det gjelder dette.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [12:22:40]: Ja, det var jo vårt søsterparti på Island som hadde fiskeriministeren da dei store strukturelle endringane skjedde der. Og dei er helt ærlege på det, Islands fiskeri er helt annleis, bl.a. skjenker naturen mykje jamnare tilgang på råstoff, noko som gjer at ein får ein heilt annan situasjon der. Noreg må tenkje på norsk vis, vi må finne ut kva vår veg er inn i fiskeriframtida. Det er jo der eg meiner at vi treng å ha eit større teknologisk program, sånn at vi kan få ein høgare pris for råstoffet – den veit vi er mykje høgare for fersk fisk, altså kystfiska fisk – men også at vi har eit teknologisk program der Noreg kan vere verdsleiande også på dette området. På andre område marine felt er Noreg verdsleiande gjennom ulike typar ordningar, f.eks. innafor oppdrett, der ein har mykje meir einsarta fisk enn innafor kvitfisk. Der har vi ikkje hatt den same dytten frå statlege myndigheiter, og eg vil gjenta spørsmålet om dette er noko departementet og statsråden vil vurdere å setje i gang.

Statsråd Per Sandberg [12:23:43]: Jeg føler at jeg har svart på den utfordringen, ikke minst det som Stortinget har pålagt regjeringen og meg: å legge en strategi for dette. Da må vi selvfølgelig se på alle mulige løsninger vi har, for vi har et felles mål om å få hele fisken på land, og da er det helt naturlig. Det ville være helt respektløst av meg å ikke følge opp det vedtaket som også representanten sto bak i Stortinget for ikke lenge siden. Men vi har noe å lære av næring i Norge også, for hvis man ser på rød fisk og pelagisk fisk innenfor havbrukssektoren, nærmer man seg nå hundre prosent gjenbruk, eller leveranse, av hele fisken. Så vi har mye å lære på dette feltet.

Så registrerte jeg også under debatten om sjømatindustrimeldingen at man her på huset, og det står også i innstillingen, viser til EU, og at EU har gjort noen lovvedtak i den retningen. Det er ikke riktig. EU har foreløpig bare konsentrert seg om det som er mat av fisken på land, og ikke hele fisken.