Stortinget - Møte torsdag den 31. mars 2022

Dato: 31.03.2022
President: Svein Harberg

Søk

Innhald

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentant Sven Trygve Falck og tidligere stortingsrepresentant og statsråd Astrid Gjertsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Sven Trygve Falck gikk bort 27. august 2019, 76 år gammel.

Falck var født i Tønsberg og ble uteksaminert som sivilingeniør fra kjemilinjen ved Norges tekniske høgskole i 1967. Før dette, i gymnastiden, oppholdt han seg et år som stipendiat ved Santa Barbara High School i USA. Ingeniørutdanningen ved NTH og året som utvekslingselev ledet til en internasjonal industrikarriere, først i Texas og deretter i Vest-Tyskland, før han ble hentet som miljøverningeniør ved Norsk Hydro. I dette selskapet avanserte han til driftsingeniør ved anlegget på Rafnes og senere til overingeniør ved anlegget i Porsgrunn. Her var han fram til han ble valgt inn på Stortinget i 1981.

Falck representerte Telemark og Høyre på Stortinget fra 1981 til 1985. Før dette var han varamedlem og senere medlem av Porsgrunn bystyre, Telemark fylkesting og Telemark fylkesutvalg samt varaformann i Telemark fylkesskolestyre. Han var også viseformann i Porsgrunn Høyre og styremedlem i Telemark Høyre.

Med Falcks fag- og næringslivsbakgrunn var Stortingets energi- og industrikomité et naturlig førstevalg, og her var han medlem i fire år. På Stortinget var han en samarbeidsmann med venner i de fleste partier. Det ble imidlertid med én periode på Stortinget før han forlot aktiv politikk i 1985.

Etter perioden på Stortinget vendte Falck tilbake til ingeniørfaget og industrien og ledet eller satt i valgte posisjoner i en rekke industrivirksomheter til langt opp i pensjonisttilværelsen. På fritiden vandret han gjerne på jakt, med små- og storviltjakt i Hedmark og Telemark og ukelange fisketurer i høyfjellet for å skaffe råstoff til høstens og vinterens rakfisklag.

Gode venner beretter at han alltid var sentral i den livlige og humørfylte praten utover i de små timer, alltid med en god historie på lager og et glimt i øyet.

Sven Trygve Falck etterlater seg mange gode minner.

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd Astrid Gjertsen gikk bort den 17. juni i fjor, 91 år gammel. Astrid Gjertsen var født i Horsens i Danmark og vokste opp på en gård i Jylland. At Norge etter hvert skulle bli hennes hjemland og hvor hun fikk en lysende karriere, må sies å være en skjebnens tilskikkelse.

Som gymnasiast arbeidet hun våren 1945 som frivillig for Røde Kors i en Folke Bernadotte-leir ved Horsens. Der pleiet hun norske overlevende fra tyske fangeleirer, som fikk et helsebringende opphold i Danmark på vei hjem til Norge med de hvite bussene.

Det oppstår en nær og spesiell kontakt med én av de frigitte norske fangene – han som året etter ble hennes ektefelle. 18 år gammel fulgte hun med ham til Norge. I 1953 kjøpte paret en eiendom på Borøya i Tvedestrand og flyttet med sine to barn fra Oslo til Sørlandet. Eiendommen var gjengrodd, men de omskapte den ved årelang innsats til et imponerende hageanlegg som bar sitt navn «Rosenlund» med rette.

Det var ingen tilfeldighet at hun i årene etter politikken ble en yndet foredragsholder om hagestell. Folk kom langveisfra for å se hennes mesterverk, og partiet hennes har hatt mang en sommersamling i den parkliknende vakre hagen.

Astrid Gjertsens politiske løpebane begynte som innvalgt i Tvedestrand kommunestyre og formannskap for Høyre i 1967. Da hun ble innvalgt som stortingsrepresentant for Aust-Agder i 1973, var hun en av de aller første kvinnelige kandidater som toppet sitt partis liste, og den første stortingsrepresentant noensinne som var født i et annet land.

Hun fikk raskt tillit også nasjonalt. Hun var medlem av gruppestyret i Høyres stortingsgruppe fra 1973 til 1981, andre nestleder i Høyre fra 1978 til 1982 og forbruker- og administrasjonsminister i Willoch-regjeringen fra 1981 til 1986. Hun var stortingsrepresentant fram til 1989.

Astrid Gjertsen var en reformator som på viktige områder bidro til å gjøre hverdagen enklere for folk flest. Hun vil bli husket som politikeren som åpnet Norge og lempet på rigide reguleringer. På 1960- og 1970-tallet gikk stadig flere kvinner ut i lønnet arbeid. Butikker som var stengt etter kl. 17, ble en hemsko for mange av dem. Astrid Gjertsen så klarere enn de fleste at tidene hadde endret seg. Under slagordet «Et åpnere samfunn» kjempet hun igjennom reformer som de fleste i dag ser som selvsagte.

Vi lyser fred over Sven Trygve Falcks og Astrid Gjertsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Fra representanten Eigil Knutsen foreligger søknad om velferdspermisjon i tiden fra og med 5. til og med 8. april.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten, Benjamin Jakobsen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Representanten André N. Skjelstad vil framsette et representantforslag.

André N. Skjelstad (V) []: Jeg vil fremme et forslag fra representanten Sveinung Rotevatn og meg selv om å sikre tilgang til helsepersonell i primæromsorgen i hele Norge gjennom å sikre fortsatt adgang til å ta i bruk bemanningsbyrå.

Presidenten: Representanten Mona Fagerås vil framsette et representantforslag.

Mona Fagerås (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Ingrid Fiskaa, Birgit Oline Kjerstad og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om alternativ til fergefri E39.

Presidenten: Representanten Grete Wold vil framsette et representantforslag.

Grete Wold (SV) []: På vegne av representantene Marian Hussein, Torgeir Knag Fylkesnes, Kari Elisabeth Kaski, Mona Fagerås, Lars Haltbrekken, Kathy Lie og meg selv vil jeg fremme et forslag om rask og god integrering.

Presidenten: Representanten Ola Elvestuen vil framsette et representantforslag.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg har gleden av å legge fram et representantforslag på vegne av Guri Melby, Sveinung Rotevatn, Alfred Jens Bjørlo og meg selv om å nå Norges mål om 30 pst. vern av natur innen 2030.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.