Stortinget - Møte fredag den 8. april 2022

Dato: 08.04.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhald

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Presidenten: Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra representanten Audun Lysbakken om foreldrepermisjon i tiden fra og med 19. april til og med 17. juni

  • fra representanten Mímir Kristjánsson om foreldrepermisjon i tiden fra og med 19. april til og med 17. juni

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Jorodd Asphjell – det er ikke noe foreldrepermisjon der (munterhet i salen) – i tiden fra og med 19. april til og med 25. april for å delta i møter i Østersjøsamarbeidet i Warszawa, reise med Nordisk råd til København og delta i møter med Baltisk forsamling og presidiet i Nordisk råd i Helsinki. Det blir hektisk, det også.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden: For Hordaland: Sara Bell 20. april til 17. juni For Rogaland: Emma Watne 20. april til 17. juni For Sør-Trøndelag: Steinar Krogstad 20.–21. april

Presidenten: Representanten Morten Stordalen vil framsette to representantforslag.

Morten Stordalen (FrP) []: På vegne av representantene Hans Andreas Limi, May Helen Hetland Ervik, Frank Edvard Sve, Marius Aron Nilsen, Bård Hoksrud og meg selv vil jeg gjerne fremsette et representantforslag om MC som et praktisk transportalternativ som bør være tilgjengelig for flere.

Dernest vil jeg fremme forslag på vegne av Fremskrittspartiet og representantene Frank Edvard Sve, Hans Andreas Limi, Marius Aron Nilsen og meg selv om bedre rammebetingelser for veterankjøretøy.

Presidenten: Sofie Marhaug vil framsette tre representantforslag.

Sofie Marhaug (R) []: Takk, jeg har med meg to forslag.

Presidenten: Jeg tror det går veldig fint. (Munterhet i salen.)

Sofie Marhaug (R) []: På vegne av representantene Geir Jørgensen, Tobias Drevland Lund og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om uavhengige konsekvensutredninger i vindkraftsaker.

Og på vegne av representanten Geir Jørgensen og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om jord- og sjøkabel som alternativ til luftledning ved bygging av sentralnett.

Presidenten: Og så det siste forslaget – vær så god (representanten Marhaug får overrakt forslaget av presidenten).

Sofie Marhaug (R) []: Tusen takk.

På vegne av representantene Bjørnar Moxnes, Mímir Kristjánsson og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å tette hull i konkurslovgivningen.

Presidenten: Da vil representanten Tone Wilhelmsen Trøen framsette to representantforslag.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: På vegne av representantene Sandra Bruflot, Erlend Svardal Bøe, Ingunn Foss, Turid Kristensen, Tage Pettersen, Sveinung Stensland og meg selv vil jeg fremsette et representantforslag om bedre forebyggelse og bekjempelse av partnerdrap.

Og på vegne av representantene Sandra Bruflot, Erland Svardal Bøe, Kari-Anne Jønnes, Turid Kristensen, Anne Kristine Linnestad og meg selv vil jeg fremsette et representantforslag om å forebygge og redusere ensomhet.

Presidenten: Representanten Hans Andreas Limi vil framsette et representantforslag.

Hans Andreas Limi (FrP) []: På vegne av Fremskrittspartiets representanter Sylvi Listhaug, May Helen Hetland Ervik og meg selv har jeg den glede å fremme forslag om at oljefondet ikke skal brukes til klimaspekulasjon.

Presidenten: Representanten Christian Tybring-Gjedde vil framsette et representantforslag.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: På vegne av stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Hans Andreas Limi, Per-Willy Amundsen, Dagfinn Henrik Olsen, Terje Halleland og meg selv ønsker jeg å fremsette et representantforslag om å iverksette en rekke tiltak for å styrke Norges forsvarsevne og nasjonale beredskap.

Presidenten: Representanten Nikolai Astrup vil framsette et representantforslag.

Nikolai Astrup (H) []: Med representantforslag skal landet bygges!

På vegne av representantene Erna Solberg, Tina Bru, Mathilde Tybring-Gjedde, Ove Trellevik, Bård Ludvig Thorheim, Linda Hofstad Helleland og meg selv har jeg gleden av å legge frem et forslag om energi for fremtiden.

Presidenten: Representanten Ingrid Fiskaa skal legge fram to representantforslag.

Ingrid Fiskaa (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Kari Elisabeth Kaski, Lars Haltbrekken, Marian Abdi Hussein og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om løsning for kontantutbetaling til befolkningen.

Så har jeg like stor glede av å framsette et representantforslag på vegne av representantene Lars Haltbrekken, Andreas Sjalg Unneland, Kari Elisabeth Kaski, Kirsti Bergstø og meg selv om sletting av Ukrainas statsgjeld.

Presidenten: Representanten Lars Haltbrekken vil framsette et representantforslag – det er mange i dag.

Lars Haltbrekken (SV) []: Som presidenten vet, var deler av energi- og miljøkomiteen tidligere denne uka på Svalbard. Der fikk enkelte av oss kjenne på kroppen hvor varmt vannet utenfor Ny-Ålesund har blitt. Det er derfor på tide med noen flere klimatiltak. Jeg har derfor gleden av å fremme et representantforslag på vegne av representantene Birgit Oline Kjerstad, Kari Elisabeth Kaski, Kirsti Bergstø, Freddy André Øvstegård, Kathy Lie og meg selv om klimatiltak nå.

Presidenten: Representanten Himanshu Gulati vil framsette et representantforslag.

Himanshu Gulati (FrP) []: På vegne av representantene Erlend Wiborg, Silje Hjemdal, Carl I. Hagen og meg selv ønsker jeg å fremme et representantforslag om strategi for å sikre akademisk frihet.

Presidenten: Representanten Kathy Lie vil framsette et representantforslag.

Kathy Lie (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Kari Elisabeth Kaski, Grete Wold og meg selv har jeg den ære å fremme et representantforslag om bemanning i barnevernet.

Presidenten: Representanten Marie Sneve Martinussen vil framsette et representantforslag.

Marie Sneve Martinussen (R) []: På vegne av representantene Bjørnar Moxnes, Mímir Kristjánsson og meg selv har jeg gleden av å fremme et representantforslag om å tette hull i det norske skattesystemet.

Presidenten: Freddy André Øvstegård vil framsette et representantforslag.

Freddy André Øvstegård (SV) []: Jeg vil fremme et representantforslag på vegne av representantene Grete Wold, Marian Abdi Hussein, Mona Fagerås, Kathy Lie, Kari Elisabeth Kaski og meg selv om tiltak for økt bemanning i skole og barnehager.

Presidenten: Representanten Rasmus Hansson vil framsette tre representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) []: På vegne av representantene Une Bastholm, Lan Marie Nguyen Berg og meg selv vil jeg framsette representantforslag om å trekke tilbake utbyggingstillatelser på norsk sokkel som er i strid med Grunnloven.

På vegne av representanten Une Bastholm og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om å legge til rette for et mer bærekraftig hytteliv.

Og på vegne av meg selv vil jeg framsette et representantforslag om en norsk offentlig utredning om politiskandalen.

Presidenten: Representanten Bård Hoksrud vil framsette et representantforslag.

Bård Hoksrud (FrP) []: På vegne av Fremskrittspartiet og stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Morten Wold, Hans Andreas Limi og meg selv har jeg gleden av å fremme representantforslag om å gi raskere tilgang til medisiner for norske pasienter – og det kommer sikkert flere forslag senere.

Presidenten: Representanten Dag-Inge Ulstein vil framsette to representantforslag.

Dag-Inge Ulstein (KrF) []: På vegne av Kristelig Folkepartis representanter Olaug Vervik Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og meg selv ønsker jeg å framsette et representantforslag om forsterket innsats for å bekjempe menneskehandel – vår tids slaveri.

I tillegg ønsker de samme representantene, Olaug Vervik Bollestad, Kjell Ingolf Ropstad og meg selv, å fremme et representantforslag om å innføre en avgift på omdisponering av matjord og andre verdifulle arealer.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Presidenten gjør oppmerksom på at sakene nr. 3 og 4 på dagens kart ikke har ligget ute den reglementsmessige tid, dvs. 48 timer, jf. forretningsordenen § 46. Presidenten vil likevel foreslå at sakene tas under behandling i dag.

– Ingen innvendinger er kommet mot dette, og det anses vedtatt.

Sakene nr. 1 og 2 vil bli behandlet under ett.