Stortinget - Møte onsdag den 20. april 2022

Dato: 20.04.2022
President: Svein Harberg

Søk

Innhald

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Leif Frode Onarheim

Presidenten: Ærede medrepresentanter! Tidligere stortingsrepresentant Leif Frode Onarheim gikk bort 9. september i fjor, 87 år gammel.

Vi har mistet en samfunnsborger av sjeldent merke, alltid konstruktiv og med usedvanlige evner til samarbeid. Utdannet som siviløkonom hadde Onarheim en framgangsrik og omfattende karriere i norsk næringsliv. Han var bl.a. konsernsjef i Nora Industrier, president i Norges Industriforbund og styreformann i Orkla.

I perioden 1993–1997 var Onarheim rektor og daglig leder for Handelshøyskolen BI. Han var også styreleder i Aschehoug, Netcom og Narvesen samt konsernsjef i Marine Harvest.

I Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, var han president fra 1996 til 2000. Onarheim var tidlig ute med å løfte bedriftenes samfunnsansvar.

Engasjementet sluttet ikke ved oppnådd pensjonsalder. I en alder av 67 år stilte Onarheim seg til disposisjon for Høyre og ble innvalgt som stortingsrepresentant fra Akershus i perioden 2001–2005. Med sin bakgrunn fra næringslivet var det naturlig at han på Stortinget engasjerte seg i spørsmål knyttet til næringslivets rammebetingelser og behovet for sikker tilgang på energi. I tillegg til å være medlem av energi- og miljøkomiteen var han varamedlem i den utvidete utenrikskomiteen.

Med sin lune væremåte og evne til å snakke med alle vant han raskt venner på tvers av tradisjonelle partiskillelinjer. Yngre medrepresentanter beskriver ham som en viktig mentor, kunnskapsrik og alltid vennlig og lyttende.

Etter tiden på Stortinget satt Onarheim i Asker kommunestyre fra 2007, og i perioden 2015–2019 var han kommunens varaordfører.

Hans innsats gjennom årene ble anerkjent på flere måter. Allerede i 1986 ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Samme året utropte tidsskriftet Farmand Onarheim til årets leder. I 2008 ble han tildelt Dagligvareprisen og i 2013 den lokale prisen Askerladden for sin store innsats for nærings- og samfunnsliv i hjemkommunen.

Vi lyser fred over Leif Frode Onarheims minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Anja Ninasdotter Abusland, Eigil Knutsen og Roy Steffensen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

  • For Hordaland: Sara Bell

  • For Rogaland: Emma Watne

  • For Sør-Trøndelag: Steinar Krogstad

Fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe foreligger søknad om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Marius Arion Nilsen fra og med 20. april og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten Andreas Arff innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Andreas Arff er til stede og vil ta sete.

Fra Statsministerens kontor foreligger følgende brev til Stortinget, datert 12. april 2022, vedrørende endringer i regjeringens sammensetning og endringer blant statssekretærene:

«Statsråd ble holdt på Det kongelige slott 12. april 2022 kl. 14.00 under ledelse av Hans Majestet Kongen. Det ble truffet følgende vedtak:

Statsråd Odd Roger Enoksen gis avskjed i nåde.

Statsråd Bjørn Arild Gram overtar styret av Forsvarsdepartementet.

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik utnevnes til statsråd og overtar styret av Kommunal- og distriktsdepartementet.

Statssekretær Bent-Joacim Bentzen gis avskjed i nåde fra sitt embete som statssekretær for statsråd Odd Roger Enoksen og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Bjørn Arild Gram i Forsvarsdepartementet.

Statssekretærene Ole Gustav Narud, Gunn Karin Gjul, Nancy Charlotte Porsanger Anti og Kjersti Bjørnstad gis avskjed i nåde fra sine embeter som statssekretærer for statsråd Bjørn Arild Gram og utnevnes på nytt til statssekretærer for statsråd Sigbjørn Gjelsvik i Kommunal- og distriktsdepartementet.

Endringene skjer med virkning fra 12. april 2022 kl. 14.00.»

Det refererte brevet foreslås vedlagt protokollen. – Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Akershus, Kari Mette Prestrud, har tatt sete som representant for den tid representanten Sigbjørn Gjelsvik er medlem av regjeringen.

Statsråd Tonje Brenna overbrakte 23 kgl. proposisjoner (se under Referat).