Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold

Søk

Innhald

Formalia

President: Morten Wold

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Inger-Marie Ytterhorn

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Inger-Marie Ytterhorn gikk bort den 30. mars 2021.

Inger-Marie Ytterhorn hadde gjennom en lang periode, fra midten av 1980-tallet og inntil sin død, en rekke tillits- og folkevalgte verv for Fremskrittspartiet og nedla et stort arbeid med et dypt og varig engasjement for oppgavene.

Hun startet med lokalpolitiske verv i Bergen og var stortingsrepresentant for Hordaland i perioden 1989 til 1993. I de to etterfølgende stortingsperiodene var hun vararepresentant til Stortinget.

Som stortingsrepresentant var hun tilknyttet Stortingets sosialkomité og var i perioden også medlem av stortingsgruppens styre. Hennes engasjement omfattet også deltakelse i flere av Stortingets styrer, råd og utvalg og en rekke offentlige verv, som deltaker i valglovutvalget og i Pensjonskommisjonen. Hun hadde også verv som medlem både i byretten i Bergen og i Borgarting lagmannsrett.

For mange er Inger-Marie Ytterhorn kanskje best kjent for sitt lange virke i Nobelkomiteen gjennom hele 18 år fra 1999 til 2017.

Vervene og engasjementene var mange, og mest av alt forteller dette noe om henne som menneske. Inger-Marie Ytterhorn brydde seg. Hun brydde seg om dem som ikke var så heldige å lykkes med sine planer i livet, og om dem som trengte støtte og tilrettelegging fra helse- og velferdstjenestene i perioder av livet. Vi vet at dette var en drivkraft for henne og noe hun engasjerte seg sterkt i ikke minst ved sitt arbeid i Stortinget.

I Fremskrittspartiets stortingsgruppe var Inger-Marie Ytterhorn kjent som en engasjert, kunnskapsrik og hjelpsom kollega. Også i den rollen brydde hun seg om arbeidet man gjorde, og hun hadde alltid stor omtanke for sine kolleger. Ytterhorn var alltid til stede for dem, og utover sin faglige tyngde var hun alltid oppmerksom på dem hun hadde rundt seg som mennesker og alltid i stand til å se når den enkelte trengte støtte og oppmuntring. Det er særlig derfor stortingsrepresentanter og ansatte gjennom mange år har gode minner om og kjenner takknemlighet for hennes trygge veiledning og støtte da de startet i en ny og ukjent rolle i landets nasjonalforsamling.

Fra 1994 til 2013 var Inger-Marie Ytterhorn ansatt som rådgiver i stortingsgruppen. Hun fungerte i flere roller og ledende funksjoner, og var gjennom sin rike erfaring og omsorg for kollegene en høyt verdsatt ressurs helt frem til hun valgte å gå av med pensjon i 2013. Hennes engasjement i politikken stoppet imidlertid ikke, og hun fortsatte i flere år med verv i sin bydel. Ytterhorn ble for sitt arbeid og engasjement tildelt Fremskrittspartiets høyeste utmerkelse, Fjøslykta, i 2003.

Vi lyser fred over Inger-Marie Ytterhorns minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

For Hedmark: Johan Aas

For Oslo: Michael Tetzschner

Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra Høyres stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Turid Kristensen onsdag 1. juni

  • fra Høyres stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Margret Hagerup fra og med 1. juni og inntil videre

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Jorodd Asphjell i dagene 1. og 2. juni for å delta på styremøte i Nordisk kulturfond i København

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Disse søknader behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

For Akershus: Tore Vamraak

For Rogaland: Irene Heng Lauvsnes

For Sør-Trøndelag: Steinar Krogstad

Presidenten: Representanten Grunde Almeland vil fremsette et representantforslag.

Grunde Almeland (V) []: På vegne av stortingsrepresentantene Guri Melby, Alfred Jens Bjørlo, Ola Elvestuen og meg selv ønsker jeg å sette fram et representantforslag om mer nordisk forsvarssamarbeid.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.