Stortinget - Møte tirsdag den 7. juni 2022

Dato: 07.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokument: (Innst. 389 L (2021–2022), jf. Prop. 83 LS (2021–2022))

Søk

Innhald

Sak nr. 26 [16:03:10]

Innstilling fra finanskomiteen om endringer i verdipapirhandelloven (flagging) (Innst. 389 L (2021–2022), jf. Prop. 83 LS (2021–2022))

Talarar

Presidenten: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringa.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringa, og de som måtte tegne seg på talerlista utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Mona Nilsen (A) [] (ordfører for sakene): I saken til Innst. 390 S er det slik at flertallet i komiteen slutter seg til forslaget om at Stortinget samtykker i godkjennelsen.

I saken til Innst. 389 L, som er en innstilling fra finanskomiteen om endringer i verdipapirhandelloven, flagging, vil saksordføreren også bemerke at proposisjonen må ses i sammenheng med Prop. 66 LS for 2020–2021, hvor det ble fremmet forslag til lovendring til gjennomføring av deler av direktivet. Flertallet i komiteen slutter seg til regjeringens lovforslag om endringer i verdipapirhandelloven, altså flagging.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Først vil jeg takke komiteen for godt arbeid med innstillingen.

Formålet med reglene om flagging er å bidra til gjennomsiktighet i markedet. Reglene skal sørge for at markedet gis informasjon om endringer i innehav av aksjer i noterte selskaper mv. Dette skal bidra til at investorer er i stand til å fatte velfunderte investeringsbeslutninger. Flaggemeldinger kan også gi viktig informasjon i markedsovervåkingssaker.

I proposisjonen foreslås det endringer i verdipapirhandellovens regler om flagging og enkelte endringer i bestemmelsene om administrative tiltak og sanksjoner, som vil gjennomføre deler av direktiv 2013/50/EU i norsk rett. Denne proposisjonen må ses i sammenheng med Prop. 66 LS for 2020–2021, hvor det blir fremmet forslag til gjennomføring av deler av direktivet, som Stortinget den gang sluttet seg til. Jeg ber også om Stortingets godkjennelse av EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av direktivet i EØS-avtalen.

Med forslaget vil bl.a. flaggeplikten utvides til å omfatte flere typer finansielle instrumenter i tråd med direktivet. De aktuelle finansielle instrumentene kan benyttes for å gjøre aksjer utilgjengelig for andre aktører uten at dette blir kjent for markedet. Dette kan gi et villedende bilde av eierstrukturen og føre til markedsmisbruk. Lovforslaget, som utvider flaggeplikten til å dekke flere typer finansielle instrumenter, er ment å motvirke dette.

Det er viktig for gjennomsiktigheten i markedet at flagging skjer raskt. På den andre siden kan det være forhold som gjør at å flagge umiddelbart ikke er praktisk mulig. Dette kan være tilfelle f.eks. ved tidsforskjell eller konsolidering. Forslaget til flaggefrist – «straks, men senest innen åpning av regulert marked andre handelsdag» – er ment å være strengt, men samtidig kunne åpne for noe skjønn etter omstendighetene. Samtidig vil den foreslåtte yttergrensen bidra til å unngå informasjonsasymmetri i markedet.

Et viktig formål med forslaget er å sørge for at regelverket på flere punkter harmoniseres, slik at gjennomsiktigheten i markedet øker og den administrative byrden for grensekryssende investorer reduseres. Dette gjør det nødvendig med endringer i verdipapirhandelloven, bl.a. i reglene om flagging av rettigheter og konsolidering.

Votering, sjå onsdag 8. juni

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 25 og 26.

Sakene nr. 27 og 28 vil bli behandlet under ett.