Stortinget - Møte onsdag den 15. juni 2022

Dato: 15.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokument: (Innst. 458 S (2021–2022), jf. Prop. 117 S (2021–2022))

Søk

Innhald

Sak nr. 5 [14:47:56]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Finansiering av prosjektet fv. 353 Rugtvedt-Surtebogen i Bamble kommune i Vestfold og Telemark fylke og orientering om andre saker (Innst. 458 S (2021–2022), jf. Prop. 117 S (2021–2022))

Talarar

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Jone Blikra (A) [] (ordfører for saken): Helt siden den store petrokjemiutbyggingen på 1970-tallet har innbyggere og næringsliv etterlyst en bedre veiløsning fra Rugtvedt til Surtebogen. Behovet har bare forsterket seg etter som årene har gått. Det er dårlig standard på dagens vei, og den er ulykkesutsatt. Store deler av strekningen mangler også tilbud til myke trafikanter. Veien er også forbindelsen til regionalt og nasjonalt viktige industriområder.

I tillegg er det nå store planer om å bygge et nytt, opp mot 10 km² stort industriområde, kalt Frier Vest. Mulighetene åpnet seg i forbindelse med Nye Veiers prosjekt E18 Langangen–Dørdal og belastningen ved mye anleggstrafikk i dette aktuelle området. Nye Veier har bidratt med 6 mill. kr i reguleringsarbeidet og går inn med et anleggsbidrag på 44 mill. kr. Vestfold og Telemark fylkeskommune går inn med en egenandel på 34 mill. kr.

Komiteens flertall, bestående av Senterpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet, slutter seg til forslaget. Mindretallet, bestående av Fremskrittspartiet, vil selv begrunne sitt forslag.

Jeg gjør også oppmerksom på at det i proposisjonens punkt 10 og 11 gis en orientering i to øvrige saker, henholdsvis stortingsvedtaket om å oppheve krav om helseattest for eldre bilførere samt gebyrsatser for utstedelse av førerkort og andre rettsbevis.

Herved er komiteens tilråding anbefalt for Stortinget.

Bård Hoksrud (FrP) []: Det er en god dag for mange i hjemkommunen min. Endelig – etter 50 år – sørger man for å rydde opp i en vei som det skulle vært gjort noe med for 50 år siden, da industrianleggene i Bamble ble etablert. Men det er med en veldig bittersøt ettersmak dette forslaget nå går gjennom i Stortinget med flertall, for nesten hver tredje krone som skal betales av bilistene, går til ingen ting, i hvert fall ikke til vei. Det går til finansieringskostnader, det går til innkrevingskostnader – faktisk 141 mill. kr. Det er mye penger som ikke går til en eneste meter vei.

Jeg er glad for at Fremskrittspartiet fikk presset den forrige regjeringen til å bli med på å bevilge 75 mill. kr i statlige midler til å bygge denne viktige veien, som staten skulle ryddet opp i for nesten 50 år siden, men som fylkeskommunen har overtatt. Det som er litt synd, er at det bare er Fremskrittspartiet som nå ser ut til å gå inn for og stemmer for full statlig finansiering. I fylkestinget i Telemark og Vestfold sa opposisjonspartiene – alle de borgerlige partiene med unntak av Venstre – at de mente at dette er et prosjekt som burde vært statlig fullfinansiert.

Det var faktisk noe Fremskrittspartiet gjorde da vi kom i regjering – vi ryddet opp i prosjekter som var dårlige, prosjekter med bompenger som dette prosjektet, og sørget for statlig fullfinansiering, slik at man slipper det som nå skjer, med de konsekvensene det har.

Dette kommer til å dele kommunen i to. Det betyr at den ene delen av kommunen mister kommunesenteret sitt, kjøpesenteret i kommunen. Det betyr at mange sannsynligvis må reise til andre kommuner, og de kommer til å måtte betale for å kjøre gjennom bomringen for å få lov til å bruke de kommunale tjenestene.

Fylkeskommunens bidrag her er egentlig latterlig lavt. I et prosjekt som koster mye over 500 mill. kr, kommer fylkeskommunen med 34 mill. kr – selv om de later som det også kommer 90 mill. kr, men det er momskompensasjon gjennom arbeidet.

Så er jeg glad for at veien endelig kommer, og jeg er glad for at Fremskrittspartiet presset på for at Nye Veier skulle bevilge 50 mill. kr, og som Nye Veier bidro med. Det har vært med på å sørge for at man nå får på plass dette prosjektet. Men det burde altså vært enda mer – staten burde tatt det ansvaret som den lovet den gangen man bygde industrianleggene, og man burde hatt en fylkeskommune som tok mer ansvar.

Jeg vil ta opp det forslaget som Fremskrittspartiet har i saken om full statlig finansiert utbygging.

Presidenten: Representanten Bård Hoksrud har tatt opp forslaget Fremskrittspartiet står bak.

Det ringes til votering, og debatten i saken fortsetter etter voteringen.

Det vart teke ein pause i debatten for å votere. Debatten heldt fram etter voteringa.

Erlend Larsen (H) []: Den såkalte Gassveien, som går fra Rugtvedt til Surtebogen i Bamble kommune i Vestfold og Telemark, har vært ønsket i svært mange år. Nå blir den realisert, og det er vi glad for. Gassveien går til nasjonalt og regionalt viktige industriområder i Grenland. Veistrekningen har i dag dårlig standard og er ulykkesutsatt. Dagens vei har dårlig framkommelighet for store lastebiler, og store deler av strekningen mangler tilbud til myke trafikanter. Når veien åpner, betyr det at tungtrafikken blir penset bort fra boligområdene den passerer gjennom i dag. Dette skal det nå ordnes opp i. Veistrekningen skal bygges i perioden 2023–2025. Deler av strekningen er planlagt åpnet for trafikk senest 1. november. 2024, og bompengeinnkrevingen begynner i 2025. Utbyggingen og finansieringen av veistrekningen er støttet gjennom vedtak både i kommunen og i fylkeskommunen.

Det er også to andre saker som hører til denne proposisjonen. Den ene saken er oppfølging av et anmodningsvedtak om å fjerne kravet om obligatorisk helseattest. I forrige periode vedtok Stortinget med stemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV at kravet om obligatorisk helseattest for eldre som grunnlag for førerkort skal fjernes. Nå har konsekvensen av dette vedtaket blitt faglig vurdert av Statens vegvesen og Helsedirektoratet. De faglige rådene er tydelige. Et samlet trafikksikkerhetsmiljø og tunge helseaktører advarer mot å ta bort kravet om obligatorisk helseattest. Gjennomføring av anmodningsvedtaket vil med stor sannsynlighet medføre økt antall drepte og hardt skadde i trafikken. Et slikt tiltak vil være i strid med nullvisjonen vi har.

Den siste saken er en orienteringssak om at gebyrsatsene for utstedelse av førerkort og andre rettighetsbevis ble satt ned for mye i forhold til hva som er kostnadene ved utstedelser.

Høyre står bak tilrådingen.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Som flere talere allerede har vært inne på, er dette en etterlengtet vei lokalt, og det er med god grunn. Dagens strekning har dårlig standard og er ulykkesutsatt. Den har også varierende fartsgrense, er vanskelig framkommelig for tungtransporten og er utrygg for myke trafikanter. Som hovedforbindelse mellom Bamble og Skien er veiforbindelsen viktig for industriområdene og en viktig lokal vei. Da er ikke dette godt nok. Derfor er det bra at lokale myndigheter har planlagt for en vei som vil bedre framkommeligheten og trafikksikkerheten for alle trafikantgrupper, og som sikrer god kontakt mellom viktige næringsområder og E18.

I vedtak 596 av 9. februar 2021 anmoder Stortinget om at kravet om helseattest for eldre bilførere oppheves. I merknad fra flertallet i Innst. 195 S for 2020–2021 framkom det at det må finnes rutiner og ordninger som gjør at eldre sjåfører som ikke er skikket til å kjøre bil, fratas førerkortet.

I tråd med stortingsflertallets forutsetning og utredningsplikten ble anmodningsvedtaket fulgt opp med oppdrag til Statens vegvesen og Helsedirektoratet. Det ble bedt om å vurdere potensielle konsekvenser av å fjerne kravet til helseattest og utrede mulige alternativer til kompenserende tiltak. Konklusjonen er at det ikke finnes alternative ordninger som kan fange opp dem som ikke oppfyller helsekravene. Utredningen fra fagetatene konkluderer med at det er sannsynlig at vi vil få flere bilførere som kjører uten å oppfylle helsekravene, og at det vil kunne gi flere drepte og hardt skadde dersom kravet til helseattest for eldre bilførere avvikles.

Regjeringen vil opprettholde krav om helseattest for eldre bilførere, men vi vil følge opp anmodningsvedtaket med enkelte tiltak. Jeg vil i samråd med helse- og omsorgsministeren igangsette et arbeid for å videreutvikle ordningen med kjørevurdering, bl.a. gi legene større mulighet til å henvise til kjørevurdering, og jeg vil utrede bruken av kjøresimulator. I tillegg vil vi presisere ytterligere i førerkortveilederen at bruk av kognitive tester kun skal benyttes på indikasjon, dvs. hvis det er mistanke om kognitiv svikt.

Presidenten: De representanter som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Jone Blikra (A) []: Under de to siste regjeringsperiodene har forfallet på fylkesveinettet økt med flere milliarder kroner. Regjeringen Solbergs svar på dette var etableringen av en søknadsbasert tilskuddsordning framfor økt rammeoverføring til fylkeskommunene. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 gikk det borgerlige flertallet inn for å øremerke tilskudd til én konkret fylkesvei. Basert på denne søknadsbaserte ordningen skulle fylkeskommunen søke, og det ble samtidig forventet at fylkeskommunen bidro med egne midler.

Proposisjonen vi behandler her i dag, legger til grunn en delvis bompengefinansiering av fv. 353, i tråd med lokale vedtak i henholdsvis Bamble kommune og Vestfold og Telemark fylkeskommune i desember 2021. Fremskrittspartiet ønsket ikke å være med på en slik løsning.

Det er en underlig logikk bak at Fremskrittspartiet skal ha æren for veibygging der andre partier skal bære ansvaret for bompenger. Det er derfor tvingende nødvendig å minne om den historiske veksten i bompengeinnkreving, den historiske økningen i antallet bomstasjoner og den historiske veksten i bompengegjeld nettopp i den tiden Fremskrittspartiet satt i regjering med både finansminister og samferdselsminister. Vanlige folk betalte 12,1 mrd. kr i bompenger i 2019 sammenlignet med 8 mrd. kr i 2013. Ifølge Statens vegvesen har antallet bomstasjoner økt fra 170 i 2013 til 245 i 2018, en vekst på 44 pst.

Bompengefinansiert veibygging ble vedtatt prosjekt etter prosjekt da Fremskrittspartiet satt med ansvaret. Den gangen var argumentet fra Fremskrittspartiet at dette var nødvendig for å få til veibygging. Når det samme skjer nå, sier Fremskrittspartiet at vanlige folk blir flådd. Det er å bruke vanlige folk som gissel for egen populisme.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, sjå torsdag 16. juni