Stortinget - Møte torsdag den 16. juni 2022

Dato: 16.06.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhald

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Karl Ingebrigtsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 28. april 2021 døde tidligere stortingsrepresentant Karl Ingebrigtsen fra Hattfjelldal, 85 år gammel. Han representerte Arbeiderpartiet og Nordland fra 1977 til 1985 og satt som medlem av forsvarskomiteen og samferdselskomiteen.

Karl Ingebrigtsen vokste opp i små kår på et småbruk i Hattfjelldal. Han drev med gårdsarbeid, skogbruk og bygg- og anleggsarbeid fram til han som 21-åring fikk jobb på den nystartede sponplatefabrikken AS Arbor. Der var han ansatt i 18 år som vanlig arbeider, arbeidsformann, avdelingsleder og lagersjef.

Selv om Ingebrigtsen som svært ung måtte ut i det praktiske arbeidslivet, søkte han alltid kunnskap. Han tok korrespondansekurs i matematikk, fysikk, kjemi, kristendomskunnskap, norsk, engelsk og tysk samt et eget arbeidslederkurs. Han fattet også tidlig interesse for politisk arbeid.

I 1963 ble han valgt inn i kommunestyret i Hattfjelldal, før han i 1970 ble kommunens ordfører. I 1971 brant Arbor-fabrikken ned, og Ingebrigtsen huskes for det store arbeidet med å skaffe lån fra Distriktenes utbyggingsfond til gjenreising, noe han så på som et være eller ikke være for kommunen. Han stilte seg også i spissen for arbeidet med byggingen av en ny skole og nytt sykehjem da de nye kraftinntektene gjorde dette mulig.

Karl Ingebrigtsen var en høyt respektert ordfører og kom på Nordland Arbeiderpartis stortingsliste i 1973. Fra 1977 møtte han som fast vararepresentant for fiskeriminister Eivind Bolle og fra 1981 som representant nr. 6 fra Nordland. Som medlem av samferdselskomiteen ble han bl.a. tiltrodd den krevende oppgaven som saksordfører for Nasjonal transportplan, et arbeid han gikk inn i med sin velkjente grundighet.

Da han i 1985 gikk ut av Stortinget for å bli rådmann i sitt kjære Hattfjelldal, omtalte han Oslo som et sted han arbeidet, spiste og sov. Ingebrigtsen var en nøktern, hardtarbeidende familiemann og en mann av få ord til politiker å være. Ordene skulle ikke først og fremst være mange – de skulle ha tyngde, var hans holdning. Det var en respektert og høyt verdsatt mann som gikk bort i fjor vår.

Vi lyser fred over Karl Ingebrigtsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Roy Steffensen. – Andre forslag foreligger ikke, og Roy Steffensen anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.

Sakene nr. 1–7 vil bli behandlet under ett.

Sakene er andre gangs behandling av lover og gjelder lovvedtakene 108–114.