Stortinget - Møte torsdag den 7. mars 2024

Dato: 07.03.2024
President: Kari Henriksen

Søk

Innhald

Formalia

President: Kari Henriksen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

5. juni 2023 døde tidligere stortingsrepresentant Aud Blattmann fra Kristiansand, 85 år gammel.

Hun representerte Arbeiderpartiet og Vest-Agder fast i fire perioder, fra 1985 til 2001. I løpet av denne tida var hun medlem av forsvarskomiteen, energi- og industrikomiteen, samferdselskomiteen og energi- og miljøkomiteen.

Aud Blattmann var Vest-Agders første fast møtende kvinnelige stortingsrepresentant, og hun var hele tida bevisst på hvem hun var på Stortinget for. Hun ville være ombud for sine velgere i hjemfylket og for fagbevegelsen.

Blattmann var tydelig på at kvinner og menn skulle ha de samme rettighetene, at kvinner kunne jobbe like godt i industrien som i pleien, og lik lønn for likt arbeid var udiskutabelt.

Hun var den typen politiker som var mer opptatt av å få ting gjort, enn å synes i media. Hvem som fikk æren, var underordnet: Hun tok tak i konkrete saker og ga seg ikke før hun hadde fått dem i mål.

Sissel Rønbeck har fortalt om da hun som miljøvernminister ble kontaktet av Blattmann. Rønbeck hadde fått på plass såkalte miljøpakker for å rense opp i bl.a. Akerselva og Grenlandsfjorden. Nå ville Blattmann ha den samme pakka for Kristiansand og den svært forurensede Otra.

Rønbecks svar om at budsjettet dessverre var uttømt, affiserte ikke Blattmann. Hun ga seg ikke, og resultatet ble et kraftfullt miljøinitiativ. I dag fiskes det laks langs breddene av Otra, fra industristedet Vennesla til et vakkert bymiljø i Kristiansand.

Blattmann skal også ha mye av æren for at tomta til den nedlagte militærleiren på Gimlemoen ble campus for Universitetet i Agder, og hun bidro helt til det siste til at det kom penger i statsbudsjettet til realiseringen av Kristiansand kanonmuseum på gamle Møvik fort.

Også som samferdselspolitiker viste Blattmann engasjement og standhaftighet, illustrert ved denne kommentaren hun en gang kom med: Når jeg dør, skal jeg kremeres, for jeg vil ikke ligge i veien for noe veiprosjekt!

Blattmann var en replikkens mester. Humor, ironi og alvor var hennes kjennemerke.

Aud Blattmann var en klassebevisst sosialdemokrat med bakgrunn fra Norsk Kommuneforbund, i dag Fagforbundet. Hun holdt tett kontakt med fagbevegelsen gjennom hele sin stortingstid og hadde de sosialdemokratiske verdiene med seg i alt hun gjorde.

Det var en sterk, tydelig og raus politiker som gikk bort i fjor.

Vi lyser fred over Aud Blattmanns minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Høyres stortingsgruppe om permisjon for representanten Turid Kristensen i tida fra og med 11. til og med 15. mars, og fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Torstein Tvedt Solberg i tiden fra og med 11. til og med 16. mars, begge for å delta i FNs 68. kvinnekommisjonsmøte i New York.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i Stortinget i dagene 14. og 15. mars:

    • For Akershus: Tore Grobæk Vamraak

    • For Rogaland: Marte Eide Klovning

Presidenten []: Representanten Birgit Oline Kjerstad vil framsette et representantforslag.

Birgit Oline Kjerstad (SV) []: På vegner av representanten Lars Haltbrekken og meg sjølv vil eg fremje eit representantforslag om konsesjon på datasenter.

Presidenten []: Representanten Kathy Lie vil framsette et representantforslag.

Kathy Lie (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Andreas Sjalg Unneland, Birgit Oline Kjerstad, Grete Wold og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om å gi kommunene mulighet til å forby fyrverkeri.

Presidenten []: Representanten Marian Hussein vil framsette et representantforslag.

Marian Hussein (SV) []: På vegne av representantene Kirsti Bergstø, Freddy André Øvstegård og meg selv ønsker jeg å framsette et representantforslag om å begrense innleie i helse- og omsorgssektoren.

Presidenten []: Representanten Marius Arion Nilsen vil framsette et representantforslag.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: På vegne Fremskrittspartiets representanter Terje Halleland, Bård Hoksrud og undertegnede har jeg den glede å framsette et representantforslag om deltakelse i EU-kommisjonens European Industrial Alliance for små modulære kjernekraftverk.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Valg av settepresident

Presidenten []: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Liv Kari Eskeland. – Andre forslag foreligger ikke, og Liv Kari Eskeland anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.