Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2024 *

Dato: 20.03.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhald

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 1 [10:02:08]

Muntlig spørretime

Talarar

Presidenten []: Stortinget mottok mandag meddelelse fra Statsministerens kontor om at statsrådene Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, Geir Pollestad og Andreas Bjelland Eriksen vil møte til muntlig spørretime.

De annonserte regjeringsmedlemmene er til stede, og vi er klare til å starte den muntlige spørretimen.

Vi starter da med første hovedspørsmål, fra representanten Lene Westgaard Halle.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Du må knuse noen egg for å lage omelett, men det er jo veldig vanskelig uten egg. Hver mann sin høne, var Sponheims svar på akkurat samme situasjon for nøyaktig 20 år siden. Lite har endret seg siden den gang, og ifølge enkelte ungdomspolitikere er det fortsatt ikke høner nok, for markedsregulatoren ser ikke ut til å fungere optimalt. Så kanskje det er på tide å klekke ut en ny løsning.

Årets påskemysterium ser i hvert fall ut til å være hvem det er som har ansvar dersom det blir mangel på nettopp egg i butikkhyllene. Er det landbruksministeren? Er det Nortura, eller er det Omsetningsrådet? Jeg er litt fristet til å minne om at da finansministeren var landbruksminister, advarte han mot at med Høyre i regjering kommer vi til å mangle både norsk biff og får til fårikålen. Resultatet ble for øvrig at vi ble selvforsynt med lammekjøtt. Med den nye landbruksministeren fra Senterpartiet derimot har vi fått melkemangel, potetmangel og nå eggmangel.

Nå ligger det an til at i denne påsken blir det faktisk enklere å få seg pappegg med godteri enn å få tak i ekte egg. Nettopp denne eggmangelen gjorde at Landbruksdirektoratet anbefalte at Nortura som markedsregulator skulle bruke alle tilgjengelige virkemidler spesielt for å sikre konsumet nå i påsken 2024. Da saken kom opp til behandling i det såkalte Omsetningsrådet, organet hvor markedsregulatoren sitter for å passe på seg selv og passe på at markedsregulatoren selv markedsregulerer sitt eget marked riktig, vedtok de i stedet at de tar markedsregulators arbeid til etterretning.

Mitt spørsmål er derfor: Vil landbruksministeren garantere at alle tilgjengelige virkemidler tas i bruk fra hans side for at kundene får egg i butikken denne påsken?

Statsråd Geir Pollestad []: Temaet egg opnar for mange ordspel, som det også var i spørsmålet her, og som i sum var eigentleg ei ordentleg eggerøre, der ein kan verta skulda for at to fjører har vorte til fem høns.

Eg er landbruksminister. Eg er oppteken av at det skal vera egg i butikken til påske. Eg har vakse opp på eit hønseri, men sjølv med den bakgrunnen legg eg ikkje egg. Eg er oppteken av å gjera det som er mogleg for at det skal vera egg i butikkane til påske. Eg har i dag tidleg hatt møte med både KLF, som representerer dei såkalla private eggmottakarane, og Nortura som representerer marknadsregulatorrolla og er bondeeigd. Nortura seier ja på spørsmål frå meg om det blir egg nok til påske.

Eg meiner at me skal gleda oss litt over at etterspørselen etter egg går opp. Me skal gleda oss litt over at industribedrifter som har importert egg tidlegare, no ønskjer å kjøpa norske egg. Litt av bakgrunnen for denne saka er eit salmonellautbrot i eit svensk hønseri som har nærare 1,2 millionar høner, og dei måtte slakta alle. Det har gjeve delar av industrien behov for å gå over til å bruka norske egg. Eg er glad for at me ikkje har hønseri i Noreg som har 1,2 millionar høner, men at me har hønsehus spreidde rundt i heile landet, som har 7 500 høner. Så eg vil svara ja på spørsmålet om eg gjer det som er mogleg for å sikra nok egg i butikkane til påske.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Det vil bli nok egg, har Nortura altså gitt beskjed om til landbruksministeren. Landbruksministeren har tidligere uttrykt en slags misnøye med at det har vært varslet at det kanskje blir tomt i egghyllene. Nortura varslet jo faktisk dette selv allerede i fjor, så eggmangelen har vart lenge allerede. Det vil overraske meg veldig om vi plutselig nå har løst dette i påskehøytiden, hvor det faktisk er mer etterspørsel etter egg.

Tidligere har landbruksministeren sagt at han har klare forventninger om at Nortura ikke sender egg med dagligvarekvalitet til industrien, men til butikkhyllene og forbrukerne. Men så har statsråden samtidig sagt at han skal ta seg god tid – veldig god tid. Han skal faktisk bruke helt fram til sommeren 2025 for å drive informasjonsinnhenting som skal danne grunnlag for en vurdering av om det kanskje skal gjøres noe med forskriftene på dette feltet. Mitt spørsmål er derfor: Hvis det blir tomt for egg i butikkhyllene påsken 2024, som jeg nok tror det blir – hvem er det da som har sviktet? Er det Geir Pollestad, eller er det Nortura?

Statsråd Geir Pollestad []: No opplever eg at representanten her blandar eggekvite og -plomme i sitt spørsmål. Det som er vurderingstemaet no, er: Har Nortura i ein situasjon med litt lite egg, prioritert dei egga rett, eller har dei prioritert dei feil? Det har vore behandla i Omsetningsrådet, og det har òg vore behandla i ein dom nyleg i Oslo tingrett. Det løpet som går fram til våren 2005, er å sjå på om den forskrifta som regulerer dette, bør endrast. Eg kjem til å vera oppteken av at me greier å sjå på om forskrifta kan forbetrast. Men må me gjera det på ein måte som framleis sikrar at me har 100 pst. dekning av norske egg, som bidrar til at forbrukarane får egg, og òg bidrar til at industrien får egg, pluss at me ikkje kjem i ein situasjon som me har vore i dei siste 15 åra, med ein for høg produksjon av egg.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Det er jo interessant. Statsråden har tidligere sagt at regelverket er veldig enkelt, og at ved knapphet på egg skal forbrukerne prioriteres. Og til dommen i Oslo tingrett: De slo jo faktisk fast i går, når det gjelder markedsregueringsforskriften, at det at Nortura prioriterer å levere A-egg, kjent som konsumegg, til egen eggproduktfabrikk framfor å sikre at disse kommer til butikkhyllene i påsken – det er helt ok. Med andre ord er tingretten uenig med statsråden i hvor enkelt dette regelverket er i dag. Mitt spørsmål er derfor: Mener statsråden at når Nortura som markedsregulator kan forsyne sin egen eggfabrikk framfor forbrukerne – med loven i hånd etter dommen i går – så er det kanskje nødvendig med endringer i lovverket litt tidligere enn om halvannet år?

Statsråd Geir Pollestad []: Eg kjem ikkje til å gå inn i den dommen frå Oslo tingrett. Eg må ta eit steg tilbake: Norske egg er fantastiske. For det første inneheld dei alle næringsstoffa ein treng, med unntak av vitamin C. For det andre er norske egg fri for salmonella. Eg meiner det er bra at norske industriaktørar ønskjer å bruka norske egg i sine produkt. Spesielt når det gjeld produkt som ikkje er varmebehandla, treng me ei sikkerheit for at dei ikkje har salmonella i seg. Det kan ingen av importegga gje. Difor er det så viktig at me tek vare på den norske landbruksmodellen, at me tek vare på den norske eggproduksjonen, sånn at både industri og forbrukarar kan få egg. Eg meiner at ei løysing der målet berre er å ha fulle butikkhyller utan at industrien får egg, men må basere seg på import, er ei dårleg løysing. Difor skal eg finna ei betre og meir balansert løysing.

Lene Westgaard-Halle (H) []: Her mener jeg at statsråden legger alle eggene i én kurv, for dette er faktisk et symptom på noe som er veldig mye større. Vi har først hatt melkerunden hvor det har vært melkemangel, og det er den samme situasjonen med Tine: De sitter og regulerer sitt eget marked og klarer ikke å få det til å funke. Nå har vi hatt Nortura og egg, og de sitter og regulerer sitt eget marked og bestemmer selv om de har gjort feil eller ikke. Det er en ganske stor utfordring. At statsråden da sier at dette markedet fungerer godt nok, og at landbrukspolitikken er helt perfekt, må jeg innrømme at overrasker meg ganske mye.

Mitt spørsmål er da: Mener statsråden at markedsregulatorordningen fungerer helt ufeilbarlig, at det ikke er noen utfordringer, og at det ikke er et behov for å se på en modernisering av det systemet vi har i Norge?

Statsråd Geir Pollestad []: Eg vil aldri bruka ein feilslått landbrukspolitikk i andre land og eit salmonellautbrot i Sverige til å endra noko som har tent norske forbrukarar og norske bønder godt over tid. Marknadsreguleringa skal bestå – ein viktig del av den norske landbruksmodellen. Eg forstår at Høgre er ueinig i det, og det er eit politisk spørsmål, men eg meiner det er eit mål å styrkja marknadsreguleringa, og at marknadsreguleringa er viktig for å ha eit landbruk i heile landet.

Så er det slik at i ei ordning som ein er glad i, er det alltid rom for forbetringar. Difor har Omsetningsrådet vurdert dette, men eg har òg sagt at me må sjå på den forskrifta som sørgjer for å fordele egga, og om ho er god nok eller ikkje. Mitt mål er at det skal vere nok egg til norske forbrukarar, og det skal vere nok norske egg til norsk industri.

Une Bastholm (MDG) []: Det er ikke bare egg som må knuses for å lage omelett, det må også hanekyllingene. Over lang tid har det vært en veldig spesialisert avl i fjørfeproduksjonen – man har en type avl for eggproduksjon, og så har man en annen type avl for kjøttproduksjon. Det gjør at alle hanekyllingene som blir produsert av mødrene til verpehønsene, har vi ikke bruk for – de blir kvernet umiddelbart. Det har Rådet for dyreetikk uttalt seg om, det er stor utvikling på det internasjonalt, og flere land har forbudt maserasjon – som det heter – av hanekyllinger. Når jeg har stilt skriftlig spørsmål om dette tidligere til regjeringen, har svaret vært at Nortura jobber med saken. Argumentet mot å innføre et forbud mot kverning av nyfødte hanekyllinger har gjerne vært at det ikke har vært teknologi til stede.

Foretar statsråden seg noe overhodet for å prøve å få framdrift i teknologiutviklingen for å unngå kverning av hanekyllinger i Norge, og vil det komme avklaringer på dette i dyrevelferdsmeldingen?

Statsråd Geir Pollestad []: For det første trur eg det er viktig å vera klar over at det at ein har ein type fjørfe til kjøttproduksjon og ein til eggproduksjon, er rasjonelt. Det gjev mindre behov for fôr, det gjev mindre behov for areal, og det gjev produkt som forbrukarane vil ha.

Så er det òg viktig å seia at spørsmålet om avliving av hanekyllingar for verpehøns er ikkje eit dyrevelferdsspørsmål, det er eit etisk spørsmål. Det trur eg det er viktig å halda fast på, og det meiner eg det er viktig å diskutera. Nortura jobbar med å sjå på teknologien som no har kome for å kjønnssortera egga før dei er klekte, og dei er i gang med å implementera han i Noreg. Dette er eit spørsmål som næringa jobbar med, men som vi òg vil koma tilbake til i den varsla dyrevelferdsmeldinga.

Une Bastholm (MDG) []: Da var statsråden inne på det essensielle helt på slutten – hva vi kan forvente at kommer i dyrevelferdsmeldingen, for her er det som sagt stor utvikling internasjonalt. Noe av utfordringen er at kanskje der man har kommet lengst i teknologiutviklingen, er for andre hønseraser enn de som er vanlige i Norge. Man kunne sett for seg at man gjør noe der for å få framdrift i teknologiutviklingen for å kjønnssortere tidligere, slik at vi slipper kverning av flere millioner hanekyllinger hvert år. Man kan også se for seg at man rett og slett gjør noe i forbrukerleddet og fremmer mer den typen egg for norske forbrukere – noe som er lettere å forsvare etisk og dyrevelferdsmessig. Dyrevelferden betyr noe selv om det er nyklekkede hanekyllinger. Det er en ganske plutselig død for å snakke litt om hva det faktisk handler om her. De er inne i en kvern, men før de kommer dit, er de på samlebånd. Det er heller ikke veldig lett å forsvare dyreetisk. Jeg håper at statsråden også ser det som sitt ansvar som øverste statsråd for dyrevelferd.

Statsråd Geir Pollestad []: La det ikkje vera tvil om at dette er noko som eg ønskjer å løysa. Eg håpar teknologien kan bidra til at me slepp å gjera det, og helst at det er mogleg å kjønnssortera egga så tidleg at dei egga som inneheld hanekyllingar, kan brukast til andre formål og mest mogleg høgverdige formål. No er me ikkje der at dei er eigna til noko anna enn dyrefôr med den teknologien som er i dag.

Så skal eg gje representanten rett i at livet frå klekking til avliving er ei belastning på kyllingen. Det er slik sett eit dyrevelferdsspørsmål, men i hovudsak er det eit etisk spørsmål. Mitt poeng med å seia det som eg sa, var at sjølve avlivingsmetoden meiner eg er innafor det akseptable. Det er ikkje der hovudutfordringa ligg, ho ligg meir i det etiske spørsmålet, at så mange kyllingar vert avliva så tidleg.

Terje Hansen (FrP) []: I forbindelse med at Nortura høsten 2022 gjorde en reduksjon der 13 eggprodusenter fikk 850 000 kr for å sette produksjonen på hold, brukte de 10 mill. kr på det. Vi har sett vedvarende mangel av egg i butikkene mellom 2022 og 2023. Samtidig ser vi at fire land i Europa eksporterer egg for ca. 1,2 mrd. kr.

Spørsmålet mitt er: Hvorfor er ikke norsk landbruk i stand til å ha en produksjon som imøtekommer de behovene som er i Norge, og hvorfor er det ikke mer eksportrettet når det er et stort marked der ute?

Statsråd Geir Pollestad []: Sett i ettertid meiner eg det var feil avgjerd å ta ned produksjonen, men eg trur òg det var rett avgjerd på det tidspunktet ho vart teken. Det er litt vanskeleg. Eg innser at marknadsregulator har ei veldig krevjande oppgåve fordi me har sagt at me ønskjer å ha norske egg i Noreg, me ønskjer å ha salmonellafrie egg i Noreg, og me ønskjer å ha hundre prosent dekning av norsk produkt. Det er viktig for forbrukarane, og det er viktig av sjølvforsyningsomsyn. Det har vore ein ganske lang periode med overproduksjon, og så har forbruket stige. Enkelte aktørar som har importert egg, har på grunn av ting som har skjedd i Europa, gått over til å kjøpa norske egg, og det er denne endringa som har ført oss inn i den situasjonen me er i no.

Terje Hansen (FrP) []: Vi har snakket veldig mye om matsikkerhet. Jeg synes det er litt uforståelig at man ikke kan øke produksjonen sånn at man ivaretar et eksisterende marked. Markedet vil jo regulere seg selv, også i og med at det er et betydelig marked for eksport, spesielt for den eggkvaliteten Norge har, at de er salmonellafri. Jeg synes i hvert fall det bør være et innspill i debatten å se på muligheten for å kunne eksportere. Det er jo et prima produkt vi har.

Spørsmålet er: Kan man gjøre det? Vil man øke norsk produksjon av egg, også for eksport?

Statsråd Geir Pollestad []: Mitt fyrste mål er å få balanse i den norske marknaden – at me klarar å forsyna norske forbrukarar. Eg har lyst til å vera veldig tydeleg overfor industrien om at me er opptekne av at dei skal få norske egg, men det føreset òg at dei ikkje berre kan velja norske egg når det passar dei. Dei må over tid bruka norsk råvare, og då meiner eg at norsk landbruk fint skal kunna levera og produsera det.

Når det gjeld spørsmålet om eksport av norske egg, skulle eg ønskt at heile verda etterspurde og ville ha norske egg – det er eit fantastisk produkt, ein kan eta det rått. Salmonella er noko me ikkje ønskjer, og norske egg er frie for det. Eg skal ikkje stå på talarstolen i Stortinget og gjera vurderingar av marknadsmoglegheitene ute for norske egg. Mi oppgåve no er fyrst og fremst å bidra til å gje marknadsregulator verkemiddel som gjer at ein kan ha balanse i den norske marknaden. Eg håpar at alle vil eta egg til påske og nyta det.

Presidenten []: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Silje Hjemdal (FrP) []: Mitt tilleggsspørsmål går til utviklingsministeren.

For kort tid siden, nærmere bestemt 6. februar, markerte vi den internasjonale dagen for nulltoleranse mot kjønnslemlestelse. For kort tid siden kunne vi også lese i en rekke aviser her hjemme at hver måned må seks–sju kvinner skjedeåpnes eller bli gjenåpnet – jeg vet ikke hvordan jeg skal si det på en finere måte – på Ullevål sykehus hver eneste måned, ofte i forbindelse med at de skal føde. Dette viser jo hva som er problemet her hjemmet, men det viser også at dette er en svært barbarisk skikk som fremdeles er ganske utbredt ute. Det er et grovt overgrep mot kvinner, ikke minst mot små jenter.

Kjønnslemlestelse har rammet rundt 200 millioner nålevende kvinner. Det spås at bare i år står 4,4 millioner i fare for å bli utsatt for dette, det vil si 12 000 jenter hvert døgn. Det er veldig alvorlig. Det overgrepet som disse kvinnene utsettes for, ødelegger dem kanskje for livet, og mye er ikke reversibelt. Likevel gir Norge bistand til land som gjennomfører kjønnslemlestelse av kvinner. Derfor er mitt spørsmål til statsråden om hun kan garantere at Norge ikke gir bistandsmidler til regimer som støtter kjønnslemlestelse av kvinner.

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Jeg vil takke representanten for å løfte fokuset på nettopp denne saken, en barbarisk skikk som kvinner fortsatt utsettes for i en rekke land i verden, og som dessverre også er et kjent fenomen i vårt eget land.

Representanten ber meg garantere at det ikke gis støtte til regimer som utfører denne type overgrep mot kvinner. For det første må det da sies at det ikke er land som påfører kvinner disse bestialske overgrepene. Dette skjer i stor grad som en konsekvens av kultur. Den beste måten å bekjempe dette på mener jeg er å støtte opp under gode krefter som kjemper for kvinners rettigheter og for gode, allmenne helsetjenester i de landene vi jobber for.

Jeg vil også understreke at Norge i liten grad kanaliserer bistand direkte til regimer. I stadig større grad kanaliseres norsk bistand gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner, FN, Verdensbanken og andre kanaler som er i dialog med myndigheter, og som også politisk kan bekjempe denne type praksis.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg takker for svaret. Det er imidlertid sånn at et land som har innført lovforbud mot kjønnslemlestelse, Gambia, som gjorde det i 2015, nå har hatt en votering der man ønsker å oppheve dette forbudet. Det vil bety at det er det første landet som reverserer kvinners og barns rettigheter på dette feltet. Den nye loven skal sikre religiøs lojalitet og kulturelle normer og verdier, sa representanten Gibba under debatten. Det var han som fremmet forslaget om lovendring. Forbudet om omskjæring av kvinner er et direkte brudd på innbyggernes rett til å praktisere sin egen kultur og religion, uttalte han.

Norge har gjennom mange år vært engasjert i arbeidet for å bedre kvinnehelse og forby kjønnslemlestelse. Hvordan vil statsråden da jobbe for at Gambia fortsatt skal ha et forbud mot omskjæring av kvinner – for vi har jo opp gjennom tidene gitt mye bistand til Gambia?

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Det er fint at representanten løfter Gambia-eksempelet. Dette er et høyaktuelt case fordi man i disse dager diskuterer reversering av denne lovgivningen. Det er viktig å understreke at den reverseringen ennå ikke er endelig vedtatt. Det foreligger et privat lovforslag som er behandlet av parlamentet, uten at dette ennå er støttet av Gambias regjering. Jeg vil understreke at gjennom fortsatt økonomisk og politisk støtte internasjonalt fra Norge, inkludert gjennom globale fond som er rettet mot utryddelse av kvinnelig kjønnslemlestelse og andre uheldige praksiser, har Norge dyrket sterke forhold til nøkkelpartnere som jobber med dette.

Silje Hjemdal (FrP) []: Her er nok jeg og statsråden enig i at det gjøres veldig mye godt ute. Likevel er det en bekymring for den utviklingen man nå ser, og for om det er realistisk å kunne nå målet om avskaffelse av kjønnslemlestelse innen 2030. Neste måned feirer vi 30 år siden Kairo-konferansen med en stor IPCI-konferanse i Oslo, der bl.a. et av hovedtemaene er «gender based violence» og «harmful practices». Da tenker jeg at det er viktig at regjeringen også er på overfor disse landene som nå vurderer å gjøre svært inngripende og skadelige skikker igjen tillatt i sitt land, og at man bruker det diplomatiet man har. Derfor lurer jeg på om regjeringen har noen strategi for å se på muligheter for negative sanksjoner mot land som ikke aktivt jobber for å redusere vold mot kvinner og barn, i form av f.eks. kjønnslemlestelse.

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Jeg deler bekymringen til representanten. Kjønnslemlestelse er et eksempel på en skikk og en undertrykkelse av kvinner som har gått i feil retning de siste årene, og vi er dessverre lenger unna enn på lenge i å oppnå bærekraftsmålet om likestilling mellom kjønnene. Det burde bekymre alle i denne sal og i hele verden.

Jeg mener at Norge står seg godt på to hovedtilnærminger til å jobbe med dette internasjonalt. Den første er selvfølgelig en tydelig beskjed til landene hvor dette diskuteres, om hvor Norge står, og å bruke diplomatiet aktivt. Den andre er å jobbe konstruktivt gjennom krefter på grasrota som står for de riktige verdiene. Ofte tror jeg at de er bedre posisjonert enn vestlige myndigheter, f.eks. Norge, til å komme å rette en pekefinger overfor egne myndigheter. Derfor støtter vi aktivt opp om kvinneorganisasjoner, andre sivilsamfunnsorganisasjoner og gode krefter i landene det gjelder, for å påvirke deres egne myndigheter.

Presidenten []: Vi går til neste hovedspørsmål.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: Jeg vil gjerne utfordre klima- og miljøministeren. 11. februar sa landbruks- og matministeren til VG:

«Vi må bygge ned enda mer norsk natur!»

Han ble ikke akkurat skremt av tallene som viser at det er over 44 000 naturinngrep fra 2017 til 2022, ifølge NRK. Han sa også videre:

«Alle inngrepene har vært verdt det. De har vært til gode for samfunnet.»

I etterkant av intervjuet med VG måtte både statsministeren og klima- og miljøministeren gå ut og ta avstand fra landbruks- og matministerens uttalelser. Kan statsråden bekrefte at det er et mål for denne regjeringen å ta vare på mer natur, og ikke et mål å bygge ned mer?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Takk til representanten for et viktig spørsmål. Ja, det er et mål for denne regjeringen å ta vare på naturen på en skikkelig måte. Det framkommer også helt tydelig av Hurdalsplattformen, som sier at vi skal ha klima og natur som en ramme rundt all politikk. Det jobber regjeringen for å følge opp på en ny måte enn det vi har klart å gjøre tidligere, gjennom bl.a. den stortingsmeldingen om naturmangfold som jeg skal legge fram senere i år, og som kommer til å bli Norges handlingsplan for oppfølging av den internasjonale naturavtalen. I det arbeidet er det viktig at vi får styring og retning på naturpolitikken på en annen måte enn tidligere.

Helt siden Miljøverndepartementet ble opprettet, har det vært en målsetting å sørge for at bærekraftig bruk og ivaretakelse av naturen ligger til grunn for alle avveininger og all forvaltning. Så er det egentlig ingen i løpet av det halve århundret det departementet har eksistert, som tydelig nok har klart å sette rammer for den politikken. Det er vi i ferd med å etablere gjennom mål, verktøy og nye tiltak i det arbeidet som vi jobber med nå. Vi jobber med å få på plass et arealregnskap som kommer til å vise oss hvor mye natur vi faktisk har, og som gir oss en helt annen type grunnlag for å sette inn tiltak der det er viktigst. Det skal vi sørge for at blir en bærebjelke i et styringssystem for naturen, som vi skal jobbe for å få på plass.

Så har jeg avslutningsvis lyst å si at jeg opplever at landbruksministerens hovedpoeng var å si at det kommer til å være behov for arealbruksendringer også i framtiden. Det er jeg helt enig i, for vi har mange store uløste oppgaver i samfunnet vårt. Vi trenger f.eks. mye mer fornybar energi framover. Det kommer til å kreve arealbruksendringer. Men vi må sørge for at det blir de riktige arealbruksendringene med de riktige rammene for naturen.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: Nå ber jeg opp til en liten runddans. Det neste spørsmålet går nemlig til landbruks- og matministeren. I det omtalte VG-intervjuet sier statsråden:

«Alle inngrepene har vært verdt det. Det har vært til gode for samfunnet.»

Mener han virkelig at den massive nedbyggingen av matjord i Norge, til bl.a. kjøpesenter og parkeringsplasser, har vært til gode for samfunnet?

Statsråd Geir Pollestad []: La meg starta med å seia at eg støttar det som klimaministeren seier i sitt svar. Det eg gav uttrykk for, er at når me byggjer ein ny og trygg veg for å hindra at folk blir drepne i trafikken, eller når me byggjer ei ny jernbanestrekning, vil det medføra eit naturinngrep. Men dette er inngrep som ein har vurdert, som ein lokalt eller nasjonalt har vurdert, og som det har vore ønskjeleg å gjennomføra.

Så gjeld spørsmålet jordvern. I ein definisjon av natur er det å etablera matjord òg eit inngrep i natur. Eg er oppteken av å ta vare på matjorda, eg er oppteken av at me skal nå det nye, offensive jordvernmålet. Eg ønskjer ikkje at det skal etablerast kjøpesenter eller anna bustadindustri på matjord i Noreg.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: Jeg vil i mitt neste spørsmål tilbake til klima- og miljøministeren.

Sist uke kom regjeringen med nye retningslinjer for bygging av hytter. I retningslinjene står det bl.a. at det ikke bør bygges på myr. I budsjettavtalen fra høsten 2022 fikk SV gjennomslag for at det skal komme et forbud mot bygging på myr. Regjeringen har også varslet at det snart skal sendes ut et lovforslag på høring som forbyr nedbygging av myr.

Kan statsråden forsikre at forbudet mot nedbygging av myr også vil gjelde nye hyttefelt, slik at man ikke baserer seg på milde oppfordringer til hytteutbyggerne om at det ikke bør bygges på myr?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg har respekt for at representanten ønsker seg en «sneak peek» i det som regjeringen skal sende på høring. Det kommer på høring når regjeringen er klar for å sende det på høring.

Det er ingen hemmelighet at vi har mottatt et faggrunnlag fra Miljødirektoratet. Det jobber vi ordentlig og skikkelig med, sånn som vi gjør i alle høringsspørsmål.

Så har jeg lyst til å si at jeg synes regjeringen har truffet veldig godt på de statlige planretningslinjene som vi har sendt på høring. Vi har stilt noen tydeligere forventninger til kommunene om hvordan de f.eks. tar tak i en del av den problematikken som er knyttet til hytter, bl.a. at man skal kartlegge fortettingspotensialet i eksisterende hyttefelt før man bygger ut nye hyttefelt, og at man f.eks. ikke bør etablere nye hytter i og over skoggrensen og på myr. Det er et godt utgangspunkt. Samtidig har vi laget mer fleksibilitet for kommunene, som gjør at de innenfor de rammene kan planlegge på en fornuftig og klok måte, i tråd med lokaldemokratiet.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: I går kom en illevarslende nyhet fra Verdens meteorologiorganisasjon. De varsler nå kode rød for klodens klima. I 2023 ble det satt rekorder for havtemperaturer, havnivåstigninger, issmelting i Antarktis og tilbaketrekking av isbreer. Det haster å kutte utslippene og ta vare på de delene av norsk natur som lagrer store mengder karbon, så derfor haster det med å få på plass et forbud mot å bygge i myr.

Jeg prøver å stille spørsmålet litt annerledes: Kan statsråden love at det er et mål for regjeringen å fremme et lovforslag som forbyr nedbygging av myr, i 2024?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Som representanten vet utmerket godt, skal vi følge opp det anmodningsvedtaket som vi er blitt bedt om å følge opp, bl.a. av representantens parti, om å få på plass et forbud mot nedbygging av myr.

Jeg er helt enig med representanten i at den rapporten som kom, er illevarslende. Den bør vi alle ta på alvor. Det er en påminnelse om at når det globale været endrer seg, er det ingen steder å gjemme seg. Alle samfunn, store og små, må omstille seg i de 26 årene vi har til å bli et lavutslippssamfunn i 2050, og det tar denne regjeringen virkelig på alvor.

Jeg hørte av landbruksministerens svar her tidligere i dag at han har en tydelig eggløsning, og jeg har en tydelig klimaløsning. Vi har en Grønn bok som viser år for år framover hvordan vi skal kutte våre utslipp og nå våre forpliktelser etter Parisavtalen, og der har vi lagt til rette for en omstillingstakt som er en helt annen enn det vi noensinne tidligere har sett i Norge.

Hilde Marie Gaebpie Danielsen (SV) []: Da er vi nok ganske samkjørt på både eggløsning og klimaløsning (munterhet i salen), så den er grei.

Avslutningsvis i denne runddansen vil jeg invitere landbruks- og matministeren igjen og spørre ham: Vil han helhjertet støtte opp under et forbud mot nedbygging av myr og heie på klima- og miljøministeren i hans arbeid på vei mot et forbud?

Statsråd Geir Pollestad []: La meg fyrst seia at eg hadde tenkt at i spørjetimen skulle eg bli sett ut av spørjaren og ikkje av min gode statsrådskollega, men dette må eg la søkke litt.

Til svaret på spørsmålet: Eg vil ta ein del som gjeld nedbygging av myr. Der har Stortinget tidlegare vedteke eit lovforslag som opnar for omdisponering av myr til jordbruksareal, i tråd med kommunal plan. I budsjettavtale med SV er ein bedt om å gå tilbake på det punktet, og proposisjonen om å oppheva den lovendringa vil koma til Stortinget snart. På det feltet vil me følgja opp det som er budsjettavtalen med SV.

Så meiner eg at me skal ta diskusjonen om myr i regjering, og så skal Stortinget få eit klart svar frå regjeringa og eit forslag frå oss på dette feltet.

Presidenten []: Vi går videre til neste hovedspørsmål.

Geir Jørgensen (R) []: For en drøy uke siden fikk vi endelig meldingen som heter «Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for opptrapping av inntektsmoglegheitene i jordbruket». Dette kommer langt på overtid, men når vi ser resultatet, er det fristende å sitere en statsmann litt på skeive her: Aldri har så mange ventet så lenge på så lite.

Vi registrerer at regjeringen vil legge opp til en normering av inntektene på 20 pst., altså et effektiviseringskrav eller, riktigere sagt, et nedtrekk av inntekt. Det betyr at så lenge dette står, og så lenge dette ikke er tidfestet, vil den norske bonden aldri oppnå en inntekt på linje med andre. Bonden skal altså arbeide hver femte dag gratis, og inntekten etter dette nedtrekket i et evighetsperspektiv kaller regjeringen en tetting av inntektsgapet.

Det har fra alle politiske partier, uansett hva slags landbrukspolitikk man måtte ha, vært etterlyst et omforent tallgrunnlag og en riktig forståelse av hva som er den faktiske situasjonen for bonden og inntektene i landbruket. Mener statsråden virkelig at man tetter inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper i samfunnet så lenge man har et nedtrekk på 20 pst.?

Statsråd Geir Pollestad []: Lat meg starta med å seia at den meldinga som me har lagt fram no, er den meldinga som eg i mine åtte år i opposisjon og som leiar av næringskomiteen drøymde om å få leggja fram. Det er det mest offensive landbrukspolitiske dokumentet som er lagt fram for Stortinget i mi levetid. Regjeringa slår fast at innan 2027 skal me tetta inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper. Det gjer me i ei kopling med styrkt sjølvforsyning, som svarar direkte ut på behovet for å auka beredskapen i ei uroleg tid. Det viktigaste verkemiddelet for å auka sjølvforsyninga av mat i Noreg er å auka lønsemda i matproduksjonen, og det er det denne meldinga legg opp til.

Så er det ei litt krevjande øving å samanlikna inntekt for sjølvstendig næringsdrivande. Eg vil halda fast ved at norske bønder er og skal vera sjølvstendig næringsdrivande, dei skal ikkje definerast som lønsmottakarar som har ei garantert inntekt uansett. Dei må bruka inntektsmoglegheitene. Når ein då skal samanlikna inntekt for sjølvstendig næringsdrivande med løn for andre grupper, er det naturleg at ein ser på om ein har behov for ei normering. Men eg vil sterkt ta avstand frå at det her er snakk om ei effektivisering. Den bonden som på ein rimeleg måte utnyttar sine inntektsmoglegheiter, skal greia å oppnå ei inntekt på linje med andre. Men som bl.a. Grytten-utvalet har peika på, er det slik at det er nokre som har andre motiv for å driva landbruk enn berre å ha høgast mogleg inntekt, og det er det me gjer ei normering for å fanga opp. Så er det viktig å seia at dei er òg ein viktig del av norsk landbruk, og dei skal òg vera omfatta av landbrukspolitikken, men når ein samanliknar inntekt, meiner me det er rett å leggja til grunn ein viss innsats for å oppnå inntektsmoglegheiter.

Geir Jørgensen (R) []: Jeg konstaterer at statsråden sterkt tar avstand fra at dette er et effektiviseringskrav og et nedtrekk, men situasjonen ute i landbruket er sånn at statsråden har store deler av landbruket imot seg i den tolkningen. I tillegg inneholder denne meldingen et arbeidstimetall for yrkesutøverne, bøndene, som er høyere enn sammenligningsgruppene. Regjeringen mener at bønder fortsatt skal arbeide 145 timer mer enn andre for å oppfylle et helt årsverk. Begrunnelsen er at bøndene er selvstendig næringsdrivende og bor på arbeidsplassen. Vi har forandret yrkeslivet i Norge etter pandemien. Det er svært mange som bor på sin egen arbeidsplass, men de blir ikke trukket i lønn fordi om de har hjemmekontor. Så hvordan rimer dette med situasjonen for bønder? Dette er jo det samme.

Statsråd Geir Pollestad []: Det er rett at den historiske grunngjevinga for eit ulikt timetal har vore at ein har budd på arbeidsplassen og i motsetning til arbeidstakarar ikkje har arbeidsreise. Eg ser at det kan vere argument som seier at det er annleis i dag, la meg vera heilt open på det. Det har i denne meldinga vore viktig for oss å seia kva me gjer og ikkje gjer, på ein veldig konkret måte, så Stortinget kan halda seg til det.

Så har me valt å rekna inn i årsverksberekninga årsverka utførte av barn og foreldre, og har lagt dei inn som fullverdige timar. I tillegg er det sånn at mange yrkesgrupper stemplar inn og stemplar ut. Det gjer ikkje den norske bonden, han rapporterer kvart tredje år kor mange timar som er brukte i året som har gått, så det er stor grad av usikkerheit der. På den bakgrunn og som ei samla vurdering har me kome til at me opprettheld timetalet uendra.

Geir Jørgensen (R) []: Vi har også et normeringskrav, vi i Rødt vil kalle det nedtrekk. Vi har altså et høyere timetall for bonden enn sammenligningsgruppene. I tillegg ser vi at den andre delen av dette, som er å lage en plan for selvforsyningen, ikke holder mål. Rødt er enig i at selvforsyningsgraden skal økes til 50 pst. og gjerne økes mer. Forslagene til tiltak som vi ser her, optimaliserte avlingsnivå, minimal kasting osv., er enkle tiltak, men det er altså ikke nok. Skal selvforsyningsgraden økes, må vi øke planteproduksjonen. Denne planteproduksjonen skal altså erstatte import av mat og fôrråvarer.

Og så er vi nødt til å gjøre noe med norskprodusert frukt og grønt, at vi får bedre vilkår for dem som driver med det. Hvorfor ligger ikke det mest opplagte tiltaket her, det å ta vekk momsen på norskprodusert frukt og grønt?

Statsråd Geir Pollestad []: Når det gjeld sjølvforsyningsplanen: Eg trur at me treng fleire tiltak enn dei som ligg i planen, for å nå måla. Eg ser fram til stortingsbehandlinga på det feltet og meiner at me skal vera veldig lydhøyre for forslag som kjem i den prosessen. Når det f.eks. gjeld frukt og grønt, handlar det som nemnt om å få betre metodar for lagring, sånn at me kan ha norske eple ein større del av sesongen. Har norske epleprodusentar tilgang til dei verkemidla av teknologi som andre land har, osv.?

Når det gjeld det konkrete forslaget om å redusera momsen på frukt og grønt, er det eit budsjettspørsmål som eg ikkje skal svara på her, men det som eg er heilt overbevist om, er at bl.a. offentleg sektor i mykje større grad enn i dag kan etterspørja norsk frukt og grønt. Norskandelen for offentleg sektor er lågare enn han er for folk som går i butikken.

Geir Jørgensen (R) []: Jeg takker for svaret, og så ser jeg fram til regjeringens støtte når Rødt på nytt vil komme med forslaget om å ta bort momsen på norskprodusert frukt og grønt – og gjerne med en kontrollmekanisme som sørger for at ikke dagligvarekjedene så å si tar bort det politiske målet en har med en sånn politikk.

I tillegg ser vi ingen gode kraftfulle tiltak for å øke selvforsyningen ved å ta i bruk mer jord. Vi må ha et ny-jord-program. Hva har regjeringen tenkt for å få i gang mer nydyrking og få økt produksjonen på den måten?

Statsråd Geir Pollestad []: For det første var mi hensikt med det førre svaret å vera inviterande og imøtekomande. Eg saksbehandla ikkje om eit forslag som er svært kostbart og praktisk vanskeleg å gjennomføra.

Når det gjeld spørsmålet om auka bruk av jord, er eg òg bekymra for jord som ikkje vert teken i bruk. Heile strategien om auka sjølvforsyning byggjer på at me skal auka planteproduksjonen i Noreg både til mat og til fôr, det er liksom fundamentet for det me skal gjera. Der meiner eg at ein i vårens jordbruksoppgjer bl.a. må ha ein diskusjon med Bondelaget og Småbrukarlaget om korleis ein kan greia å ta i bruk ein større del av jordbruksarealet i Noreg, og i alle fall hindra at jordbruksareala som ikkje vert brukte i dag, gror igjen. Eg er bekymra for at Noreg gror igjen, det må me hindra.

Nikolai Astrup (H) []: I dag har vi lært at landbruksministeren har eggløsning. Jeg håper likevel at det er klima- og miljøministeren som går svanger med et svar på mitt spørsmål. Det handler om CBAM, EUs karbongrensejusteringsmekanisme. Konstitusjonelt ligger det under finansministeren, men hensikten og resultatene av CBAM, altså reduksjon i klimagassutslippene, er statsråd Bjelland Eriksens bord.

Hensikten med CBAM er å hindre at EUs klimapolitikk bidrar til karbonlekkasje. CBAM skal hindre at europeisk industri legger ned eller flytter ut av Europa i stedet for å legge om til lavere utslipp. Det vil også gi landene vi importerer fra, et insentiv til å kutte egne utslipp og kan derfor få en positiv global effekt. Fra Norges side er det foreløpig helt uklart om regjeringen mener CBAM bør innføres eller ikke. På et møte i Europautvalget for snart et år siden uttalte finansministeren at regjeringen ville ta stilling til deltakelse i CBAM så snart det var vedtatt i EU. Siden har ingenting skjedd.

Norsk industri er nå bekymret for innretningen på CBAM. Et eksempel er innen aluminiumsproduksjon, der industrien frykter at industrielt skrapmetall med høyt karbonavtrykk fra land utenfor Europa vil utkonkurrere lavkarbonproduksjon i Europa. Så lenge Norge ikke har tatt stilling til om vi ønsker å være en del av CBAM, er det lite vi kan gjøre for å påvirke regelverket politisk, men vi blir påvirket av det, enten vi er med eller ikke.

Er statsråden enig i at det såkalte skraphullet for aluminium i CBAM må tettes for å hindre karbonlekkasje og høyere globale utslipp, og hva gjør han helt konkret for å påvirke EU i denne saken?

Presidenten []: Hvis statsråden vil, kan han svare.

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg kan i og for seg godt svare, fordi premisset i spørsmålet handler om at det er viktig å unngå at konkurransedyktig og klimavennlig industri i Europa flytter ut av Europa fordi Europa har et offensivt klimarammeverk.

Det enkle svaret på spørsmålet er å si at CBAM er noe regjeringen vurderer. Vi skal vurdere det grundig og skikkelig, nettopp fordi regelverket kan ha ulike virkninger og de konkrete detaljene i regelverket er viktig å forstå før Norge tar stilling til regelverket. Vi har vurdert det sånn at regelverket ikke er EØS-relevant i seg selv. Det betyr at hvis Norge skal ta det regelverket, er det gjennom frivillig samarbeid, og da bør vi forstå hva vi eventuelt frivillig samarbeider om før vi velger å si ja eller nei til det spørsmålet.

Det er ingen tvil om at forutsigbarhet for industrien er noe som jeg er utrolig opptatt av. Jeg er veldig glad for at vi har kommet fram til en enighet om den framtidige i utformingen av CO2-kompensasjonsordningen. Den gir forutsigbarhet både for staten og for virksomhetene, og i tillegg gir den en omstillingstakt på et helt annet nivå enn det man har satt tidligere. Nå har vi et krav om at 40 pst. av midlene i ordningen i utgangspunktet skal brukes til klima- og energitiltak i Norge. Det vil kunne bidra med inntil 2,8 mrd. kr hvert eneste år fram mot 2030 til omstilling i norsk industri. Potensialet for å kutte i de CO2-kompensasjonsberettigede industrivirksomhetene er ca. 4 mill. tonn CO2 fram mot 2030. Det betyr mye for norske utslipp, men det betyr også mye for den norske konkurransekraften og for at vi skal sikre norske industriarbeidsplasser for framtiden.

Nikolai Astrup (H) []: Da har vi også lært i dag at statsråden og regjeringen helt konkret gjør ingenting for å påvirke EU politisk for å sikre gode rammevilkår for norsk kraftkrevende industri i fremtiden. Det er urovekkende, men det er vel en stadfesting av regjeringens passive europapolitikk og at den gjør seg gjeldende også på dette området.

CBAM skal hindre karbonlekkasje når industrien legger om. Men en av de viktigste tingene som industrien trenger for å legge om, er tilgang på ny fornybar kraft. Det er vel om lag tre fjerdedeler av utslippskuttene vi må gjennomføre i Norge, som er betinget av tilstrekkelig tilgang på fornybar kraft. Siden regjeringen tiltrådte, har den gitt konsesjon til 0,3 TWh ny kraftproduksjon i Norge. Er statsråden enig i at mangel på kraft er i ferd med å kortslutte hele klimaomstillingen i Norge?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Representanten er glad i å stille spørsmål på områder som ligger på andre statsråders konstitusjonelle ansvarsområde, og kraftpolitikken er energiministerens fagfelt.

Det er viktig for meg å understreke at tilgangen på kraft er en helt avgjørende del for at vi skal klare å gjennomføre omstillingen, kutte nok utslipp raskt nok, skape nye jobber og sikre at omstillingen skjer på en rettferdig måte. Derfor har denne regjeringen tatt helt tydelige grep. Vi har styrket energimyndighetene betydelig, som gjør at man kan konsesjonsbehandle på en helt annen måte enn før. Vi har fått opp tempoet i energieffektivisering på et helt annet nivå enn før. Vi har lagt til rette for mer solkraft, mer vannkraft, fått tilbake igjen den landbaserte vindkraften som strandet helt i konsesjonsbehandlingsprosessene under den forrige regjeringen, og ikke minst har vi fått i gang en kraftfull satsing på havvind, en havvindsatsing som representanten har dømt nord og ned, men hvor det nå har vært budrunder i løpet av to fulle dager. Vi skal gjøre alle de som stiller seg tvilende, til skamme når det kommer til energi.

Nikolai Astrup (H) []: Et par år etter at vi har tenkt å ha auksjon på Sørlige Nordsjø II, har regjeringen kommet i gang med auksjonen, og den håper jeg blir vellykket. Men resultatene av regjeringens kraftpolitikk og det taktskiftet som regjeringen ofte snakker om, er som sagt 0,3 TWh i konsesjoner til ny kraftproduksjon – altså ingenting.

Men kraft alene er ikke nok til å kutte utslippene tilstrekkelig. Denne uken ble det bekreftet at Enova tilføres halvannen milliard kroner til et nytt punktutslippsprogram i tråd med Høyres alternative statsbudsjett. Det er vi glad for. Det kommer til være nødvendig for å skalere opp utslippsreduserende tiltak så det monner tilstrekkelig. Selv om punktutslippsprogrammet tilføres mer penger, er Enovas mandat det samme. Det er ingenting i Enovas mandat for punktutslippsprogrammet som gjør det mulig å gi støtte til skalering av utslippsreduserende tiltak med kjent teknologi.

Mitt spørsmålet er: Vil statsråden sørge for at innretningen på punktutslippsprogrammet endres slik at det faktisk bidrar til å kutte utslipp i tråd med intensjonen, og når kan vi forvente at denne endringen kommer?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: For det første er det ikke riktig at vi har gjennomført punktutslippsprogrammet i tråd med Høyres alternative budsjett, for i Høyres alternative budsjett rapper de litt frekt og freidig halvannen milliard fra de øvrige budsjettpostene til Enova for å finansiere punktutslippsprogrammet sitt. Vi har i budsjettenigheten med SV finansiert vårt punktutslippsprogram med friske penger, som betyr at Enova kan gjøre mer enn de ellers ville ha gjort.

Så mener jeg at det er riktig, i tråd med styringsavtalen for Enova som ligger fast, at Enova skal være en spydspiss for å være med og sørge for å utvikle umoden teknologi eller umodne markeder. Det betyr at Enova kan være med og støtte moden teknologi i umodne markeder, og det tror jeg er en riktig innretning. Man kan ikke se det isolert, for 40 pst.-kravet i CO2-kompensasjonsordningen kommer også til å bety at modne tiltak kommer til å få en helt annen form for finansieringsevne framover enn det det har hatt med den politikken som er bak oss.

Nikolai Astrup (H) []: De friske pengene som statsråden har hentet, har han hentet fra bl.a. bedrifter som nettopp trenger de pengene for å kunne omstille seg for å nå 2030-målene. Vi mener det er fullt mulig å innrette Enovas pengebruk på en slik måte at vi får bedre resultater, høyere utslippskutt, innenfor den rammen som Enova faktisk har. Men spørsmålet er jo: Hva tenker statsråden at punktutslippsprogrammet skal oppnå av resultater? Er dette en engangssatsing på halvannen milliard? Vil det videreføres? Vil det skaleres opp, og vil det settes i stand til å bidra til at Norge faktisk kutter utslippene i tråd med de målsettinger man har satt seg, gitt at regjeringen klarer å levere på det kraftbehovet som de samme bedriftene har for å kunne komme i mål?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: For det første kan man ikke med respekt å melde gjøre like mye innenfor Enovas virkemiddelbruk hvis man hadde hatt halvannen milliarder kroner mindre. Det er klart at det vil gå ut over et eller annet. Det kan godt være at det er nullutslippsløsninger i tungtransporten, som Høyre vil litt mindre for. Det kan godt være at det er energieffektivisering for folk og bedrifter der ute, som Høyre vil litt mindre for. Men det er klart at det at dette er friske penger, og at man får gjort mer ut av de friske pengene enn man ellers ville kunne gjøre, er det ingen tvil om.

Så skal man komme tilbake i framtidige statsbudsjett til hva Enovas bevilgninger skal være. Men jeg er stolt over at denne regjeringen har økt budsjettet til Enova med 150 pst. siden vi tok over i 2021. Det gjør at den spydspissen som Enova skal være, får en helt annen virkningsgrad enn før, og det betyr bl.a. at man gjennom punktutslippsprogrammet kan bidra til å få fortgang i den utviklingen som er avgjørende for at vi skal omstille oss raskt nok, kutte utslipp og skape jobber for framtiden.

Sveinung Rotevatn (V) []: Eg vil tilbake til det opphavlege spørsmålet om karbongrensejusteringsmekanismen, for i svaret sitt sa klima- og miljøministeren at regjeringa har bestemt at det ikkje er EØS-relevant. Det er jo freistande å spørje kva synet til klima- og miljøministeren var i den diskusjonen, men det går eg ut frå at eg ikkje får svar på. Eg vil difor stille eit anna spørsmål.

Det er jo ikkje Noreg som bestemmer om dette er EØS-relevant eller ikkje, det må vere ein felles diskusjon, og då vert spørsmålet: Kva meiner eigentleg Island om det spørsmålet? Kva meiner Liechtenstein om det spørsmålet? Men ikkje minst: Kva meiner EU om det spørsmålet – om karbongrensejusteringsavgifta er EØS-relevant eller ikkje?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg har kost meg tidligere morgener med å lese litt juss og amatørstudere litt juss på siden av de jobbene jeg har hatt i løpet av mitt liv, men det er jo ikke sånn at det er jeg eller regjeringen som juridisk har vurdert om dette er EØS-relevant eller ikke. Det er det våre fagfolk som har kompetanse på dette, som har vurdert. Det er de som har kommet til den slutningen at hvis man skal implementere det, skal dette i utgangspunktet gjøres gjennom frivillig samarbeid med EØS.

Nå er som sagt ikke saken primært under mitt ansvarsområde, men jeg er ikke kjent med at den avgjørelsen eller den tolkningen er blitt utfordret, og da forholder jeg meg også til den frivillige prosessen og den grundige prosessen som vi skal ha for å vurdere hvorvidt Norge frivillig skal samarbeide om det regelverket eller ikke.

Sveinung Rotevatn (V) []: Så vidt underteikna er kjent med, har iallfall EU markert dette som eit EØS-relevant direktiv. Men vi kan ta dette litt vidare, til noko iallfall klima- og miljøministeren har direkte ansvar for, som heng saman med dette, og det er CO2-kompensasjonsordninga, for der har ein no inngått ein avtale, så vidt eg har forstått det, med aktørar i industrien, om at ho skal vidareførast til 2030 og innanfor gjevne parametrar. Men heile grunngjevinga for den ordninga er jo å unngå karbonlekkasje og å unngå urettferdig konkurranse. Det er den same grunngjevinga som ligg til grunn for CBAM. Då er spørsmålet: Har det vore ein del av den vurderinga om Noreg skal gå inn i CBAM frivillig eller ikkje fram mot 2030? Og dersom ein gjer det, vil avtalen om CO2-kompensasjon då liggje fast, eller vil det påverke han?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg har vært opptatt av å komme fram til en enighet med industrien for å sikre forutsigbarhet – forutsigbarhet i klimapolitikken og i det rammeverket vi skal ha i årene framover, og ikke minst forutsigbarhet for de betydelige investeringene som industrien er nødt til å gjennomføre for å kutte utslipp og skape jobber framover.

Så er det sånn at EU ikke har varslet at man umiddelbart skal fjerne muligheten for å ha CO2-kompensasjonsordninger bare fordi man har kommet med CBAM-regelverket. Det handler om at det kommer til å være betydelig grad av innfasingstid for å sørge for at det regelverket treffer riktig. Det tror jeg er klokt. Det betyr òg at uavhengig av en eventuell norsk beslutning om hvorvidt man skal ha CBAM i Norge eller ikke, mener jeg at CO2-kompensasjonen, sånn som enigheten nå er, bør ligge fast. Men det er det selvfølgelig Stortinget som har siste ordet i, og som til slutt har rett til å ta stilling til.

Presidenten []: Da går vi videre til neste hovedspørsmål.

Terje Halleland (FrP) []: Da EUs energikommisær, Kadri Simson, besøkte Norge nylig, tok hun en helikoptertur sammen med statsråden for å se på norske vannkraftressurser. Der uttalte hun bl.a. at det hastet med at Norge koblet seg på EUs fjerde energimarkedspakke, for norske vannkraftreserver er det største batteriet i Europa. Hun sa i et intervju på Dagsrevyen 7. mars at for å være en del av EUs indre marked og sikre at dette privilegerte samarbeidet vil vare er det noen steg Norge må ta – det har vært store forsinkelser, og det kan få noen konsekvenser. Dette kan lett tolkes som en oppfordring, eller en trussel om man vil. Simson gjorde en tydelig kobling mellom EØS-avtalen og EUs fjerde energimarkedspakke. Hvis vi ikke innfører EUs regelverk som kobler norske vannkraftressurser til EU, kan det få konsekvenser for EØS-avtalen og Norges tilgang til det indre marked.

EU er vår viktigste handelspartner. Import fra og eksport til EU-land utgjør omtrent 75 pst. av all norsk handel. Det kan få store konsekvenser for norsk økonomi og næringsliv om vår tilgang til det indre marked, som garanteres gjennom EØS-avtalen, endres eller blir mindre. Nå har statsråden fått klar beskjed fra EU-hold om hva som forventes av Norge – en rask innføring av fjerde energimarkedspakke. Samtidig åpnes det for at Norges valg av framgangsmåte vil kunne påvirke vår privilegerte posisjon i EUs indre marked.

Hva er statsrådens vurdering av konsekvensene for EØS-avtalen og Norges deltakelse i EUs indre marked om vi ikke oppfyller EUs forventninger om deltakelse i fjerde energimarkedspakke?

Presidenten []: Statsråden er ikke konstitusjonelt ansvarlig for dette området, men hvis han vil svare, kan han det.

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Siden jeg hadde gleden av å ønske energikommisær Kadri Simson velkommen til Norge og vise fram for henne det flotte vannkraftsystemet som vi har i Norge, kan jeg svare på den delen av spørsmålet.

For å si det helt tydelig fra meg: For regjeringen har det vært viktig å få EU til å forstå det som er unikt i det norske vannkraftsystemet, måten vi har bygd opp det norske vannkraftsystemet i fellesskap, hvor avhengige norske bedrifter og norske husholdninger er av nettopp det vannkraftsystemet og hvorfor vi derfor har en tilnærming som er at vi må sikre vår suverenitet, vår kontroll over prisene og vår kontroll over utviklingen av det vannkraftsystemet. Det opplevde jeg i løpet av en flott og veldig hyggelig dag at jeg fikk kommisærens forståelse for, og at hun skjønte det unike som ligger i naturen i det systemet som vi i fellesskap har bygd opp i løpet av 120 år i Norge.

Så er det selvfølgelig slik at vi har en EØS-avtale med EU. Den stiller noen krav til oss, den har en del regelverk som vi er nødt til å implementere på ulike områder, og den skal legge til rette for et marked som er mest mulig harmonisert. Det skal vi følge opp på en skikkelig og grundig måte, og så er det vi som gjør våre avveininger i den enkelte sak. Det betyr at energiministeren gjør grundige vurderinger av fjerde energimarkedspakke og følger opp den på en trygg måte, og på en måte som sikrer at vi har kontroll over våre energiressurser også i framtiden.

Terje Halleland (FrP) []: Takk for svaret. Det er veldig bra og veldig positivt å høre at det er dialog mellom partene.

Etter bortfallet av russisk gass er Norge nå Europas største leverandør av gass. Vi står for omtrent 25 pst. av gassebehovet i EU, og vi eksporterer omtrent gass for 1 500 TWh årlig, mens hele krafteksporten i 2022 var på 25 TWh. Eksporten av vannkraft til EU er altså bare peanøtter i forhold til de enorme mengdene med gasskraft som vi sender ut. EU er helt avhengig av norsk gass og vil være det i mange år framover, både for å klare sitt energibehov og for å nå sine klimamål.

Jeg er interessert i å høre statsrådens vurderinger av forhandlingsevnen til norske myndigheter, når vi er i en situasjon der EU er helt avhengig av norske gassleveranser, helt avhengig av Norge, for å nå sine klimamålsettinger. Hvordan kan regjeringen føle seg presset til å inngå avtaler som er på EUs premisser og ikke på Norges?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg må få lov til å minne representanten om at det samarbeidet vi har med våre naboland, er et frivillig samarbeid. Det er et samarbeid som Norge har valgt å ta på seg fordi vi mener at det er i våre interesser. Vi kan når som helst, hvis vi mener det, velge en annen retning, med de konsekvensene det får. Energisystemet vårt er egentlig et ganske godt eksempel på det. Vi har siden 1960-tallet bygd ut forbindelser med våre naboland, knyttet oss sammen med kraftsystemene i landene rundt oss, fordi vi har vurdert det til å være den beste og mest formålstjenlige måten å sikre vår egen forsyningssikkerhet på, og sikre den i de årene hvor det er lite vann i norske vannmagasiner. Men det er den norske befolkningens rett å vurdere at man ønsker en annen retning for kraftsystemet vårt framover, hvis vi ønsker det. Det er en suverenitet og en beslutningsmakt som vi har helt og holdent selv, og det er også bakgrunnen for at vi konkret vurderer alt det regelverket som kommer, og vår oppfølging av det regelverket her hjemme i Norge.

Terje Halleland (FrP) []: Det er jo litt det svaret jeg forsøker å få ut. Hvilke konsekvenser vil det få hvis Norge velger å gå en annen retning? Jeg undrer meg når vi får besøk av en kommisær som under besøket uttaler at det er veldig viktig å få flere kraftkabler mellom Norge og EU. Både folk flest i Norge og minst halve regjeringen øser seg opp over en sånn uttalelse. Regjeringen sier at det er helt uaktuelt med flere utenlandskabler. Den sier at det er Norge alene som skal ta disse avgjørelsene. Så kommer altså Simson og EU og sier at det er helt nødvendig med flere mellomlandsforbindelser for å klare det grønne skiftet. Snakker dere sammen?

Statsråd Andreas Bjelland Eriksen []: Jeg er uenig i representantens tolkning av energikommisærens svar på det spørsmålet. Jeg oppfattet at hun kommenterte generelt at det er behov for mer forbindelser i Europa, og at det særlig i Nordsjøen er et behov for å bygge ut flere forbindelser i framtiden dersom man skal klare å integrere en stor mengde med havvind, men det var ikke noe pålegg i det om at Norge ensidig måtte bli tvunget til å ta andre beslutninger. Vi har full makt til å velge om vi ønsker flere utenlandsforbindelser eller ikke. Det ønsker ikke denne regjeringen. Det har vi aktivt tatt stilling til, og vi har signalisert at vi ikke skal bygge ut. Det er vår politikk. Vi mener forsyningssikkerheten vår er god nok sånn den ligger fast i dag, og vi ønsker å videreutvikle det norske kraftsystemet med utgangspunkt i kraftproduksjonen i Norge. Det er f.eks. bakgrunnen for at vi har fått fortgang på havvind nå og sagt at det skal være med en radial til Norge, sånn at vi får den kraften inn i Sør-Norge. Det kommer til å være bra for utviklingen her hjemme og skape jobber og kutte utslipp i Norge.

Presidenten []: Vi går til neste hovedspørsmål.

Ine Eriksen Søreide (H) []: I perioden etter at regjeringa tiltrådte i oktober 2021, har det skjedd store endringer i bistandsforvaltningen, i innretningen av bistanden og i de humanitære behovene, og ikke minst har geopolitiske forhold nokså fundamentalt endret rammebetingelsene for utviklingspolitikken – for å nevne noe.

Bistandsbudsjettet er nå på 51,7 mrd. kr, sammenlignet med 41,9 mrd. kr som lå i Solberg-regjeringas siste budsjettforslag for 2022. Til tross for det har ikke utviklingsministeren levert en eneste sak om bistandspolitikk til Stortinget, bortsett fra budsjettene, som alle statsråder leverer. I Solberg-regjeringas tid holdt daværende utviklingsminister Nikolai Astrup sin utviklingspolitiske redegjørelse våren 2018, og daværende utviklingsminister Dag-Inge Ulstein holdt sin våren 2019. Det la grunnlaget for brede og gode debatter i Stortinget om innretningen av bistanden og om resultater og utviklingstrekk. Likevel har utviklingsminister Tvinnereim heller ikke holdt noen utviklingspolitisk redegjørelse for Stortinget i sine to år og fem måneder i stolen. Både Høyre, Kristelig Folkeparti og nå sist hennes eget parti Senterpartiet har etterlyst denne redegjørelsen og flere ganger bedt om at hun skal holde den.

Hva er grunnen til at utviklingsministeren ikke har bedt Stortinget om å få holde en utviklingspolitisk redegjørelse?

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Dette spørsmålet ble jeg veldig glad for å få av representanten, og jeg kan understreke at det ikke er statsrådens motvilje mot å møte Stortinget som har gjort at det ennå ikke er holdt en formell utviklingspolitisk redegjørelse.

Jeg må imidlertid få si meg uenig i at det ikke har vært diskutert saker i Stortinget utenom budsjett. Det er ikke tvil om at nettopp de store geopolitiske endringene og andre ting som har påvirket bistandsbudsjettet, har gjort at en rekke substansielle skift på bistandsbudsjettet har vært nødvendig. Jeg nevner Nansen-programmet som kanskje det mest opplagte, som jo absorberer en stor del av Norges bistandsbudsjett.

Samtidig er jeg enig med representanten i at det er et behov for grundigere og bredere debatter om bruken av norsk bistand, og så må jeg nok si at jeg tror få statsråder har stått oppe i så store omskifteligheter på sitt område som nettopp denne statsråden har opplevd.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Da er det enda merkeligere at det ikke er noen interesse for å holde en utviklingspolitisk redegjørelse i Stortinget når endringene er så store som utviklingsministeren sier. Ja, vi har diskutert saker av substans i Stortinget knyttet til utviklingspolitikken, men da er det altså fordi representanter og partier har fremmet representantforslag om det, ikke fordi regjeringa har kommet med saker. Jeg syns det er veldig rart at den eneste saken som har befatning med utviklingspolitikken, av de vi har fått til Stortinget, er stortingsmeldinga om Nansen-programmet – og det er isolert til Ukraina og noen av nabolandene. Men hele innretningen på de 51,7 mrd. kr, som nå er i en helt annen situasjon enn det bistand og utvikling var tidligere, er ikke noe regjeringa legger opp til diskusjon om. Det syns jeg er merkelig.

Jeg spør derfor igjen: Er det andre i regjeringa som ikke ønsker at utviklingsministeren skal holde en utviklingspolitisk redegjørelse i Stortinget?

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Vi kommer til å diskutere muligheten for en utviklingspolitisk redegjørelse i regjering. Dette er en pågående diskusjon, og jeg kan love at det kommer et svar snart. Jeg setter pris på etterspørselen etter mer informasjon og diskusjon om utviklingspolitikken. Jeg må samtidig si at jeg føler at nettopp de store omskiftelighetene vi står overfor, har blitt adressert i en rekke budsjettdiskusjoner gjennom året. Det har jo vært en ekstraordinær situasjon når det gjelder også omskifteligheten knyttet til ekstraordinære utgifter til flyktninger i Norge og til behov i Ukraina, og vi ser nå situasjonen på Gaza osv., som har gjort at man kanskje oftere har fått disse diskusjonene opp i denne sal i forbindelse med budsjett.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Jeg er veldig fascinert over at det har vært en pågående diskusjon i to et halvt år om regjeringa kan tenke seg å komme til Stortinget og holde en utviklingspolitisk redegjørelse. Og det har vært to et halvt år, som statsråden selv sier, med såkalt stor omskiftelighet. Nettopp derfor syns jeg det er veldig merkelig.

Utenriks- og forsvarskomiteen var nettopp på reise i Sør-Afrika og Mosambik – en veldig interessant og lærerik reise, som også viste hvordan Norge driver bistanden, f.eks. med samarbeid mellom Norges Bank og sentralbanken i Mosambik, hvordan vi investerer i fornybar energi i Sør-Afrika osv. Regjeringa oppnevnt i desember 2022 et ekspertutvalg som foreslo et nytt rammeverk for utviklingspolitikken, det såkalte Sending-utvalget. Man kan være enig eller uenig i konklusjonene og anbefalingene de kommer med, men utviklingsministeren avviste veldig raskt konklusjonene og egentlig diskusjonen om utvalget. Rapporten fra utvalget er altså bare avspist med et kort, kort avsnitt i budsjettproposisjonen for 2024.

Hva er grunnen til at statsråden ikke er mer framoverlent for å få til en debatt med Stortinget om utviklingspolitikken?

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Jeg er klar for en substansiell debatt om utviklingspolitikken i denne sal, og jeg ser fram til det i det formatet som den vil komme.

Når det gjelder ekspertutvalget, er jeg uenig i at dette ikke har vært underlagt seriøse vurderinger og også oppfølging fra regjeringens side. Flere av forslagene fra denne ekspertgruppen har vi tatt videre. Det som har skapt litt oppmerksomhet de siste dagene, er det konkrete forslaget om å todele bistandsbudsjettet med en andel på 0,7 pst. av BNI til fattigdomsbekjempelse og på sikt en tilsvarende del til globale fellesgoder. Det er et forslag jeg er uenig i, og jeg har forbeholdt meg retten til å si at jeg ikke ønsker å ta det videre i regjeringens budsjettarbeid.

Ingjerd Schie Schou (H) []: 51,7 mrd. kr er ikke småpenger. Jeg er glad for at tre av statsrådens kollegaer sitter i salen og hører at vi etterlyser en utviklingspolitisk redegjørelse. Det høres veldig tydelig at det egentlig ikke står på statsråden, men på de andre i regjeringen.

Regjeringen har bl.a. lagt om bistandsforvaltningen betydelig og flyttet veldig mye – det meste – av forvaltningen av bistandsbudsjettet på 51,7 mrd. kr til Norad. Argumentene for å flytte er flere. Det blir mindre fleksibilitet og politisk kontroll med bistandsmidlene. Norad har også ansvaret for resultatportalen, som Solberg-regjeringen lanserte i november 2020. Dagens regjering har ikke prioritert å ferdigstille den, og den er derfor lite effektiv til å undersøke hvor norske bistandsmidler går, og hvilke resultater den gir på bakken. Det er klart at det svekker tilliten.

Hvordan sikrer regjeringen kontroll med bistandsmidlene og resultatene av norsk bistand?

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Den pågående reformen med arbeidsdeling mellom direktoratet og departementet er begrunnet hovedsakelig med kontroll. Jeg mener det er veldig viktig at vi nå rendyrker oppgavene med forvaltning, som Norad har sin ekspertise i, i og med at vi skal inn i et nytt og relativt ukjent område, nemlig forvaltning av bistand til Ukraina. Dette er et land vi ikke har tradisjon for å ha en stor bistandsportefølje i, og jeg mener det er helt avgjørende at dette forvaltes av det ypperste miljøet på bistandsforvaltning i Norge, nemlig Norad. Samtidig har vi, grunnet et ønske om en mer helhetlig innsats mellom nødhjelp og langsiktig bistand, også flyttet den humanitære forvaltningen over til Norad. Dette er en stor reform, en krevende reform, men en helt riktig retning. Jeg er ikke enig i at det fører til mindre politisk kontroll – snarere tvert imot.

Ine Eriksen Søreide (H) []: Da gjør jeg et siste forsøk. Vil utviklingsministeren nå ta et initiativ overfor Stortinget om å få holde en utviklingspolitisk redegjørelse dette året?

Statsråd Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim []: Regjeringen vil snart komme tilbake til Stortinget med ønske om en egnet måte å diskutere utviklingspolitikk på i denne sal.

Presidenten []: Dermed er den muntlige spørretimen omme.