Stortinget - Møte tirsdag den 7. mai 2024 *

Dato: 07.05.2024
President: Svein Harberg

Søk

Innhald

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Siri Frost Sterri

Presidenten []: Ærede medrepresentanter! Tidligere stortingsrepresentant Siri Frost Sterri døde 29. oktober 2023, 79 år gammel.

Siri Frost Sterri ble født i Trondheim 20. september 1944 og vokste opp i Malvik og Trondheim. Hun ble tidlig samfunnsengasjert, noe som førte henne inn i Unge Høyre, først som leder for Unge Høyre i Malvik 1961–1963, deretter som leder av Volda Unge Høyre mens hun tok lærerutdanning der i årene 1964–1967. I 1966 ble hun også leder for Møre og Romsdal Unge Høyre.

Engasjementet for en god skole sto sentralt i Siri Frost Sterris arbeid, både som lærer og politiker. Etter endt utdanning arbeidet hun i årene 1969–1981 som lærer i ungdomsskolen i Malvik, deretter som pedagogisk konsulent ved Malvik skolekontor fra 1981 og fram til hun ble stortingsrepresentant. I en årrekke var hun dessuten tillitsvalgt i det som den gang het Norsk Lærerlag.

Fra 1975 hadde hun folkevalgte verv, først i Malvik kommunestyre, deretter i Sør-Trøndelag fylkesting. Som fylkespolitiker fra 1981 til 1985 var hun, i tråd med sitt engasjement, naturlig nok medlem av fylkesskolestyret. I årene 1984–1986 var hun dessuten leder av Sør-Trøndelag Høyre. Sterri ble innvalgt på Stortinget i 1985. I de fire periodene fram til 2001 satt hun først tre perioder i det som den gang het kirke- og undervisningskomiteen, senere kalt kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Deretter satt hun, i fjerde periode fra 1997 til 2001, i utenrikskomiteen, i tillegg til å være andre varapresident i Lagtinget. Sterris politiske engasjement for kvinnesaken var også sterkt og tydelig. Hun var gjennom en årrekke aktiv i Høyres kvinnepolitiske arbeid, ikke minst som leder av Høyrekvinners landsforbund i fire år fra 1989 til 1993. De som kjente henne på den tiden, har beskrevet henne som en klar og tydelig stemme for kvinners rettigheter.

Etter at hun forlot Stortinget i 2001, viste hun sitt samfunnsengasjement i mange andre sammenhenger, bl.a. var hun medlem i Norges Banks representantskap, styremedlem for Universitetet i Tromsø, styreleder for Stiklestad Nasjonale Kultursenter, styreleder for Olavshallen og nestleder i styret for Nationaltheatret. I tillegg ble hun på nytt folkevalgt på kommunalt nivå i Malvik kommune.

Ved Siri Frost Sterris bortgang har Høyre i Trøndelag mistet en av sine mest markante kvinnelige politikere i etterkrigstiden. Vi lyser fred over Siri Frost Sterris minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representantene Anja Ninasdotter Abusland og Dag-Inge Ulstein, som har vært permittert, har igjen tatt sete. Den innkalte vararepresentanten for Telemark, Tone E. Berge Hansen, tar nå sete.

Fra representanten Willfred Nordlund foreligger søknad om foreldrepermisjon i tiden fra og med 7. mai til og med 18. juni.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten Hans Gunnar Holand innkalles for å møte i permisjonstiden.

Statsråd Emilie Mehl overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).