Stortinget - Møte torsdag den 30. november 2023

Dato: 30.11.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhald

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Ivar Østberg

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Ivar Østberg døde 5. august 2023. Ivar Østberg var oslogutten som gjorde tromsværing av seg da han flyttet til Harstad med kone og fire barn for å arbeide i skolen i 1974. Det ble han i over 50 år. Østberg var spesialpedagog og arbeidet mye av karrieren innenfor barne- og ungdomspsykiatri og PP-tjenesten. De erfaringene han gjorde der, tok han med seg inn i politikken. Han markerte seg som en varm forsvarer for grupper som ikke har hatt sterke interesseorganisasjoner eller lobbygrupper til å tale sin sak.

I 1980 han ble valgt inn i kommunestyret i Harstad, der han var i to perioder. En del av tiden var han varaordfører i kommunen. I 1991 ble han valgt inn i fylkestinget, der han også ble gruppeleder for Kristelig Folkeparti. I 1997 ble han stortingsrepresentant for Troms. Det ga seg nesten selv at han ble Kristelig Folkepartis fraksjonsleder i kommunalkomiteen på Stortinget.

Som stortingsrepresentant holdt Ivar Østberg tett og god kontakt med hjemfylket sitt. Han glemte aldri hvem som hadde valgt ham, og hvem han skulle representere på Løvebakken. Slik ble han en distriktenes talsmann også i utvidet forstand. Han var både klar og tydelig i saker som gjaldt kommuneøkonomi og distriktspolitikk.

Etter årene på Stortinget kalte lokalpolitikken på ham igjen, og her var han aktiv til 2019. I tre perioder var han leder i kommunens eldreråd og fikk hedersbetegnelsen «eldregeneral» av lokalavisa. Når han ytret seg, ble han lyttet til – i både kommunepolitikken og her på Stortinget.

Ivar Østberg har gjort en formidabel politisk innsats på alle politiske nivåer og etterlater seg en rik arv fra sitt politiske virke og samfunnsengasjement.

Vi lyser fred over Ivar Østbergs minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra representantene Tellef Inge Mørland og Erlend Wiborg om permisjon i tiden fra og med 3. til og med 7. desember, fra representanten Trond Helleland om permisjon i tiden fra og med 4. til og med 7. desember, og fra representanten Ine Eriksen Søreide om permisjon i tiden fra og med 4. til og med 6. desember – alle for å delta i Transatlantisk forum med NATOs parlamentariske forsamling i Washington D.C.

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Sverre Myrli i tiden fra og med 4. til og med 8. desember for å delta i Transatlantisk forum med NATOs parlamentariske forsamling samt Parliamentary Intelligence-Security Forum – begge deler i Washington D.C.

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Lise Christoffersen i dagene 4. og 5. desember for å delta i møter i Europarådets parlamentarikerforsamling i Roma

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Eva Kristin Hansen fra og med 30. november og inntil videre

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Sør-Trøndelag, Steinar Krogstad, foreligger søknad om fritak fra å møte i Stortinget i tiden fra og med 5. til og med 7. desember under representanten Eva Kristin Hansens permisjon, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Denne søknaden behandles straks og innvilget.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Aust-Agder: Ramani Nordli 4.–7. desember

    • For Akershus: Ragnhild Male Hartviksen 4.–8. desember

    • For Buskerud: Kristin Ørmen Johnsen 4.–7. desember og Solveig Vestenfor 4.–5. desember

    • For Oslo: Michael Tetzschner 4.–6. desember

    • For Sør-Trøndelag: Steinar Krogstad 30. november–4. desember og 8. desember og inntil videre, og Kristian Torve 5.–7. desember

    • For Østfold: Bjørnar Laabak 4.–7. desember

Presidenten []: Steinar Krogstad er til stede og vil ta sete.

Representanten Freddy André Øvstegård vil framsette et representantforslag.

Freddy André Øvstegård (SV) []: Jeg vil sette fram et forslag på vegne av stortingsrepresentantene Mona Fagerås, Kirsti Bergstø og meg selv om bedring av arbeidsvilkår i luftfarten.

Presidenten []: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.