1. Innledning

Gjeldsproblemer kan knekke et menneske og følge det livet ut. Dette kan ofte være i utgangspunktet ressurssterke mennesker, som aldri kommer seg på bena igjen. På denne måten går samfunnet glipp av nyttige ressurser, samtidig som et enkeltmenneske med familie og omgivelser opplever en stor belastning. Samfunnsøkonomisk sett mister samfunnet en arbeidstaker og skattebetaler, og kreditorene får ikke dekning for sitt krav.

Dette representantforslaget tar sikte på å belyse og skissere forslag til endringer i regelverket omkring personer tynget av gjeld. Forslagsstillerne understreker at de mener det er viktig for økonomien å verne om kreditorenes interesser, og at de ikke på noen måte ønsker å gjøre det lettere for konkursryttere og svindlere. Men etter forslagsstillernes syn har dagens regelverk rom for forbedringer som kommer alle parter til gode, også kreditor.

Forslagsstillerne ønsker også å sette fokus på årsaker til at folk kommer i gjeldskrise, og ønsker særlig å se på enkeltmenneskets svake posisjon i møtet med skattemyndighetene og deres adgang til skjønnsligning.