Søk

Bakgrunn

Statsbygg har med virkning fra 1. august 2022 sendt oppsigelse for leiekontrakten for Nord universitets leide lokaler på Nesna. Bakgrunnen for oppsigelsen er at styret ved Nord universitet har vedtatt å avvikle Nesna som studiested fra 2022, en beslutning som er svært kontroversiell lokalt, regionalt og nasjonalt – både i og utenfor utdanningssektoren.

Den aktuelle leiekontrakten varer ut kalenderåret 2029, men kan sies opp som følge av

«Omorganisering o.l. som vedtas av Storting eller Regjering, og som medfører at leieforholdet blir uhensiktsmessig for virksomheten.»

I et brev fra Statsbygg til Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier Statsbygg uttrykkelig at

«det er uklart om det er grunnlag for å si opp leiekontrakten etter denne bestemmelsen basert på vår kjennskap til fakta i denne saken».

Statsbyggs holdning er forståelig all den tid regjeringen har hevdet at dette ikke har vært noen politisk beslutning i regjeringen, men en ren styrebeslutning ved Nord universitet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har likevel gitt Statsbygg klarsignal for å si opp kontrakten med bakgrunn i den nevnte passusen. I svar på et skriftlig spørsmål, jf. Dokument nr. 15:950 (2019–2020), skriver forsknings- og høyere utdanningsministeren den 21. februar 2020 følgende:

«Nord universitets beslutning om avvikling av aktiviteten på Nesna er ikke til hinder for at andre aktører kan inngå avtaler med Statsbygg, eller kjøpe bygg- og eiendomsmassen, og utvikle et senter for kunnskap og innovasjon.»

Statsbygg har derfor satt i gang arbeidet med å

«prøve å finne en ny statlig leietaker eller alternativt starte en prosess for salg av bygnings- og eiendomsmassen.»

På Nesna er denne nyheten mottatt med stor skuffelse. Lokalsamfunnet er satt i en vanskelig situasjon etter at en sentral kunnskapsinstitusjon er nedlagt, med de følgene det har for bosetting, arbeidsplasser og aktivitet i lokalsamfunnet. Lokalt ønsker man at Statsbygg ikke selger bygningsmassen, men viderefører sitt eierskap – helst med ny leietaker fra utdannings- og forskningssektoren.

Helgelands Blad meldte 19. februar 2020 at Nesna kommune, Nordland fylkeskommune og andre aktører jobber for å få ny aktivitet i bygningene når Nord universitet avvikler sin aktivitet. En av dem som er inne i dette arbeidet, Arne Langset i Indre Helgeland Regionråd, understreker at det er

«viktig for Nesna og regionen at hele infrastrukturen fortsatt blir intakt og kan brukes til det formålet det var bygd for. Om nødvendig er det aktuelt å etablere et høgskolesenter der flere aktører inviteres inn.»

Det foregår i tillegg en dialog mellom aktørene som har interesse av å utvikle Nesna, og den politiske ledelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, hvor også statsråden for forskning og høyere utdanning deltar. Tema for dialogen er mulig ny aktivitet i lokalene på Nesna. Regjeringen og dialogpartnerne i Nordland ser på mulighetene for et statlig omstillingsprogram og fremtidig, ny bruk. I en slik situasjon vil det være svært uheldig dersom Statsbygg i mellomtiden skulle avhende eller leie ut lokalene til andre aktører.

Forslagsstillerne mener derfor at et minimum av imøtekommenhet overfor de regionale aktørene og lokalsamfunnet på Nesna tilsier at regjeringen sørger for at Statsbygg stiller spørsmål om salg i bero inntil det er endelig avklart om og i tilfellet hvilken ny aktivitet som kan etableres på Nesna.