Søk

Bakgrunn

Førerretten er viktig for de fleste og helt sentral for veldig mange som er i arbeid. Sunnmørsposten kunne 21. januar 2021 fortelle om en tidligere drosjesjåfør som har kjørt skadefritt i 30 år, men som nå hadde mistet både førerkortet og jobben. Nye byråkratiske regler hadde tatt fra ham både lappen og levebrødet.

I en tid der det er nærmere 200 000 permitterte og store utfordringer med arbeidsledighet, er det utrolig at offentlig byråkrati kan påføre enkeltmennesker påkjenninger som dette. Ifølge vedkommendes fastlege hadde ikke synsevnen endret seg, og legen anbefalte fortsatt dispensasjon. Begrunnelsen for inndragningen av førerkortet er en innskrenkning i adgangen til å gi dispensasjon etter førerkortregelverket slik det ble praktisert frem til 2019.

Forslagsstillerne mener det er oppsiktsvekkende at norske sjåfører kan miste førerkortet på grunn av ulogiske direktiver og tungrodd byråkrati – direktiver som i mange tilfeller har blitt vedtatt i Brussel, langt fra norske sjåfører og norske veier. At EU-byråkratiet sier at en norsk sjåfør som har kjørt skadefritt i 30 år, skal miste førerretten fordi de justerer reglene for nedsatt syn, uavhengig av den undersøkende øyelegens oppfatning, er ikke akseptabelt. Denne praksisen må opphøre, og det norske regelverket må kunne tillate dispensasjoner med medisinsk begrunnelse, slik praksisen var frem til 2019.

Forslagsstillerne mener det er viktig at den norske staten på vegne av innbyggerne tør å utfordre byråkratiet, både i Norge og i Brussel, for å finne gode løsninger for norske sjåfører på norske veier.