Søk

Bakgrunn

Organisasjonen Anti-Corruption Foundation (ACF) har i 12 år etterforsket korrupsjon og maktmisbruk i Russland, med stor risiko for seg selv. ACF har utarbeidet en liste over personer som direkte eller indirekte bidrar til Russlands folkerettsstridige krig mot Ukraina. Dette er personer som Kremls krigføring avhenger av, enten det er som politiske støttespillere, organisatorer, finansieringskilder, propagandister eller undertrykkere av russiske krigsmotstandere. Listen oppdateres jevnlig som følge av ACFs undersøkelser og omfatter per 10. februar 2023 6 968 personer.

EUs sanksjonsliste omfatter personer i samme kategorier som ACFs liste, men inneholder til sammenligning bare 1 386 personer og 171 organisasjoner i skrivende stund. ACF ønsker at så mange land som mulig innfører sanksjoner mot hele listen på 6 968 medansvarlige.

Regjeringen har sluttet Norge til EUs sanksjonsliste og fortløpende implementert denne i norsk rett. Regjeringen har videre avvist muligheten for at Norge unilateralt skal innføre egne sanksjoner mot bidragsytere til krigen, med henvisning til sanksjonsloven § 2. Denne paragrafen viser til

«sanksjoner eller restriktive tiltak som er vedtatt i mellomstatlige organisasjoner, eller som ellers har bred internasjonal oppslutning».

Ett år etter invasjonen finnes det med andre ord flere tusen personer som fremtredende etterforskere og eksperter på russiske forhold regner som bidragsytere til krigen, som ikke blir møtt med straffetiltak fra Norge.

Så lenge Norge ikke implementerer selvstendige sanksjonslister som følge av krigen, utgjør de internasjonale sanksjonslistene som regjeringen har sluttet landet til, den øvre grensen for personrettede straffetiltak fra norsk side. Forslagsstillerne mener at Norge derfor har et ansvar for å bidra til at disse internasjonale sanksjonene i størst mulig grad reduserer Russlands kapasitet til å opprettholde angrepskrigen. Regjeringen bør derfor benytte alle muligheter til å spille inn relevante aktører som bør listeføres, og argumentere for dette i internasjonale fora.

Norge og EU har holdt tett diplomatisk kontakt om responsen på Russlands invasjon av Ukraina. I svar på skriftlig spørsmål nr. 15:1179 (2022–2023) skriver utenriksministeren at:

«Regjeringen vil fortsette å stå sammen med EU og andre allierte for å sikre at sanksjonene treffer sterkt og effektivt.»

Forslagsstillerne ønsker på denne bakgrunn at regjeringen, i sin dialog med mellomstatlige organisasjoner, tar initiativ til at personer på ACFs liste føres opp på disse organisasjonenes sanksjonslister.