Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Mer effektivt indre marked for telekommunikasjon

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag fra Europakommisjonen (Kommisjonen) om nytt regelverk for å gjøre det indre markedet for telekommunikasjon mer effektivt.

Forslaget er utkast til en forordning med nytt regelverk for telekommunikasjon i det indre marked. Kommisjonen la samtidig fram en melding om dette.

Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med forslaget er å bidra til et reelt indre marked for telekommunikasjon, senke prisene for forbrukerne, fjerne administrative hindringer og gi nye rettigheter for både forbrukere og tilbydere. Dette skal også bidra til å sikre at EU er globalt ledende på dette området og bidra til økonomisk vekst.


Hovedelementene i forslaget er:


• fjerne kostnader med gjesting på andre mobilnett (roaming) i hele EU
• regelforenkling slik at virksomhetene lettere kan investere i andre land
• sikre nettnøytralitet i hele EU
• fjerne gebyrene for internationale samtaler innen EU
• nye og harmoniserte forbrukerrettigheter
• samordnet frekvenstildeling


Før forslaget ble lagt fram var det kjent at det var uenighet internt i Kommisjonen om deler av det. I etterkant har det også kommet reaksjoner både bransjen og fra forbrukerinteresser. Det er bl.a. uenighet om forslaget vil favorisere de store selskapene i Europa, hvordan reglene for nettnøytralitet bør utformes og om ansvarsfordelingen mellom Kommisjonen og medlemslandene for tilsyn og for tildeling av frekvenser.

Forslaget skal nå behandles av Europaparlamentet og Rådet.
 
I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget.
 
Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 26.09.2013 15:14

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: