Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Mer effektivt indre marked for telekommunikasjon

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag fra Europakommisjonen (Kommisjonen) om nytt regelverk for å gjøre det indre markedet for telekommunikasjon mer effektivt.

Forslaget er utkast til en forordning med nytt regelverk for telekommunikasjon i det indre marked. Kommisjonen la samtidig fram en melding om dette.

Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet med forslaget er å bidra til et reelt indre marked for telekommunikasjon, senke prisene for forbrukerne, fjerne administrative hindringer og gi nye rettigheter for både forbrukere og tilbydere. Dette skal også bidra til å sikre at EU er globalt ledende på dette området og bidra til økonomisk vekst.


Hovedelementene i forslaget er:


• fjerne kostnader med gjesting på andre mobilnett (roaming) i hele EU
• regelforenkling slik at virksomhetene lettere kan investere i andre land
• sikre nettnøytralitet i hele EU
• fjerne gebyrene for internationale samtaler innen EU
• nye og harmoniserte forbrukerrettigheter
• samordnet frekvenstildeling


Før forslaget ble lagt fram var det kjent at det var uenighet internt i Kommisjonen om deler av det. I etterkant har det også kommet reaksjoner både bransjen og fra forbrukerinteresser. Det er bl.a. uenighet om forslaget vil favorisere de store selskapene i Europa, hvordan reglene for nettnøytralitet bør utformes og om ansvarsfordelingen mellom Kommisjonen og medlemslandene for tilsyn og for tildeling av frekvenser.

Forslaget skal nå behandles av Europaparlamentet og Rådet.
 
I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget.
 
Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 26.09.2013 15:14

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: