Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Ikke-veigående mobile maskiner i trafikken

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om ikke-veigående mobile maskiner i trafikken.

Europakommisjonen la 30. mars fram forslag til en forordning om godkjenning og markedsovervåking av ikke-veigående mobile maskiner i trafikk på offentlige veier. Forslaget vil endre en gjeldende forordning på området. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er å gjøre det lettere for mobile ikke-veigående maskiner, som f.eks. kraner, skurtreskere, gaffeltrucker og snøryddingsmaskiner, å bruke offentlige veier. Reglene skal erstatte eksisterende forskjellige nasjonale reguleringer. Dette skal fjerne fragmenteringen av det indre marked og hindringer for fri bevegelse av slike maskiner uten at det skal gå utover trafikksikkerheten. De nye reglene skal også gjøre det lettere for aktørene å overholde reglene og redusere administrative byrder. Forslaget er omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 14. april i år.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslagene er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 22.06.2023 14:40

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: