Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Styrket forsvarsindustri

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om opprettelse av et europeisk forsvarsindustriprogram og tiltak for å sikre rettidig tilgjengelighet og forsyning av forsvarsprodukter.

Europakommisjonen la 5. mars fram forslag til en forordning om opprettelse av et europeisk forsvarsindustriprogram og et rammeverk av tiltak for å sikre rettidig tilgjengelighet og forsyning av forsvarsprodukter.

Kommisjonen skriver i sin pressemelding at dette er den første strategien for europeisk forsvarsindustri og at den omfatter forslag til en rekke tiltak for å støtte for forsvarsindustriens konkurranseevne og beredskap. Kommisjonen tar til orde for at medlemsstatene skal investere mer, bedre, sammen og europeisk. Kommisjonen vil stryke samarbeidet med forsvarsindustrien i EU og Ukraina, men den framhever også samarbeidet med NATO og strategiske, likesinnede og internasjonale partnere. Strategien omfatter også mål for hvor stor del av forsvarsmateriell som skal anskaffes ved felles innkjøp og hvor stor del av innkjøpene som skal skje internt i EU innen 2030. Forslaget er nærmere omtalt i Stortingets EU/EØS-nytt 14. mars i år.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Se også omtale av saken på Europalov.

I Norge er det Forsvarsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket.

Forslagene er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

KOM (2024) 150

 

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 05.04.2024 15:39

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: