Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Feiring av Nordens dag 23. mars

23. mars 2023 vil de nordiske flaggene igjen vaie utenfor Stortinget i anledning Nordens dag. Dette er en dag med dype røtter. Vi feirer det nordiske samarbeidet og Helsingforsavtalen – Nordens «grunnlov» fra 1962.

De nordiske flaggene på Løvebakken.

De nordiske flaggene på Løvebakken. Foto: Morten Brakestad/Stortinget.

Samarbeidet ble skapt i årene etter andre verdenskrig, blant annet med mål om at de nordiske landene sammen skal skape trygghet og bevare demokrati og fred. Samarbeidet har i årenes løp vokst og omfatter i dag mange politiske områder. Visjonen er at Norden skal være verdens mest bærekraftige og integrerte region i 2030. Dette året har Norge presidentskapet i Nordisk råd, og vil være vertskap for Nordisk råds 75. sesjon i Stortinget til høsten.

Nordens dag markeres gjennom ulike aktiviteter i alle de nordiske land. Stortinget er involvert i flere av disse:

Frokostmøte: «Med krig i nærområdene, hvor går Norden?»

Stortinget er medarrangør av et frokostmøte på Domus Bibliotheca (UIO) med tema svensk og finsk NATO-medlemskap og nordisk samarbeid. Det blir innledning og debatt med blant andre utenriksminister Anniken Huitfeldt, Nordisk råds president Jorodd Asphjell, og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen Hårek Elvenes. Samtalen ledes av journalist Hilde Sandvik.

Påmelding (norden.org)

Møte mellom de nordiske parlamentspresidentene

Stortingspresident Masud Gharahkhani inviterer de nordiske parlamentspresidentene til et digitalt møte i anledning dagen, der blant annet de nordiske parlamentenes støtte til Ukraina står på dagsorden.

Skolechat med nordiske skoleklasser

I år deltar også flere av Nordisk råds medlemmer i en skolechat med elever ved ulike nordiske videregående skoler (nordeniskolen.org). I skolechatten får deltakerne testet sin nordiske språkforståelse, samtidig som de får muligheten til å diskutere saker som nordisk ungdom er opptatt av. Foreningen Norden har utarbeidet et nordisk skolemateriale, og står for arrangementet.

Aktiviteter i regi av Nordisk råd og Nordisk ministerråd (norden.org)

 

Sist oppdatert: 23.03.2023 09:32
: